Aanbod toevoegen

Artikelen online zetten

Nu je verkoopaccount klaarstaat kun je je eerste artikel online zetten en starten met verkopen via bol.com. Er zijn verschillende manieren om artikelen online te zetten – afhankelijk of het artikel al bekend is bij bol.com en of je artikelen één voor één of juist in grotere hoeveelheden tegelijk wil invoeren. Op deze pagina vind je alle nodige instructies om jouw aanbod toe te voegen.

Let op!

Check voordat je de artikelen die je wil gaan verkopen invoert in het verkoopaccount eerst het volgende:

Ja? Mooi, want dan kun je aan de slag!

Hoe wil jij je artikelen online zetten?

 • Wanneer je één artikel of een klein aantal artikelen te koop wil zetten dan kun je dit makkelijk doen in je verkopersaccount. Ga in het menu naar ‘Artikelen’ en dan naar ‘Artikel per stuk toevoegen’. Na het toevoegen van je aanbod per stuk waarin je o.a. de prijs, voorraad en levertijd invult verwijzen we je door naar de plek waar je productinformatie kan toevoegen. Meer informatie hier over vind je op de pagina productinformatie toevoegen

 • Wil je in één keer meerdere artikelen online zetten dan doe je dit makkelijk via het proces ‘Artikelen toevoegen in bulk’. Niet alleen loodsen we je door procespagina’s waar je aanbod informatie zoals prijs, voorraad en levertijd toevoegt, ook kom je in dit proces langs de pagina waar je productinformatie kan toevoegen. Dan ben je in één keer klaar! Dit filmpje laat je precies zien hoe het werkt: Filmpje bulk aanleverproces: “meerdere artikelen tegelijk toevoegen”

  Info die erbij hoort: stappenplan meerdere artikelen tegelijk toevoegen

 • Ben je nog vertrouwd met het uploaden van eerst aanbod informatie via Excel en vervolgens het uploaden van productinformatie via Excel? Dan bieden we deze mogelijkheid ook. (Het proces “Artikelen toevoegen in Bulk hierboven” combineert dit echter en helpt je sneller je assortiment online te krijgen/ productinformatie aan te vullen). Hoe je artikelen toevoegd vind je in het stappenplan meerdere artikelen toevoegen via Excel

Enkel artikel toevoegen

 • 1. Zoek het artikel op

  Ga in je verkoopaccount naar ‘Artikelen’ en kies voor ‘Aanbod per stuk toevoegen’. In de zoekbalk bovenaan kun je artikelen opzoeken door hier een EAN, ISBN, titel of (een deel van) de productbeschrijving in te voeren.

  Aanbod toevoegen
  Let op!

  Is jouw artikel uniek bij bol.com en kun je het daarom niet terugvinden via deze zoekbalk? Ga dan verder met het stappenplan bij ‘Uniek artikel toevoegen’, verderop deze pagina.

  2. Voeg artikel toe

  Heb je jouw artikel gevonden via de zoekbalk, dan klik je bij dat artikel aan de rechterkant op ‘+ Toevoegen’.

  Aanbod toevoegen

  3. Voer jouw aanbod in

  Tegen welke voorwaarden verkoop je het artikel? Voer de volgende gegevens in:

  • Levertijd
  • Voorraad
  • Referentiecode (optioneel)
  • Conditie (voor media-artikelen)
  • Verkoopprijs
  Aanbod toevoegen
  Tip!

  Wil je een goede prijs bepalen? Bij het betreffende artikel zie je onder ‘Huidige prijzen’ welke verkoopprijzen andere aanbieders hanteren. Kijk ook naar het prijsbeleid van bol.com, doe de prijsanalyse en check hoeveel commissie je voor dit artikel betaalt. Je kunt de verzendkosten verwerken in de verkoopprijs.

  4. Zet het artikel te koop

  Klik op ‘Zet te koop’ om het artikel toe te voegen aan jouw aanbod bij bol.com. Dit duurt ongeveer 10 minuten – daarna kun je controleren of het gelukt is, door je EAN, ISBN of omschrijving in te voeren in de zoekbalk op de website.

  Productinformatie toevoegen

  Omdat dit artikel al bekend is bij bol.com hoef je verder niets te doen. Het is namelijk al toegekend aan een productcategorie en er is al productinformatie bekend. Wil je hierin nog iets aanpassen of toevoegen? Hier lees je hoe je bestaande productinformatie optimaliseert.

Uniek artikel toevoegen

 • Voeg je artikel toe

  Ga in je verkoopaccount naar ‘Artikelen’ en kies voor ‘Aanbod per stuk toevoegen’. Voer het EAN of ISBN in, in de zoekbalk.

  Aanbod toevoegen

  2. Kies een productgroep

  Omdat het artikel nog nieuw is bij bol.com, is er geen informatie over bekend. Stel eerst vast in welke productgroep het artikel thuishoort, want op basis daarvan wordt bepaald welke minimale informatie nodig is om het artikel toe te kunnen voegen aan jouw aanbod.

  Als je in je verkoopaccount bij ‘Mijn aanbod’ op ‘Bewerk productinformatie’ klikt, word je gevraagd eerst een productgroep te kiezen. Hier krijg je een voorspelling van de juiste productgroep te zien. Deze kun je bevestigen door op ‘Ja’ te klikken of weigeren door op ‘Nee’ te klikken. Ook worden de artikelen die hetzelfde lijken gegroepeerd, zodat je deze in één keer kunt categoriseren. Hoort een artikel er toch niet bij, dan kun je deze met een klik op het kruisje verwijderen. En is er geen voorspelling beschikbaar of heb je een suggestie verwijderd? Dan kun je alsnog zelf een productgroep zoeken, onder het tabblad ‘Artikelen zonder suggestie’.

  3. Voer jouw aanbod in

  Tegen welke voorwaarden verkoop je het artikel? Voer de volgende gegevens in:

  • Levertijd
  • Voorraad
  • Referentiecode (optioneel)
  • Conditie
  • Verkoopprijs
  Tip!

  Het prijsbeleid van bol.com kan je helpen een goede verkoopprijs voor je artikel te bepalen. Check ook hoeveel commissie je voor dit artikel betaalt. Ga hierbij uit van de verkoopprijs inclusief verzendkosten.

  4. Vul de productinformatie in

  Nadat je minstens de minimale productinformatie hebt ingevuld, kan je artikel online komen. Productinformatie bestaat onder andere uit:

  • Een titel
  • Productbeschrijvingen
  • Afbeeldingen

  Het duurt tot 24 uur voordat je productinformatie is verwerkt en aangeboden wordt via bol.com. Het is hier dan nog niet direct vindbaar via de zoekbalk; het artikel dient daarvoor geïndexeerd te worden en dat duurt maximaal enkele werkdagen. Je kunt wel zien of het artikel online staat door, bij het betreffende artikel in ‘Mijn aanbod’, naast het EAN of ISBN te klikken op het vierkantje waar rechtsboven een pijltje uit steekt: ‘Bekijk op bol.com’.

 • Let bij het kiezen van een productgroep op de volgende punten:

  • Kun je geen passende productgroep vinden voor jou artikel? Dan is het mogelijk dat het artikel (nog) niet verkocht kan worden via bol.com. Neem hierover contact op met Partnerservice.
  • Toch verkeerd gekozen? Geen probleem, je kunt de productgroep van het artikel later altijd nog wijzigen in je verkoopaccount. Let wel: dat kan ervoor zorgen dat de informatie die minimaal nodig is om een artikel online te zetten, anders is.
  • Voer bij het toevoegen van een uniek artikel zo snel mogelijk de bijpassende productgroep in. Na 10 dagen worden artikelen die nog niet ingedeeld zijn in een productgroep helaas automatisch verwijderd.

Meerdere artikelen tegelijk toevoegen

 • 1. Ga naar je verkoopaccount

  Kies onder ‘Artikelen’ voor ‘Artikelen toevoegen in bulk’.

  2. Upload je bestand

  Zorg ervoor dat al je informatie op het eerste tabblad staat, want alleen dat tabblad wordt uitgelezen. Daarnaast vragen we je de kolomnamen in de eerste rij van het excel-veld te plaatsen. Het is belangrijk dat de kolomnamen niet dubbel genoemd worden. In kolom E staat nu bijvoorbeeld ‘Voorraad’. Deze kolom mag dan niet nogmaals voorkomen in een andere rij.

  3. Het indelen van de productgroep

  Wil je artikelen toevoegen die nog niet verkocht worden via bol.com? Dan willen we je vragen om de kolommen waar jouw EAN, titel en beschrijvingen staan te koppelen aan die van bol.com. Zodra je deze informatie hebt toegevoegd aan het systeem, probeert het systeem een suggestie voor een productgroep te geven.

  Koppel je kolomnamen

  Hoe werkt het categoriseren van artikelen?
  We proberen je zo goed mogelijk te helpen met het categoriseren. Het werkt als volgt:

  • De artikelen die hetzelfde zijn – of erg op elkaar lijken – worden in ‘sets’ gegroepeerd. Zo kun je die sets in één keer categoriseren.
  • Waar mogelijk wordt de productgroep voorspeld. Deze hoef je dan alleen maar te bevestigen.
  • Klopt de voorspelling niet? Dan kun je zelf een productgroep zoeken.
  • Heb je een artikel aan een productgroep gekoppeld? Dan kun je klikken op ‘ga verder’. Vervolgens kun je verder met het koppelen van de andere artikelen aan de juiste productgroep. Artikelen die al bekend zijn bij bol.com hoeven niet meer ingedeeld te worden in een productgroep.
  • Heb je alle artikelen in de juiste productgroep ingedeeld? Sla de wijzigingen dan op.
  Kies een productgroep

  4. Overige informatie koppelen

  De overige informatie uit de kolommen dient nu gekoppeld te worden aan de attribuutkolommen van bol.com. Het systeem geeft suggesties voor het koppelen wanneer de kolomnamen hetzelfde of bijna hetzelfde zijn. Een voorbeeld hiervan is ‘colour’ en ‘kleur’. Als de kolomnaam niet lijkt op de bol.com kolomnaam komt de melding ‘nog niet gekoppeld’ tevoorschijn. Je kunt dan zelf kiezen welke kolomtitel past bij de attribuutkolom van bol.com. Staat een kolomnaam die jij hebt niet in de lijst van bol.com? Kies dan voor de optie ‘sla over’, onderaan het menu.

  Koppel je overige kolomnamen

  5. Het aanvullen van de benodigde productinformatie met de bulk editor

  In de volgende stap zie je  een overzicht van alle artikelen die je hebt geüpload. Door middel van verschillende kleuren wordt aangegeven welke artikelen nog meer productinformatie nodig hebben:

  • Alle rode velden zijn verplicht om in te vullen. Dit zijn de minimaal vereiste velden om het artikel online te krijgen.
  • Voor een goede zichtbaarheid van je artikelen is het van belang om ook de aanvullende oranje en optionele groene velden in te vullen.
  • Zie je een veld met een rode rand? Dan staat er waarschijnlijk een foute waarde in dit veld. Als je met de cursor over het veld gaat, wordt via een melding aangegeven wat er niet klopt en welke informatie noodzakelijk is.

  Net als in Excel kun je waarden vanuit een cel naar meerdere cellen slepen, zodat informatie die over verschillende producten hetzelfde is, makkelijk en snel gevuld kan worden. Informatie wordt tussentijds opgeslagen zodat je gewoon kunt wisselen tussen de verschillende categorieën zonder informatie te verliezen. Wanneer je klikt op ‘wijzigingen opslaan’ krijg je direct feedback op hoeveel artikelen nu online komen te staan. Er wordt hier ook aangegeven of er nog informatie ontbreekt.

  Overzicht ontbrekende informatie

Meerdere artikelen toevoegen via Excel

 • 1. Download het Excelbestand

  Ga in je verkoopaccount naar ‘Artikelen’ en kies voor ‘Aanbod beheren via Excel’. Klik vervolgens op de blauwe button ‘Download Excel-bestand’.

  Heb je nog geen aanbod online staan, dan is het document nog leeg. Heb je wel aanbod online staan, dan staat dit al in het document.

  2. Lees de uitleg

  Open het Excel-bestand op je computer en lees eventueel onder het tabblad ‘Uitleg’ wat de verschillende kolommen betekenen.

  3. Voeg je artikelen toe

  Voeg in het tabblad ‘bol.com artikelimport hulp v2.2’ je artikelen toe.

  Met de volgende minimale gegevens kan je artikel te koop worden gezet:

  • EAN
   Het EAN of ISBN van je artikel.
  • Condition
   De conditie van je artikel is altijd nieuw, tenzij je tweedehands artikelen verkoopt. Dit kan echter alleen bij media-artikelen.
  • Stock
   Het aantal artikelen dat je op voorraad hebt – minimaal 1, maximaal 500.
  • Price
   De verkoopprijs waarvoor je het artikel aanbiedt.
  • Fulfilment by
   De afleverwijze van het artikel. Bijvoorbeeld door jouzelf of via Logistiek via bol.com – als je hier gebruik van maakt. Maak je geen gebruik van Logistiek via bol.com, dan zie je deze kolom ook niet.
  • Deliverycode
   De levertijd van het artikel.

  De volgende gegevens zijn optioneel:

  • Offer description
   Een toelichting op de conditie van het artikel – dit geldt alleen voor tweedehands artikelen.
  • For sale
   Hier kun je aangeven of je het artikel te koop wil zetten. Vul je hier niets in, dan wordt het artikel automatisch te koop gezet.

  4. Upload het Excel-bestand

  Sla het Excel-bestand op in het juiste bestandsformaat (.xlsx) – daarbij kun je het eventueel een andere naam geven. Upload het bestand vervolgens via ‘Kies bestand’ in je verkoopaccount en klik op ‘Verstuur Excel-bestand’ om het in te leveren.

  Let op!

  Had je al aanbod online staan? Dan overschrijf je dat met dit document. Upload daarom altijd je volledige aanbod.

  5. Controleer de rapportage

  Nadat je het Excel-document geüpload hebt, verschijnt er een rapportage van hetgeen je hebt ingeleverd. Hierin staan de artikelen:

  • die succesvol zijn verwerkt. De artikelen die je te koop hebt gezet staan binnen 10 minuten online.
  • waarbij iets mis is gegaan bij de verwerking. In de rapportage zie je welke fouten je kunt verbeteren. Zie ook onderstaande foutmeldingen.
  • die nieuw zijn bij bol.com. Voor deze artikelen is nog niet bekend in welke productgroep ze horen. In de rapportage krijgen deze artikelen de melding ‘ISBN/EAN is onbekend in de bol.com database’. Als je in je verkoopaccount naar ‘Mijn aanbod’ gaat, krijg je hier een voorspelling van de juiste productgroep te zien. Deze kun je bevestigen door op ‘Ja’ te klikken of weigeren door op ‘Nee’ te klikken. Ook worden de artikelen die hetzelfde lijken gegroepeerd, zodat je deze in één keer kunt categoriseren. Hoort een artikel er toch niet bij, dan kun je deze met een klik op het kruisje verwijderen. En is er geen voorspelling beschikbaar of heb je een suggestie verwijderd? Dan kun je alsnog zelf een productgroep zoeken, onder het tabblad ‘Artikelen zonder suggestie’.
  Let op!

  De melding ‘ISBN/EAN is onbekend in de bol.com database’ is geen foutmelding. Hieronder lees je wat je hiermee kunt doen.

Goed om te weten bij het online zetten van je artikelen

  • De code is ongeldig. Gebruik maximaal 20 karakters.
   Oorzaak: De referentiecode is te lang.
   Oplossing: Vul een code in van maximaal 20 karakters.
  • ISBN / EAN is verplicht
   Oorzaak: Het ingevoerde EAN is niet geldig of het ingevoerde EAN/ISBN is niet volledig (de code dient 13 cijfers te hebben).
   Oplossing: Heb je een EAN van minder dan 13 cijfers, zet er dan nullen voor zodat je uiteindelijk 13 cijfers hebt. Accepteert Excel de nullen niet? Sla dan de kolom op als ‘tekst’, door via de rechtermuisknop op ‘Celeigenschappen’ de klikken.
  • Aantal is ongeldig. Waarde mag niet groter zijn dan 999.
   Oorzaak: Het aantal ingevuld bij voorraad is hoger dan 999 stuks.
   Oplossing: Pas het aantal aan naar maximaal 999 stuks.
  • Aantal is een verplicht veld.
   Oorzaak: Stock is een verplicht veld. Je dient je voorraad hier in te vullen.
   Oplossing: Vul je voorraad in.
  • Deliverycode is verplicht.
   Oorzaak: Deliverycode ontbreekt. Je dient je levertijd in te vullen.
   Oplossing: Vul een geldige levertijd in. Dit gaat via standaard Deliverycodes.
  • Deliverycode is ongeldig.
   Oorzaak: Deliverycode is niet geldig.
   Oplossing: Vul een geldige levertijd in. Dit gaat via standaard Deliverycodes.
  • Prijs is ongeldig. Een prijs onder 1 euro is niet toegestaan.
   Oorzaak: Prijs is een verplicht veld en dient een waarde te hebben tussen 1 en 9999,99 euro.
   Oplossing: Pas de prijs aan.
  • ISBN/EAN is onbekend in de bol.com database. 
   Oorzaak: Het artikel is nog niet bekend bij bol.com.
   Oplossing: Bij ‘Mijn aanbod’ kun je de artikelen opzoeken en deze indelen in de juiste productgroep, door deze aan te vinken en bovenin te klikken op ‘Bewerk productinformatie’.
 • Wanneer je artikelen goed vindbaar zijn – zowel binnen als buiten bol.com – kun je nog beter en meer verkopen. De vindbaarheid kun je als volgt verhogen:

  • Plaats je artikel in de juiste productgroep.
  • Vul de productkenmerken zo volledig mogelijk in, deze kenmerken worden namelijk doorzocht en ook gebruikt voor de filters.
  • Vermijd spellingsvarianten en synoniemen. Dit soort termen wordt al automatisch toegevoegd.

  Nadat je assortiment online hebt gezet, duurt het nog 2 dagen voordat een artikel goed vindbaar is.

  Daarbij kunnen de volgende zaken ervoor zorgen dat je artikelen zo hoog mogelijk in de zoekresultaten eindigen:

  • Het artikel is ingedeeld in de juiste productgroep.
  • Het artikel heeft een bondige titel; korte titels zijn ook goed voor de conversie, vooral bij aankopen op mobiel.
  • Je biedt een snelle levertijd en een scherpe prijs.
  • Een hoog aantal (positieve) productreviews.

  Meer adviezen voor het vergroten van de vindbaarheid van je artikelen vind je op de pagina ‘Optimaliseren van productinformatie‘.

  Tip!

  Wil je gegarandeerd hoog eindigen in de zoekresultaten? Je kunt dan ook kiezen voor ‘sponsored products’; een betaalde dienst waarmee je je artikel een zetje kunt geven. Hier lees je meer informatie en bij interesse kun je een e-mail sturen naar adverteren@bol.com.