Heb ik verkooprechten nodig?

Aanvullende verkoopvoorwaarden en merkenbeleid voor je aanbod

Om het dagelijks leven van onze klanten samen makkelijker en leuker te kunnen maken, is het belangrijk om hen een betrouwbaar en veilig assortiment te bieden. Om dit te kunnen waarborgen gelden er voor bepaalde productgroepen aanvullende verkoopvoorwaarden en is er in sommige gevallen een merkenbeleid. Of dit ook geldt voor jouw assortiment, kun je op deze pagina terugvinden.

Vul onderstaand veld in en volg de stappen om te zien of ervoor jouw artikelen aanvullende verkooprechten of een merkenbeleid zijn. Ook lees je hier wat je kunt doen om verkooprechten te krijgen.

Coronagerelateerd aanbod

De instroom op coronagerelateerde categorieën is tijdelijk gepauzeerd. Heb jij je verkoopaccount aangemeld na 16 maart 2020? Dan is het helaas niet mogelijk om artikelen zoals mondmaskers en desinfectiemiddelen aan te bieden. Bekijk hier meer informatie over coronagerelateerde artikelen.

Gezondheid

Geneesmiddelen - NL

Wil je geneesmiddelen aanbieden op de Nederlandse markt? Dit kan via bol.com, wanneer de geneesmiddelen het zogeheten AV-status* hebben. Deze geneesmiddelen zijn geschikt voor ‘Algemene Verkoop’.

1. Richtlijnen in Nederland
Wie in Nederland legaal online medicijnen wil aanbieden en verkopen, dient hiervoor aangemeld te zijn bij het CIBG. Dit gaat via het formulier Online Aanbieders Medicijnen. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn of om medicijnen die alleen bij drogisten of (al dan niet op recept bij) apotheken en apotheekhoudende huisartsen verkocht worden. Deze registratie kun je alleen aanvragen als je een eigen website hebt waarop je de geneesmiddelen verkoopt. Om bij ons de verkooprechten te ontvangen dien je het officiële logo van Aanbieders Medicijnen op de eigen website te voeren en moet dit logo duidelijk zichtbaar zijn.

2. Online Aanbieders Medicijnen-registratie
Je kunt je aanmelden bij Online Aanbieders Medicijnen wanneer:

 • jouw organisatie iemand in dienst heeft die bevoegd is medicijnen aan te bieden in Nederland
 • de locatie waar de fysieke activiteit plaatsvindt, zich in Nederland bevindt
 • jouw organisatie voldoet aan de wet- en regelgeving rond de online verkoop van medicijnen
 • je dient een eigen website te hebben waarop je de geneesmiddelen verkoopt

Hier meld je je aan. Wanneer je aan alle eisen voldoet ontvang je het officiële logo van Online Aanbieders Medicijnen en wordt jouw organisatie hier vermeld. Het officiële logo moet op de eigen website worden gevoerd en duidelijk zichtbaar zijn”

3. Hoe wordt jouw aanvraag bij bol.com getoetst?
Om AV-geneesmiddelen aan te bieden via bol.com, dien je aan te tonen dat je officieel aangemeld staat bij Online Aanbieders Medicijnen. Dit betekent het volgende:

 

*In Nederland wordt onderscheid gemaakt in de volgende vier categorieën geneesmiddelen:

 • AV (algemene verkoop) – verkoop door apotheker, apotheekhoudende huisarts, door een drogist werkzaam in een drogisterij of door een winkelier die in het Handelsregister is ingeschreven.
 • UR (uitsluitend op recept) – verkoop door apotheker of apotheekhoudende huisarts, altijd op basis van een recept
 • UA (uitsluitend apotheek) – verkoop door apotheek of apotheekhoudende huisarts.
 • UAD (uitsluitend apotheek en drogist) – verkoop door apotheker, apotheekhoudende huisarts of door een drogist werkzaam in een drogisterij.

Ben je officieel aangemeld bij Online Aanbieders Medicijnen (CIBG)? Dan kun je met onderstaand formulier de verkooprechten aanvragen voor het aanbieden van AV-geneesmiddelen in Nederland.

Veelgestelde vragen

 • Om er vanuit te kunnen gaan dat ook onze partners zich kunnen en zullen committeren aan de wettelijke verplichtingen die gelden voor de verkoop van geuren binnen de Europese Unie vragen we om een aanvullende verklaring te ondertekenen. Daarbij geldt dat uitsluitend geuren die bestemd zijn voor in de Europese Unie, verkocht kunnen worden via bol.com. We zien dit als een noodzakelijke preventieve maatregel die zowel ons als onze betrouwbare partners beschermt en daarmee de kwaliteit van bol.com als winkelplatform waarborgt.

 • Om ervan uit te kunnen gaan dat ook onze partners zich kunnen en zullen committeren aan de wettelijke verplichtingen die gelden voor de verkoop van assortiment in de productgroepen tassen en zonnebrillen. We zien dit als een noodzakelijke preventieve maatregel die zowel ons als onze betrouwbare partners beschermt en daarmee de kwaliteit van bol.com als winkelplatform waarborgt.

 • Mocht je vragen hebben over de verkoop van andere artikelen dan kun je contact opnemen met Partnerservice.

 • Bol.com neemt de  aanvraag binnen 5 werkdagen in behandeling.