ISBN of EAN nummer

Voor het onderscheiden van jouw artikelen

Samen bieden we een ruim, uniek assortiment met miljoenen artikelen aan onze klanten. Om al deze artikelen van elkaar te onderscheiden en op de goede positie binnen de winkel te kunnen indelen, heeft ieder artikel een uniek ISBN of EAN nodig. Op deze pagina lees je alles over deze nummers.

Voor het aanbieden van een artikel via bol.com heb je een van de twee volgende nummers nodig:

 • Een geldig, geregistreerd ISBN (International Standard Book Number). Dit is een unieke code die specifiek aan boeken is toegekend en standaard op elke boekenkaft te vinden is.
 • Een geldig, geregistreerd EAN (European Article Number) – ook wel ‘streepjescode’ genoemd. Dit is een uniek 13-cijferig nummer dat aan een artikel is toegekend. Hieronder lees je hoe je een EAN kunt opzoeken of aanvragen.
 • Je vindt het EAN op het artikel zelf, bijvoorbeeld onder de streepjescode. Kun je het 13-cijferig nummer daar niet vinden? Dan kun je het EAN opvragen bij de leverancier.

 • Wil je een uniek of nieuw artikel verkopen via bol.com, maar heb je nog geen EAN/GTIN? Dan kun je dit zelf aanschaffen via:

  • GS1 (voor Nederlandse partners)
  • GS1 (voor Belgische partners)
  Let op!

  GS1 Belgium & Luxembourg spreekt van een GTIN (Global Trade Item Number) waar GS1 in Nederland nog van EAN-codes spreekt. In beide gevallen gaat het over de unieke productcode voor jouw artikel.

  Wanneer je een EAN/GTIN afneemt bij GS1, ben je automatisch de eerste partner die dit artikel verkoopt via bol.com. Hier lees je meer over het aanbieden van nieuwe artikelen.

  Goed om te weten is dat andere partners daarna een identiek artikel kunnen gaan verkopen via bol.com en daarbij gebruikmaken van het door jou aangeschafte EAN/GTIN en de over dit EAN/GTIN bekende productinformatie.

 • Een EAN is gekoppeld aan een specifiek artikel en kan ook alleen voor dat artikel gebruikt worden. Het is dan ook niet mogelijk een EAN te hergebruiken. Wijzig je het artikel of een productkenmerk – zoals merk of kleur – dan dien je hiervoor een ander EAN te gebruiken en dit opnieuw aan je aanbod toe te voegen in je verkoopaccount. Hierin volgen we het wereldwijde beleid van GS1.

Veelgestelde vragen

 • Misschien heb je de afkorting ‘GTIN’ al eens voorbij zien komen wanneer het over productidentificatie gaat. GTIN staat voor Global Trade Item Number. Hoewel de oude term ‘EAN’ nog veel gebruikt wordt voor productcodes, is GTIN eigenlijk de correcte term voor de cijferreeks die je onder de barcode op producten terugvindt. Wanneer je productcodes aanvraagt bij GS1 is het dus mogelijk dat je deze term tegenkomt.

 • Je kunt gebruikmaken van een bestaand EAN als het artikel dat je wil aanbieden identiek is aan het bestaande artikel in het assortiment bij bol.com. Hieronder valt ook het merk van het artikel.

  Indien je artikel afwijkt van het bij bol.com bekende artikel, dan dien je een nieuw EAN aan te vragen bij GS1.

 • Indien je twijfelt of het artikel van een andere partner identiek is aan jouw aanbod, dan adviseren we je om contact op te nemen met de verkopende partij. Dit kan door de andere partner te benaderen via de contactgegevens die beschikbaar zijn op de winkelpagina van deze partner.

  Mocht je er onderling niet uitkomen dan kun je altijd contact opnemen met Partnerservice.

 • Er kunnen verschillende oorzaken zijn, hieronder vind je een aantal controlevragen:

  • Een EAN bestaat uit 13 cijfers. Heb je 13 cijfers ingevoerd?
  • Heb je slechts 12 nummers? Plaats dan een extra “0” vooraan de cijferreeks.
  • Wordt je EAN nog steeds niet herkend en heb je het EAN gekocht bij GS1 of een andere partij? Neem dan contact met hen op.
 • Wanneer een artikel een EAN heeft dat korter is dan dertien cijfers, dien je deze aan te vullen met de zogeheten ‘voorloopnullen’. Deze plaats je vooraan. Zo kom je tot een 13-cijferige EAN en kan het artikel toegevoegd worden aan jouw aanbod.

 • Nee, dit is niet mogelijk. Elk EAN hoort bij een specifiek artikel en om die reden is het overnemen van productinformatie niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor productbeoordelingen en andere gegevens horende bij een EAN; ook deze informatie kan niet meegenomen worden naar een ander EAN.

 • Nee, het is niet toegestaan om dezelfde artikelen onder andere EAN’s aan te bieden via bol.com. Dit kan namelijk voor verwarring zorgen bij de klanten en ook voor jezelf is het niet handig omdat het aantal verkopen, clicks en views dan wordt verdeeld over meerdere artikelen in plaats van één. Dat verkleint de kans dat je artikel een hoge verkooppositie zal behalen. Partners die hetzelfde aanbod onder een nieuw EAN-nummer online zetten, zullen hierop worden aangesproken. Dezelfde artikelen onder een andere EAN zullen ook worden verwijderd.

  Om dezelfde redenen is het ook niet toegestaan om dubbel assortiment aan te bieden vanuit verschillende accounts. Wanneer je meerdere verkoopaccounts bezit, dient het assortiment of het land van verkoop per account te verschillen.