Optimaliseren van productinformatie

Goede productinformatie zorgt voor een betere vindbaarheid van je artikel en draagt ook bij aan het succesvol verkopen van je assortiment via bol.com. Deze productinformatie helpt de klant namelijk een goed beeld te vormen van zijn eventuele aankoop. Op deze pagina vind je tips en tricks om productinformatie zo optimaal mogelijk in te zetten. 

Verbetering van productinformatie

 • Kies een zoekbare titel
  In een goede titel staan de onderscheidende kenmerken van een artikel, zodat klanten op een overzichtspagina vol artikelen makkelijk kunnen scannen op onderlinge verschillen. Niet alle productgroepen hanteren dezelfde titelopbouw. Hieronder vind je tips en tricks per productgroep en kun je ook zien wat de beste titelopbouw voor jouw product is.

  Een voorbeeld van een goede titelopbouw is:

  [Merk] [Serie] [Productgroep] – [Maat] – [Aantal stuks/ kenmerk]

  • Vermeld het merk (indien van toepassing)
  • Vermeld het model of typenummer
  • Vermeld de productgroep
  • Gebruik een koppelteken om verschillende onderdelen van elkaar te scheiden: -
  • Complete woorden in hoofdletters
  • Engelse woorden
  • Verschillende schrijfwijzen of synoniemen
  • Veel bijvoeglijke naamwoorden
  • Gebruik van meer dan 70 karakters (inclusief spaties)

  Zorg voor correcte en volledige productspecificaties
  Productspecificaties dragen bij aan de vindbaarheid van artikelen. Zorg er daarom voor dat de content die je bij het artikel plaatst zo compleet mogelijk is. Als klanten zoeken is het immers van belang dat ze op basis van de door jou ingevulde informatie ze de artikelen kunnen terugvinden. Zijn bepaalde kenmerken niet van toepassing op jouw artikel? Dan hoef je deze niet te vullen; dit heeft geen invloed op hoe goed je artikel gevonden wordt.

  Is het artikel van goud of goud-verguld met een zilveren kern? Wat is de kleur, de diameter, het gewicht of de breedte? Plaats zoveel mogelijk details van het artikel in de productbeschrijving. Zo weet een klant goed wat hij kan verwachten en zal hij sneller overgaan tot een aankoop. Daarnaast zorgt volledige productinformatie voor een lager retourpercentage en een hogere conversie.

 • Wanneer je een artikel bekijkt in je verkoopaccount, kun je aan de status zien wat we kwaliteit van de productinformatie van dit artikel is.

  Ook kun je, op de ‘Mijn aanbod’ pagina, linksboven filteren op ‘Productinformatie’. Daarmee kun je bijvoorbeeld alle artikelen waarvan de informatiekwaliteit ‘Zwak’ is uitfilteren en direct verbeteren.

  Er zijn vijf mogelijke statussen:

  Status Betekenis
  Zwak Je artikel is niet verkoopbaar. De productinformatie van dit artikel is namelijk nog onvoldoende gevuld om het artikel te koop te zetten. Vul daarom de basisinformatie en het blok ‘Verkoopklaar maken’ in.
  Zwak Je artikel is nog moeilijk vindbaar, omdat er belangrijke gegevens over het artikel ontbreken. We raden je aan om tenminste de basisinformatie en informatie gevraagd bij ‘Verkoopklaar maken’ toe te voegen.
  Oké
  Je artikel is prima vindbaar, al is er nog ruimte voor verbetering. Om het artikel beter vindbaar te maken en daarmee klanten te helpen bij hun aankoop, vul je ook de aanvullende informatie onder het blok ‘Beter vindbaar’ in.
  Sterk Je artikel is goed vindbaar. Om het artikel compleet te maken hoef je alleen nog de optionele informatie onder het blok ‘Hogere conversie’ in te vullen.
  Zeer sterk Je artikel is uitstekend vindbaar. Alle informatie over het artikel is beschikbaar voor je klanten bij bol.com.
 • Een unieke productbeschrijving zorgt ervoor dat jouw artikel beter vindbaar is in Google, dus zorg dat je de consument hiermee aanspreekt! De eerste 120 tekens van een artikel worden bovendien direct in Google getoond als omschrijving bij een artikel.

  Tip!

  Kopieer de productinformatie niet een-op-een van je eigen website en verander minimaal de eerste twee regels. Zo is de productomschrijving uniek – ook ten opzichte van je eigen website! Hierdoor scoort de productpagina nog beter in de ranking van Google.

 • Bij het compleet maken van productinformatie is het belangrijk te weten dat bij iedere productgroep andere productkenmerken uitgevraagd worden. Ieder artikel is anders en daarbij is vanuit de klant andere informatie gewenst. Zo is het bij bijvoorbeeld een koptelefoon relevant als het merk in de titel wordt vermeld, maar bij een game is de titel van de game en het platform voldoende. Hieronder vind je handleidingen per winkel (clustering van relevante productgroepen bij elkaar) waar je nog wat winkelspecifieke gebruiken met betrekking tot productinformatie kunt vinden.

  Tip!

  Je kunt het invoeren van je productinformatie ook uitbesteden. Meer informatie vind je op de pagina Hulp met productinformatie en videobeelden.

Tips voor gebruik van afbeeldingen

 • Afbeeldingen helpen klanten enorm om een goed beeld te krijgen van het artikel. Voeg daarom zoveel mogelijk afbeeldingen toe waarop het artikel vanuit verschillende perspectieven te zien is.

  Voor productfotografie van de afbeeldingen gelden de volgende richtlijnen:

  • Fotografeer het artikel vanuit verschillende perspectieven en in ieder geval recht van voren en zo beeldvullend mogelijk.
  • Fotografeer daarnaast relevante details.
  • Zet op de afbeelding alleen het artikel zelf en de accessoires die daarbij horen, dus alleen dat wat de klant geleverd krijgt.
  • Het artikel is uit de verpakking – met uitzondering van bijvoorbeeld bordspellen en mediadragers. Een afbeelding van het artikel in de verpakking mag ook mits er ook een afbeelding van het artikel uit de verpakking is.
  • Zorg voor een witte, neutrale achtergrond waarop geen schaduw zichtbaar is. Dit met uitzondering van sfeerbeelden; artikelen in een specifieke setting.

  Afbeeldingen bevatten geen: 

  • Kortingslabels, watermerken, bedrijfsnamen of bedrijfslogo’s, zoals vermeld in de algemene voorwaarden.
  • Stickers van Kieskeurig of de Consumentenbond.
  • Promotionele elementen als ‘koop nu’, ‘goedkoop’ of ‘aanpasbaar’ of service gerelateerde informatie als ‘uitgebreide garantie’ of ‘gratis verzending’.
  • Generieke of grafische afbeeldingen en illustraties die geen daadwerkelijke productafbeeldingen zijn – met uitzondering van artikelen in de categorieën ‘Hardware’ en ‘Voertuigen en onderdelen’.
 • Niet iedere afbeelding kan zomaar worden upgeload op het platform. In verband met auteursrechten gelden de volgende criteria:

  • Wanneer productinformatie – inclusief afbeeldingen – niet door jou aangeleverd is, is het ook niet toegestaan om hier buiten bol.com gebruik van te maken.
  • Afbeeldingen dienen vrij te zijn van kortingslabels, watermerken, bedrijfsnamen of bedrijfslogo’s.
  • Het is niet toegestaan om afbeeldingen van Google images te gebruiken. Deze afbeeldingen zijn namelijk zelden rechtenvrij en gebruik hiervan kan dan ook leiden tot claims. Het is tevens niet toegestaan om te verwijzen naar afbeeldingen die op andere bol.com pagina’s staan.
  • De productinformatie – inclusief afbeeldingen – mag geen inbreuk maken op de rechten van derden waaronder begrepen, maar niet beperkt tot, intellectuele eigendomsrechten. Hierbij kun je denken aan merkrechten en auteursrechten.

  Meer informatie over het gebruik van afbeeldingen vind je in de Gebruikersvoorwaarden Zakelijk Verkopen via bol.com.

Verbeteren vindbaarheid van je artikelen

 • De eerste stap in het verbeteren van de vindbaarheid van je artikelen, is het kiezen van de juiste productgroep en productspecificaties. Op basis van de productgroep krijgen artikelen namelijk een plek in de winkel en worden de juiste zoekwoorden gekoppeld. Ook zorgt de productgroep ervoor dat klanten snel vergelijkbare artikelen kunnen vinden. Productspecificaties vormen daarbij de basis voor filters op de website, waarmee klanten hun zoekopdracht specificeren. Hoe meer productspecificaties bekend zijn van jouw artikel, hoe gerichter klanten hier dus op kunnen zoeken. Mocht je niet de juiste productspecificaties zien? Dan is de kans groot dat je niet de meest geschikte groep hebt geselecteerd. Zoek naar vergelijkbare artikelen in onze winkel en kijk in welke productgroep deze geplaatst zijn en kies deze vervolgens voor jouw artikel.

  Per productgroep is een aantal relevante (verplichte en optionele) productkenmerken vastgesteld. Kies je niet de juiste groep, dan kan het voorkomen dat niet alle voor het artikel relevante productkenmerken worden gevraagd. Dit maakt het artikel minder goed vindbaar tussen het aanbod.

  Kan ik de productgroep wijzigen?
  Dit kun je zelf doen. Dit stel je in per artikel via ‘Bewerk productinformatie’. Let op dat met het wijzigen van een productgroep ook de (verplichte) productspecificaties kunnen wijzigen. 

  Kan ik meerdere productgroepen selecteren voor mijn artikel?
  Nee, een artikel kan in één productgroep geplaatst worden. Dit is zo doordat er per productgroep verschillende productspecificaties worden gevraagd. Kies dus altijd degene die het beste aansluit bij jouw artikel.

  Tip!

  Voer bij het toevoegen van een uniek artikel zo snel mogelijk de bijpassende productgroep in. Na tien dagen worden artikelen die nog niet ingedeeld zijn in een productgroep automatisch verwijderd.

 • Houd voor ogen voor wie je schrijft. Kennen nieuwe klanten de woorden die je gebruikt? Probeer eventueel jargon zo goed mogelijk uit te leggen. En wat is de leeftijd van je doelgroep? Een tekst voor vijftigplussers is heel anders dan een tekst voor tieners. Daarnaast kun je Nederlandse en Belgische klanten op een andere manier aanspreken.

 • Een artikel kan als merkartikel worden aangeboden als het daadwerkelijk een merkartikel is. Ofwel: een artikel van een merk dat is geregistreerd bij BOIP, specifiek voor dat type artikel. Bij het vullen van de productinformatie is een merk verplicht. Heeft jouw artikel geen geregistreerd merk of is het merkloos? Vul dan in het merkveld ‘merkloos’ in. Wanneer je een merk invult, dan dient het merk ook zichtbaar te zijn. Het merk kan bijvoorbeeld te zien zijn op de originele productverpakking of op het artikel zelf en daarnaast dient het ook op de productafbeelding goed zichtbaar te zijn. Gebruik van stickers om het merk zichtbaar te maken is niet toegestaan. Verkoopt een andere ondernemer zijn artikelen onder jouw merknaam, meld dit dan via het Notice and Takedown (NTD) formulier.

  Vul bij het invoeren van de productinformatie in het merkveld jouw merknaam in. Doe dit in de vorm van tekst – ook als jij je merk enkel als logo hebt geregistreerd. Afbeeldingen kunnen in dit veld namelijk niet verwerkt worden.

  Daarnaast is het uiteraard mogelijk of je twijfelt of je artikel identiek is aan die van een andere partner. We adviseren je dan om contact op te nemen met de verkopende partij. Dit kan door de andere partner te benaderen via de contactgegevens die beschikbaar zijn op de winkelpagina van deze partner. Een andere optie is om op de productpagina van het betreffende artikel via de knop ‘Bekijk en vergelijk alle verkopers’ te klikken op ‘Vraag over dit artikel’.

  Wil je meer weten over merk- en eigendomsrechten? Bekijk dan deze richtlijnen.

  Let op!

  Heb je een wijziging gemaakt in het merk? Houd dan rekening met een verwerkingstijd van 24 uur voordat de wijziging doorkomt op de website. Ook kan het zijn dat de cache van je browser nog de oude situatie laat zien. Gebruik hiervoor bij voorkeur een nieuwe incognitoscherm (Ctrl-Shift-N in Chrome-browser).

Meerdere varianten? gebruik productfamilies

 • Productfamilies, ook wel productvarianten genoemd, zijn varianten van hetzelfde artikel die slechts op één of twee kenmerken verschillen en verder identiek zijn. Deze productfamilies worden op de productdetailpagina getoond. Voorbeelden hiervan zijn een sportschoen in de kleuren blauw en geel en in acht verschillende maten, een drinkfles met drie verschillende inhoudsmaten of een boek in paperback en hardcover. Voorbeelden van artikelen die niet in een variant gezet kunnen worden zijn een sportshirt en -broek van dezelfde kledinglijn, verschillende delen van een boekserie en verschillende serienummers van een laptop.

 • Artikelen binnen een productfamilie bestaan elk als een los artikel in de catalogus, met een eigen EAN. Een productfamilie geeft tussen deze varianten enkel een relatie aan, die op verschillende manieren (afhankelijk van de winkel) getoond worden op de productdetailpagina, in de zoekresultaten en op de lijstpagina’s.

 • Productfamilies hebben geen impact op de prijzen. Binnen één productfamilie kunnen ook verschillende aanbieders bestaan en die kunnen verschillende prijzen hanteren.

 • Om een productfamilie te maken en te laten zien op de productdetailpagina, dient een onderscheidend kenmerk voor deze artikelen te zijn ingesteld. Dit is het kenmerk waarop de artikelen van elkaar verschillen. Dit kunnen ook twee kenmerken zijn. Om de artikelen te kunnen onderscheiden is het belangrijk dat deze kenmerken zijn ingevuld. Mocht je een paarse sportschoen in de variant willen zetten bij alle gele, dan dient het kenmerk ‘Kleur’ dus gevuld te zijn. Als dit niet het geval is, wordt dit ook niet op de productdetailpagina getoond.

  Voor bovenstaande voorbeelden zijn dat dus:

  • bij een sportschoen in de kleuren blauw en geel en in 8 verschillende maten: ‘Kleur’ en ‘Maat’.
  • bij een drinkfles met 3 verschillende inhoudsmaten: ‘Inhoud’.
  • bij een boek in paperback en hardbackvorm: ‘Bindwijze’.

  Een onderscheidend kenmerk wordt ingesteld voor de hele productgroep. Zijn er geen onderscheidende kenmerken bij de productfamilie? Dan krijg je de melding: ‘Helaas. De artikelen in deze productgroep kunnen we nog niet koppelen’. Neem in dit geval op met de Partnerservice, zodat zij voor je kunnen bekijken of de onderscheidende kenmerken aangemaakt kunnen worden.

 • 1. Zoek de artikelvarianten in je aanbod die je in een familie wil zetten

  1. Zoek de artikelvarianten in je aanbod die je in een familie wil zetten

  Artikelen binnen een productfamilie dienen te voldoen aan drie voorwaarden:

  • De artikelen staan in dezelfde productgroep.
  • De artikelen zijn van hetzelfde merk, of dezelfde auteur of artiest.
  • De artikelen hebben elk een onderscheidend kenmerk.

  2. Selecteer de artikelvarianten

  Selecteer de artikelen die je in de familie wil zetten. Je kunt alle EAN’s direct plakken in de zoekbalk. Klik vervolgens op ‘Bewerk productinformatie’ en op ‘Koppel varianten’.

  3. Geselecteerde artikelen worden gecontroleerd op de drie voorwaarden voor een productfamilie

  Mogelijk wordt de selectie van artikelen afgekeurd, omdat voor de artikelen geen onderscheidend kenmerk (distinctive feature) is ingesteld; het kenmerk waarop de artikelvarianten verschillen, zoals kleur of maat. Daar krijg je een melding van. Pas in dat geval de selectie aan zoals aangegeven.

  Wat kan voorkomen:

  • De artikelen horen wel in een productfamilie, echter staan er één of meer foutief in een andere productgroep. Pas dan de productgroep aan bij ‘Productinformatie bewerken’ in het verkoopaccount.
  • De artikelen hebben ogenschijnlijk hetzelfde merk, of dezelfde auteur of artiest en worden toch afgekeurd met de melding dat merk, auteur of artiest niet hetzelfde is. Neem in dat geval contact op met Partnerservice; zij kunnen dit voor je oplossen.

  4. Controleer of alle onderscheidende kenmerken gevuld zijn

  Een artikel waar een onderscheidend kenmerk ontbreekt, wordt niet getoond in de variant op de productdetailpagina. Controleer daarom of alle onderscheidende kenmerken gevuld zijn en vul deze aan waar nodig.

  5. Controleer of het kenmerk waarop je wil dat de productfamilie gegroepeerd wordt overal juist en hetzelfde geschreven is

  Het is belangrijk dat alle kenmerken hetzelfde zijn geschreven. Open tekstvelden zijn hoofdlettergevoelig. Een voetbalschoen ‘blauw’ en een voetbalschoen ‘Blauw’ worden namelijk niet in een familie getoond.

  6. Controleer of er geen ‘dubbele’ artikelen in je productfamilie staan

  Van twee of meer artikelen met precies dezelfde kleur en maat, wordt er één getoond op de productdetailpagina. Is er dus één lichtgrijs en één donkergrijs, pas deze dan aan, zodat ze allebei juist getoond worden als verschillende varianten van een artikel.

  7. Koppel de varianten in een productfamilie

  Het kan even duren voor de productfamilie zichtbaar is op de productdetailpagina. Zichtbaarheid in lijstpagina’s en zoekresultaten duurt nog iets langer. Bij elkaar kan het tot 24 uur duren voor de wijzigingen zichtbaar zijn.

 • 1: Groepeer in een eigen document alle productvarianten

  In onderstaand voorbeeld worden twee verschillende productfamilies aangemaakt, beide bestaand uit tien artikelen. De artikelen worden gekoppeld op basis van de waarde die in kolom E staat. Wanneer deze waarde gelijk is, zullen die artikelen gekoppeld worden aan een nieuwe – of bestaande – productfamilie.

  2: Klik in het menu van het verkoopaccount op ‘Artikelen toevoegen in bulk’

  3: Upload je Excel-bestand in het daarvoor bestemde veld

  4: Koppel je kolommen met die van ons in stap twee

  5: In de onderstaande stap van dit proces kan je je eigen kolom koppelen als ‘Productvariant ID’

  6: Zorg dat alle artikelen die in een productfamilie horen de zelfde waarde in de kolom 'Productvariant ID' hebben. Na het opslaan zullen er automatisch productfamilies worden gemaakt van de artikelen.

  7: Controleer je eigen data en klik vervolgens op wijzigingen opslaan

  Geselecteerde artikelen worden vervolgens gecontroleerd op de vier voorwaarden voor een productfamilie. Als er voldaan is aan deze voorwaarden kunnen we de productfamilies maken. Let op, de gebruiker krijgt in tegenstelling tot de ‘single flow’ voor families geen feedback of families wel (of niet) succesvol zijn aangemaakt. Als een familie niet aangemaakt kan worden heeft dat te maken met de vier voorwaarden waar een familie aan moet voldoen.

Veelgestelde vragen

 • Nee, dit is niet mogelijk. Elk EAN hoort bij een specifiek artikel en om die reden is het overnemen van productinformatie niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor productbeoordelingen en andere gegevens horende bij een EAN; ook deze informatie kan niet meegenomen worden naar een ander EAN.

 • Lukt het je niet om een productfamilie te maken? Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn. Doorloop de volgende stappen:

  Stap 1: Krijg je de melding: ‘Helaas. De artikelen in deze productgroep kunnen we nog niet koppelen’? Dan is er geen onderscheidend kenmerk om in te vullen. Neem in dit geval contact op met onze partnerservice, zodat de onderscheidende kenmerken aangemaakt kunnen worden.

  Stap 2: Controleer of de artikelen exact dezelfde kenmerken hebben. Zo niet, dan kunnen ze niet in dezelfde productfamilie. Klanten kunnen dan namelijk niet zien waarin de artikelen verschillend zijn. Het is daarom belangrijk dat er bij de onderscheidende kenmerken verschillende waardes worden ingevuld.

  Stap 3: Is geen van bovengenoemde problemen het geval? Neem dan contact op met onze partnerservice.

 • Past een set van artikelen toch niet bij elkaar in een productfamilie? Je kunt de artikelen als volgt weer ontkoppelen:

  Stap 1: Ga naar je verkoopaccount.

  Stap 2: Ga naar de tab ‘Artikelen’ en kies voor ‘Mijn aanbod’.

  Stap 3: Zoek een van de artikelen in de betreffende familie op (tip: plak het EAN in de zoekbalk).

  Stap 4: Klik op ‘Bewerk productinformatie’ aan de rechterkant en kies voor ‘Bewerk varianten’.

  Stap 5: Klik op ‘Ontkoppel’ voor de artikelen die je wil ontkoppelen.