Merk- en eigendomsrechten

Richtlijnen voor productinformatie

Er zijn richtlijnen opgesteld die je kunnen helpen bij het invullen van productinformatie. Zo voorkomen we samen dat er misleidende informatie in de productinformatie terecht komt.

Wil je een artikel verkopen dat nog niet bekend is in het assortiment van bol.com? Dan zijn onderstaande richtlijnen van toepassing.

Let op!

Het artikel dient bij het moment van toevoegen aan alle merkrichtlijnen te voldoen. Indien je nog niet aan de onderstaande merkrichtlijnen voldoet, voeg het artikel dan nog niet toe.

  • EAN
   Ieder merkproduct dient een EAN te hebben. Dit is een productnummer dat je artikel onderscheidt van een ander artikel. Je dient een EAN aan te vragen bij GS1. Dit EAN dient zichtbaar te zijn op de verpakking of op het artikel. Het is niet toegestaan om een ander EAN te gebruiken dan het nummer dat op de originele productverpakking of het artikel staat. Een EAN is gekoppeld aan een specifiek artikel en kan ook alleen voor dat artikel gebruikt worden. Het is dan ook niet mogelijk een EAN te hergebruiken. Wijzig je het artikel of een productkenmerk – zoals merk of kleur – dan dien je hiervoor een ander EAN te gebruiken en dit opnieuw aan je aanbod toe te voegen in je verkoopaccount. Hierin volgen we het wereldwijde beleid van GS1.
  • Merk
   Een artikel mag als merkartikel worden aangeboden als het daadwerkelijk een merkartikel is. Ofwel: een artikel van een merk dat is geregistreerd bij BOIP, specifiek voor dat type artikel.
  • Zichtbaarheid merk
   Het merk (naam of logo) dient afgebeeld te zijn op het artikel en/of de verpakking en daarnaast ook zichtbaar te zijn op een of meerdere productafbeeldingen op de productpagina op bol.com.
  • Originele productverpakking merkartikelen
   Het merkartikel dient voorzien te zijn van een originele productverpakking, waarop naast de algemene productinformatie ook de merknaam en/of het -logo afgedrukt staat. Andere vormen, zoals het gebruik van sticker of stempel van het merk op een omverpakking, zijn hiervoor niet toegestaan.
  • Merkveld
   Vul bij het invoeren van de productinformatie in het merkveld jouw merknaam in. Doe dit in de vorm van tekst – ook als jij je merk enkel als logo hebt geregistreerd. Afbeeldingen kunnen we in dit veld namelijk niet verwerken.
  • Afbeeldingen
   De productafbeeldingen die je gebruikt mogen geen inbreuk maken op de auteursrechten van derden. Dit betekent dat je toestemming van de auteursrechthebbende nodig hebt, om de foto’s te kunnen gebruiken. Wanneer je zelf foto’s maakt, ben jij de auteursrechthebbende. Daarbij is het niet toegestaan je eigen merknaam, merklogo of bedrijfsnaam op de foto te zetten of hiervan losse afbeeldingen online te zetten via bol.com. Meer informatie over afbeeldingen toevoegen vind je hier.
  • ‘Geschikt voor’ artikel
   Je kunt in je productinformatie – bijvoorbeeld in de titel of productomschrijving – aangeven waar het artikel geschikt voor is. Dit is bijvoorbeeld, in het geval van een cameralens, een goede producttitel: Samyang 35 mm F1.4 AS UMC – Prime lens – geschikt voor Samsung NX. Het op een andere manier gebruiken of noemen van merken die niet door jou geregistreerd zijn, is niet toegestaan.
  • EAN
   Ieder artikel dient een EAN te hebben. Dit is een artikelnummer dat jouw artikel onderscheidt van een ander artikel. Meer informatie over EAN’s en hoe je deze kunt opvragen, vind je op deze pagina.
  • Naam of logo
   Het is niet toegestaan een (bedrijfs)naam of logo op het artikel, de verpakking of de afbeeldingen te zetten.
  • Merkveld
   Vul bij het invoeren van de productinformatie in het merkveld ‘merkloos’ in.
  • Afbeeldingen
   De productafbeeldingen die je gebruikt mogen geen inbreuk maken op de auteursrechten van derden. Dit betekent dat je toestemming van de auteursrechthebbende nodig hebt, om de foto’s te kunnen gebruiken. Wanneer je zelf foto’s maakt, ben jij de auteursrechthebbende. Meer informatie over afbeeldingen toevoegen vind je hier.
  • ‘Geschikt voor’ artikel
   Je kunt in je productinformatie – bijvoorbeeld in de titel of productomschrijving – aangeven waar het artikel geschikt voor is. Bijvoorbeeld ‘geschikt voor Apple’ bij elektronica accessoires. Het op een andere manier gebruiken of noemen van merken die niet door jou geregistreerd zijn, is niet toegestaan.

Veelgestelde vragen

 • Indien je twijfelt of het artikel van een andere partner identiek is aan jouw aanbod, dan adviseren we je om contact op te nemen met de verkopende partij. Dit kan door de andere partner te benaderen via de contactgegevens die beschikbaar zijn op de winkelpagina van deze partner. Een andere optie is om op de productpagina van het betreffende artikel via de knop ‘Bekijk en vergelijk alle verkopers’ te klikken op ‘Vraag over dit artikel’.

  Mocht je er onderling niet uitkomen dan kun je altijd contact opnemen met Partnerservice

 • Nee, dit is niet mogelijk. Elk EAN hoort bij een specifiek artikel en om die reden is het overnemen van productinformatie niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor productbeoordelingen en andere gegevens horende bij een EAN; ook deze informatie kan niet meegenomen worden naar een ander EAN.

 • Nee, het is niet toegestaan om dezelfde artikelen onder andere EAN’s aan te bieden via bol.com. Dit kan namelijk voor verwarring zorgen bij de klanten en ook voor jezelf is het niet handig omdat het aantal verkopen, clicks en views dan wordt verdeeld over meerdere artikelen in plaats van één. Dat verkleint de kans dat je artikel een hoge verkooppositie zal behalen. Partners die hetzelfde aanbod onder een nieuw EAN-nummer online zetten, zullen hierop worden aangesproken. Dezelfde artikelen onder een andere EAN zullen ook worden verwijderd.

  Om dezelfde redenen is het ook niet toegestaan om dubbel assortiment aan te bieden vanuit verschillende accounts. Wanneer je meerdere verkoopaccounts bezit, dient het assortiment of het land van verkoop per account te verschillen.