Verkoopanalyse- en inzicht

Inzichten die je kunnen helpen om meer te verkopen

Het is interessant om te weten hoe je aanbod ervaren wordt, want dan kun je je verkoopkansen vergroten. Hoe vaak worden je artikelen bijvoorbeeld bekeken? Hoe is je prijsstelling ten opzichte van andere aanbieders? Is je levertijd gunstig? Op basis van deze informatie kun je je aanbod eventueel aanpassen en nog aantrekkelijker maken voor de klant. Je vindt het terug op de pagina’s ‘Verkoopanalyse’, ‘Verkoopinzicht’, ‘Conversie analyse’ en ‘Aanbieders’.

Helpen deze pagina’s jou? Geef feedback!

Zijn er zaken onduidelijk, heb je extra wensen, zou je het graag anders willen zien? Om jou optimaal te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat je je feedback deelt. Laat het weten via de ‘Geef feedback’ knop op de pagina’s ‘verkoopinzicht’, ‘conversie analyse’ en ‘aanbieders’ in je verkoopaccount.

Verkoopanalyse

 • Bij het kopje ‘Verkoopanalyse’ in je verkoopaccount kun je nu op elk moment van de dag zien hoeveel artikelen je per uur hebt verkocht. Deze data wordt constant geüpdatet. Het aantal verkopen is in dit geval: het aantal verkochte artikelen min eventuele annuleringen. Retouren worden er niet in verwerkt.

  In de grafiek daaronder vind je naast je dagelijkse verkopen ook jouw omzet (exclusief btw), klantbezoeken en conversie over een bepaalde periode. Je kunt hierbij zelf een periode selecteren.

  Verkoopanalyse

  Hiermee kun je onder andere:
  • tijdens een drukke dag even snel op je telefoon bekijken hoeveel artikelen je tot dan toe hebt verkocht.
  • een betere inschatting maken van hoe druk je het de rest van de dag zal gaan hebben met het inpakken en versturen van bestellingen.
  • door een blik op de historische data gemakkelijk zien hoeveel euro omzet er is binnengekomen in een door jou geselecteerde periode.

  • Product
   Onder dit kopje vind je de hoofdafbeelding van het artikel, de titel en de EAN.
  • Mijn prijs en levertijd
   Je huidige verkoopprijs en levertijd. Bij Logistiek via bol.com staat er ‘Lvb’. De levertijd van Logistiek via bol.com is standaard ‘voor 23.59, morgen in huis’. De levertijd kan echter in sommige situaties verruimd worden.
  • NL/BE Koopblok
   Onder dit kopje is te zien of je aanbod het koopblok heeft in Nederland en/of België. Het percentage geeft aan hoe vaak je aanbod in het koopblok heeft gestaan in de afgelopen 28 dagen. Wanneer je aanbod het koopblok niet heeft, vind je onder het percentage de prijs die het artikel in het koopblok heeft. Wil je meer inzicht in je koopblokpositie? Klik op het koopblok icoontje of het koopblokpercentage om naar de pagina ‘Aanbieders’ te gaan.
  • Aanbieders
   Het totaal aantal aanbieders van dit artikel in Nederland en België.
  • Verkopen
   Een overzicht van hoeveel stuks je van het artikel de afgelopen 28 dagen verkocht hebt, verminderd met het aantal annuleringen. Bestellingen die achteraf door de klant geretourneerd worden zijn hier in meegenomen. Wil je meer inzicht in je verkopen en voorraad? Klik op een van de cellen van de tabel om op de juiste pagina uit te komen.
  • Vrije voorraad
   Dit betreft de huidige voorraadstand van het artikel.
  • Voorraaddagen
   Verwachte aantal dagen voordat je artikel uit voorraad raakt. Dit is gebaseerd op je huidige voorraadstand en de verkoopprognose, met de veronderstelling dat je het koopblok hebt.
  • Verkoopprognose
   Verwachte totale verkopen op het bol.com platform (in stuks) voor de komende 28 dagen.
  • Klantbezoeken
   Het aantal klantbezoeken op de productpagina toen jouw aanbod het koopblok had de afgelopen 28 dagen – vandaag niet meegerekend. Let op: het toont dus alleen de klantbezoeken van de momenten dat je het koopblok had en niet de klantbezoeken toen andere aanbieders het koopblok hadden.
  • Bestellingen
   Het aantal bestellingen van klanten die jouw artikel hebben gekocht de afgelopen 28 dagen – vandaag niet meegerekend. Let op: dit aantal hoeft niet overeen te komen met het aantal verkopen. Een klant kan binnen één bestelling namelijk meerdere stuks van een artikel hebben besteld, en; bij ‘mijn verkopen’ zijn het aantal annuleringen eraf gehaald, en bij ‘mijn bestellingen’ niet. Dit komt omdat een klant is overgegaan tot een aankoop, en dit dus wordt meegerekend in het conversie percentage.
  • Conversie
   De getoonde conversie is het percentage klanten dat jouw artikel bekijkt en vervolgens tot een bestelling overgaat, gerekend over de afgelopen 28 dagen. Let op: dit percentage gaat enkel over de periodes waarin jij het koopblok hebt. Verkoop je een artikel terwijl je niet het koopblok hebt? Dan heb je één order en geen klantbezoek, dus 100% conversie.De formule van de ‘Mijn conversie’ is als volgt opgesteld:

   ‘Mijn conversie’ = Mijn bestelling / Mijn klantbezoeken*

   *Annuleringen van klanten worden hierin meegenomen.

   Voorbeeld
   Je had de afgelopen maand de gehele periode het koopblok. 100 unieke klanten bekeken toen je artikel. 7 van die 100 unieke klanten hebben je artikel besteld. Je had dus een conversie van 7% (7/100).

   Mijn conversie = 7%  (7 orders / 100 klantbezoeken x 100%)

   Wil je meer inzicht in je conversie en klantbezoeken? Klik op een van de cellen van de tabel om op de juiste pagina uit te komen.

  • Productinfo
   Dit onderdeel geeft aan hoe goed de productinformatie gevuld is. Goed ingevulde productinformatie zorgt ervoor dat het artikel goed vindbaar is en verhoogt de conversie.
 • Het assortiment is standaard gesorteerd op meeste klantbezoeken. Het is ook mogelijk om te sorteren op ‘Verkopen’, ‘Prijs’, ‘Voorraad’ en ‘Artikelnaam’. Er wordt gewerkt aan het verder ontwikkelen van filter- en sorteringsopties. Rechts bovenin het scherm is het mogelijk om een Excel en CSV export te maken. Deze bestanden kun je gebruiken de data te sorteren en te filteren.

Verkoopinzicht

 • In de grafiek vind je jouw verkopen over tijd. Je kunt hiervoor meerdere periodes selecteren. In de tabel veranderen ‘Mijn verkopen’ en ‘Koopblok percentage’ met de geselecteerde periode mee. Met de laatste periode knop kun je je eigen periode selecteren. Je kunt zelf kiezen welke periode je terug wilt kijken en of je dit per dag, week of maand in de grafiek wilt zien. Deze instelling wordt opgeslagen en vind je ook terug in de ‘Conversie analyse’ pagina.

 • Een overzicht van hoeveel stuks je van het artikel reeds hebt verkocht verminderd met het aantal annuleringen. Bestellingen die achteraf door de klant geretourneerd worden zijn hier wel in meegenomen.

 • Het percentage dat jouw offer over de tijd het koopblok had. Of je het koopblok hebt hangt af van de prijs, levertijd en de prestatiescore. Daarnaast dient je offer op de webshop getoond worden en aan de volgende minimale voorwaarden voldoen:

  1. Je hebt voorraad van het artikel
  2. De minimale productinformatie is gevuld
  3. Je verkoopprijs ligt onder de maximale verkoopprijs die is gebaseerd op marktinformatie. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

  Let op: het beoordelingscijfer is één van de servicenormen van de prestatiescore.

 • Dit laat zien of je op dit moment het koopblok hebt.

 • De huidige voorraadstand van het artikel.

 • Dit is een inschatting van de verwachte verkopen van het artikel op het bol.com platform. De verkoopprognose geeft de verwachte klantvraag van het artikel op bol.com weer, ongeacht welke aanbieder het koopblok heeft.

  Tip!

  Hoe langer een artikel verkocht wordt via bol.com hoe beter we kunnen voorspellen hoe goed het artikel in de toekomst verkoopt. Ga dus niet alleen uit van de cijfers in de prognose en vertrouw op je eigen inzicht.

  Uit eerdere testen blijkt dat de verkoopprognose je kan helpen bij het inschatten van de toekomstige verkopen op bol.com. De prognose kun je gebruiken bij de inkoop en capaciteitsplanning. Door de ‘Verkoopprognose’ en ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ actief te gebruiken verkochten partners uit de test gemiddeld 10% meer. Dit kwam doordat hun assortiment minder vaak uit voorraad raakt.

  De prognose komt voort uit een machine learning algoritme. Dit algoritme verbetert zich continu en hier worden steeds meer factoren in meegenomen. Dit veld wordt dagelijks geüpdatet. De volgende factoren worden op dit moment meegenomen:

  • Verkopen uit het verleden (hoe vaak een artikel is verkocht in een bepaalde periode)
  • Historisch productaanbod (hoe lang het product wordt aangeboden en tegen welke condities: prijs, levertijd en prestatiescore)
  • Productcategorisaties (wat voor soort artikel het is)
  • Kalenderinformatie (dag van de week, feestdagen)
  • Externe factoren (zoals weersomstandigheden)
  • Promotie van producten (marketing uitgaven, weergaves en plaatsing op de website)

  Aan de getoonde verkoopverwachtingen kunnen geen rechten worden ontleend. Bol.com is op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade en/of kosten van wat voor aard dan ook van de partner in verband met de verstrekte verkoopverwachtingen.

   

  Let op!

  Heb je een artikel in de afgelopen 28 dagen minder dan twee keer verkocht? Dan wordt de verkoopprognose weergegeven als bandbreedte (0-10, 10-100, 100-1000 of 1000+).

 • Dit is een inschatting van wanneer het artikel uit voorraad raakt, ervan uitgaande dat je het koopblok bezit. Dit is gebaseerd op de verkoopprognose en de huidige voorraadstand. Net als de verkoopprognose, zie je dit veld alleen wanneer je het artikel in de afgelopen 28 dagen twee keer of meer hebt verkocht.

  Berekening
  De ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ gaat ervan uit dat je het koopblok bezit. Verkoop je het artikel zowel in Nederland als in België? Dan neemt hij de volledige verkoopprognose van zowel Nederland als België mee. Bied je het artikel alleen in één van beide landen aan? Dan neem hij alleen de verkoopprognose van het land waarin je het aanbiedt mee.

  De formule van de ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ is als volgt opgesteld:

  Vrije voorraad / Verwachte verkopen per dag (gemiddeld)*

  * Verwachte verkopen per dag (gemiddeld) = verkoopprognose NL en/of BE (komende 28 dagen)/28 dagen.

  Voorbeeld

  Artikel
  verkoopbaar in
  Verkoopprognose
  komende 28 dagen
  Verkopen
  per dag
  Vrije voorraad Geschatte periode
  tot voorraad op is
  NL & BE 28

  NL: 20 | BE: 8

  1.0

  28 / 28 dagen

  5 5 dagen
  BE 8

  NL: 20 | BE: 8

  0.3

  8 / 28 dagen

  5 17 dagen

  Uit eerdere testen blijkt dat de ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ handig is om te gebruiken bij:

  • het bijbestellen en/of het aanvullen van (Logistiek via bol.com) voorraad.
  • inzicht krijgen in welke artikelen minder goed verkopen. Als je weet welke artikelen minder goed verkopen kun je hier, door deze inzichten, beter op inspelen. Je kunt de verkopen versnellen door bijvoorbeeld je verkoopprijs te verlagen, de productinformatie te verbeteren of de levertijd te verkorten.

Conversie analyse

 • Op de pagina ‘Conversie Analyse’ krijg je inzicht in je orders, klantbezoeken en conversie. Ga naar ‘Artikelen’ en kies vervolgens voor  ‘Mijn aanbod’. Klik op ‘Bekijk artikel’ en  ga naar ‘Conversie analyse’ bovenin de balk.

 • Het aantal klantbezoeken op de productpagina toen jouw aanbod het koopblok had. Let op: het toont dus alleen de klantbezoeken van de momenten dat jij het koopblok had en niet de klantbezoeken toen andere aanbieders het koopblok hadden.

 • Dit zijn de bestellingen van klanten die jouw artikel hebben gekocht. Let op: dit aantal hoeft niet overeen te komen met ‘mijn verkopen’. Een klant kan binnen één bestelling namelijk meerdere stuks van een artikel kan hebben besteld, en; bij ‘Mijn verkopen’ zijn het aantal annuleringen eraf gehaald, en bij ‘Mijn bestellingen’ niet. Dit komt omdat een klant is overgegaan tot een aankoop, en dit dus wordt meegerekend in het conversie percentage.

 • De getoonde conversie is het percentage klanten dat jouw artikel bekijkt en vervolgens tot een bestelling overgaat*. Let op: dit percentage gaat enkel over de periodes waarin jij het koopblok hebt. Verkoop je een artikel terwijl je niet het koopblok hebt? Dan heb je één order en geen klantbezoek, dus 100% conversie.De formule van de ‘Mijn conversie’ is als volgt opgesteld:‘Mijn conversie’ = Mijn orders / Mijn klantbezoeken*

  Annuleringen van klanten worden hierin meegenomen.

  Voorbeeld
  Je had de afgelopen maand de gehele periode het koopblok. 100 unieke klanten bekeken toen je artikel. 7 van die 100 unieke klanten hebben je artikel besteld. Je had dus een conversie van 7% (7/100). Mijn conversie = 7%  (7 orders / 100 klantbezoeken x 100%)

 • Het percentage dat jouw offer over de tijd het koopblok had. Of je het koopblok hebt hangt af van de prijs, levertijd en de prestatiescore. Daarnaast dient je offer op de webshop getoond worden en aan de volgende minimale voorwaarden voldoen:

  1. Je hebt voorraad van het artikel
  2. De minimale productinformatie is gevuld
  3. Je verkoopprijs ligt onder de maximale verkoopprijs die is gebaseerd op marktinformatie. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

  Let op: het beoordelingscijfer is één van de servicenormen van de prestatiescore.

Aanbieders

 • Op de pagina ‘Aanbieders’ vind je welke andere aanbieders het artikel op bol.com aanbieden. Ga naar ‘Artikelen’ en kies vervolgens voor  ‘Mijn aanbod’. Klik op ‘Bekijk artikel’ en ga naar ‘Aanbieders’ bovenin de balk. Daarnaast geeft deze pagina inzicht in welke partner in Nederland en België het koopblok heeft. Van de andere aanbieders zie je de volgende informatie:

  • Beoordeling
  • Conditie
  • Levertijd
  • Verkoopprijs

  Deze informatie komt overeen met de informatie die de klant kan ziet als hij op de productpagina klikt op de knop ‘Andere verkoper – Bekijk en vergelijk alle verkopers’.

  Door te filteren op Nederland of België krijg je gemakkelijk per land inzichtelijk welke partners je artikel ook aanbieden en wie het koopblok heeft. Bij de knop ‘Sorteren’ kun je sorteren op prijs, levertijd en conditie. Het medaille icoontje geeft aan welke partner op dit moment het koopblok heeft. Wie het koopblok heeft is afhankelijk van de prijs, levertijd en de prestatiescore. Let op: het beoordelingscijfer is één van de servicenormen van de prestatiescore.

Bol.com zoektrends

 • Met bol.com zoektrends krijg je inzicht in het zoekgedrag van bezoekers bij het bol.com platform. Dat betekent dat je kunt zien hoe vaak een bepaald zoekwoord gebruikt wordt in de zoekbalk op de website en app – zowel over tijd als in totalen.

 • Op de pagina Zoektrends kun je via de knop bovenaan zelf aangeven over welke periode je de zoektrends wil inzien – tot vier jaar terug. Daarnaast kun je meerdere zoekwoorden tegelijkertijd analyseren. Klik hiervoor op het ‘+’-teken.

 • Onder de grafiek vind je de gerelateerde zoekopdrachten. Deze zoekopdrachten bevatten de meestgebruikte zoektermen, waar jouw volledige zoekwoord letterlijk in voorkomt.

 • Uit testen blijkt dat partners harder groeien door actief met deze data aan de slag te gaan. Je kunt de informatie uit bol.com zoektrends namelijk benutten voor meerdere doeleinden:

  1. Producttitel: met welke zoektermen zoeken klanten naar mijn artikel?
   Je gebruikt de bol.com zoektrends om te vinden welk zoekwoord het meest gebruikt wordt door bol.com bezoekers. Bijvoorbeeld: noem je je artikel vaatwasautomaat, afwasautomaat, vaatwasser of afwasmachine? Op basis van de zoektrendspagina weet je dat bol.com klanten vaatwasser het meest gebruiken. Daarom is het aan te raden je artikel vaatwasser te noemen, zodat je optimaal aansluit op hoe je potentiële klant naar je artikel zoekt.
  2. Seizoentrends spotten: hoe ziet de trend van mijn artikel eruit?
   Met de bol.com zoektrends kun je met je inkopen beter inspelen op seizoenen en opkomende trends. Deze tool kan je namelijk helpen om beter in te schatten wanneer klanten interesse hebben in bijvoorbeeld kerstballen of schooltassen.
  3. Productonderzoek: waar hebben bol.com bezoekers interesse in?
   Het zoekvolume geeft een inschatting van hoeveel bezoekers ergens interesse in hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de interesse in een:
   – producttype, zoals ‘stofzuiger’
   – merk, zoals ‘Philips’
   – kleur, bijvoorbeeld ‘stofzuiger blauw’Is er veel interesse in jouw (potentiële) artikel? Dan kan het waardevol zijn om aanvullend het huidige aanbod bij bol.com te bekijken. Op basis hiervan kun je een inschatting maken of jouw artikel verkooppotentie heeft en waar kansen liggen. Zijn er bijvoorbeeld nog weinig soortgelijke artikelen? Of is het huidige aanbod van matige kwaliteit – dus is de productinformatie incompleet, de levertijd lang of de verkoopprijs hoog? Dan kan dat een aanwijzing zijn dat de klant nog beter bediend kan worden.
  Tip!
  • Vermijd meerdere synoniemen of meerdere schrijfwijzen van één woord in je titel. Dit houdt je titel duidelijk en overzichtelijk. Daarnaast verslechtert dit je zichtbaarheid.
  • Pas je titel niet te vaak aan, dit kan slordig en verwarrend overkomen. Daarnaast verslechtert het je zichtbaarheid.
  • Hanteer altijd de juiste spelling van het woord. Veelvoorkomende spelfouten (bijvoorbeeld asseccoires) worden meegenomen in het zoekalgoritme en zullen dus tot de juiste artikelen leiden.
  • Het kan even duren voordat de data is ingeladen. Mocht je niet (alle) trendlijnen direct zien, heb dan even geduld.
  • De tool is niet hoofdletter gevoelig. Ook is de tool niet gevoelig voor speciale tekens als: é, ë, õ. Bij ‘Hãrry Pôtter’ zoekt hij dus het zoekvolume van ‘harry potter’.
  • Deze tool biedt inzicht in het bol.com winkelplatform en zijn dus inzichten in je eigen assortiment.
  • Het zoekvolume geldt altijd voor de geselecteerde periode.
 • Niet alle klanten starten hun aankoop direct via de bol.com website; een deel van de klanten komt via Google bij bol.com terecht. Bekijk daarom ook Google Trends om een compleet beeld te krijgen van het zoekgedrag van de Nederlandse en Belgische klant.

Veelgestelde vragen

 • Bekijk het ‘Stappenplan: meer verkopen door beter aanbod’, waarmee je binnen vier stappen met praktische tips je artikelen gericht kunt verbeteren. Partners die hier actief mee aan de slag zijn gegaan lieten een groei zien van 20-30%.

 • Of je het koopblok hebt hangt af van de volgende factoren:

  • Prijs
  • Levertijd
  • Prestatiescore (klik hier voor alle factoren die je prestatiescore bepalen)

  Daarnaast dient je aanbod aan de volgende minimale voorwaarden te voldoen om getoond te worden:

  • Je hebt voorraad van het artikel
  • De minimale productinformatie is gevuld
  • Je verkoopprijs ligt onder de maximale verkoopprijs die is gebaseerd op marktinformatie (klik hier voor meer informatie)
 • Het aantal bestellingen en verkopen hoeven niet overeen te komen. De verschillen kunnen veroorzaakt worden door een van de volgende situaties:

  • Meerdere verkopen met één bestelling
   Een klant kan binnen één bestelling meerdere stuks van een artikel besteld hebben. Voorbeeld: een klant besteld in één keer vier stoelen. Dat is in totaal één bestelling en vier verkopen.
  • Annuleringen
   Bij ‘Mijn verkopen’ zijn de annuleringen eraf getrokken en bij ‘Mijn bestellingen’ niet. Bij ‘Mijn bestellingen’ zijn de annuleringen er niet afgetrokken omdat de klant is overgegaan tot een aankoop, en dit dus wordt meegerekend als bestelling in het conversiepercentage.
  • Verkopen van vandaag
   Vanwege technische redenen zijn bij ‘Mijn verkopen’ de verkopen van vandaag meegerekend en bij ‘Mijn bestellingen’ niet.
 • Of een conversie laag of hoog is, is niet 1, 2, 3 te zeggen. De conversienormen verschillen namelijk sterk per situatie en type artikel. Een conversie van 1,5% hoeft bijvoorbeeld niet per se laag te zijn. De inzichten op pagina 7 van het ‘Stappenplan: meer verkopen door beter aanbod’ helpen je te bepalen hoe goed je conversie is.

 • Hoe real-time is de informatie? Van welke periode is de data?
  Productinformatie Live Nu
  Prijs en levertijd Live Nu
  Verkopen Live Afgelopen 28 dagen (28 dagen geleden t/m nu)
  Vrije voorraad Live Nu
  Voorraad dagen Data update ieder uur Nu
  Verkoopprognose Data update elke dag rond 10.00 uur ’s ochtends Komende 28 dagen
  Klantbezoeken, bestellingen en conversie Data update elke dag rond 05.00 uur ’s ochtends Afgelopen 28 dagen
  (data van 28 dagen geleden t/m gisteren)
  Koopblok percentage Data update elke dag rond 05.00 uur ’s ochtends Afgelopen 28 dagen
  (data van 28 dagen geleden t/m gisteren)
  Aanbieders Live Nu
  Koopblok Live Nu
 • Getoonde statistieken zijn alleen van jouw offer, op het moment dat jouw offer het koopblok had. Dat betekent dat je de bestellingen, klantbezoeken en conversie ziet van het moment dat je met jouw offer het koopblok had. Je krijgt dus geen inzicht in de conversie van het artikel wanneer een andere aanbieder het koopblok had.