Verkooprechten

We willen natuurlijk dat klanten die via bol kopen dat blijven doen – en dus is het belangrijk om hen samen een betrouwbaar en veilig assortiment te bieden. Daarom gelden voor bepaalde productgroepen aanvullende verkoopvoorwaarden en is er in sommige gevallen een merkenbeleid voor selectieve distributie. Of dit ook geldt voor jouw assortiment, ontdek je op deze pagina.

Verkooprechten

Wij geloven in een open platform waar iedereen zijn of haar assortiment kan verkopen maar we zien ook dat hier soms misbruik van wordt gemaakt. Denk daarbij aan situaties waarin klanten een merkloos artikel ontvangen waar ze een merkartikel hadden besteld, artikelen ontvangen die niet bestemd zijn voor de Nederlandse markt of zelfs namaakartikelen ontvangen.

Om dit te voorkomen kunnen wij besluiten om voor specifieke merken of artikelen verkooprechten in te voeren. Hierin wordt altijd gekeken of de verbetering aan de klantpropositie opweegt tegen de restrictie op het open platform.

Je kunt verkooprechten aanvragen per categorie op deze pagina. Deze aanvragen worden binnen 5 werkdagen behandeld.

Wanneer werken we hiermee?

Omdat verkooprechten een inperking betreft van het open platform principe, zal bol dit niet zomaar verplicht stellen voor categorieën of merken. Wanneer wij voor een assortimentsgroep of bepaalde merken signalen ontvangen dat er structureel afbreuk plaatsvindt op de klantpropositie, kan bol besluiten verkooprechten te implementeren. Op basis van deze signalen bepalen we ook de frequentie van de periodieke herbeoordeling (hoe meer signalen, hoe hoger de frequentie van de herbeoordeling).

Zo werken verkooprechten

Voor geselecteerde merken of assortiment dien je aan te tonen dat de artikelen via een geautoriseerde verkoper ingekocht zijn. Hiervoor wordt bij een aanvraag en periodiek ter verificatie een aantal documenten opgevraagd om te controleren of je voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Per productgroep kunnen de opgevraagde documenten verschillen. Denk hierbij aan documenten om de kwaliteit, veiligheid en echtheid van een product te verifiëren. Hiermee zorgen we ervoor dat artikelen met verkooprechten doorlopend aan de normen blijven voldoen.

Het toetsingstraject van een merkaanvraag

Om vast te stellen of een merk voldoet aan onze richtlijnen en veiligheids- en kwaliteitseisen, volgt er een toetsing nadat je jouw merkaanvraag ingediend hebt.

In het toetsingstraject bepalen we:

  • of de artikelen van jouw merk voldoen aan de bol richtlijnen voor merk- en eigendomsrechten
  • of je een productaansprakelijkheidsverzekering hebt
  • of je een klachten- en terugroepproces hebt
  • of je relevante testrapporten en keurmerken kunt overleggen. Zie ons assortimentsbeleid voor meer informatie. Hier vind je meer informatie over de CE-markering en over de noodzakelijke Technische documentatie en EU-conformiteitsverklaring.

Als je overal aan voldoet voegen we jouw merk toe aan de lijst met goedgekeurde merken. Als bol toch kwaliteitsproblemen constateert, kan je merk op een later moment weer van de lijst verwijderd worden. Hierover ontvang je bericht.

Selectieve distributie

Merkartikelen kunnen niet ontbreken voor een goede klantpropositie. Om deze goede klantpropositie te waarborgen maken merken soms gebruik van selectieve distributie. Ze stellen dan aan de hand van objectieve criteria eisen aan de manier waarop distributeurs hun artikelen verkopen. Merk- of licentiehouders kiezen voor een gesloten netwerk van door hen geselecteerde en gecontroleerde aanbieders zodat de kwaliteit van door hen aangeboden artikelen op de markt voor de consument gegarandeerd kan worden.

Merk- of licentiehouders willen graag samenwerken met bol.com maar stellen daar bij selectieve distributie wel voorwaarden aan. Zo kan een merk verlangen dat alleen partners die selectief distributeur zijn mogen verkopen op bol.com. In dat geval stellen wij selectieve distributie in. We laten dan alleen partners toe die volgens de merkhouder selectief distributeur zijn. Ben je nog geen selectief distributeur, maar wil je het merk wel verkopen? Meld je dan bij de merk- of licentiehouder of producent om toegang te krijgen tot hun netwerk.

Hoe werkt selectieve distributie 

Bij selectieve distributie bepaalt een merkhouder zelf welke partners zijn artikelen mogen verkopen (zgn. selectieve distributeurs). De merkhouder geeft aan ons door wie de selectieve distributeurs zijn. Alle door de merk geselecteerde distributeurs mogen op ons platform verkopen. Ben je geen selectieve distributeur, dan kunnen we je geen rechten geven voor de verkoop van deze artikelen op ons platform.

Wanneer selectieve distributie 

We hechten erg veel waarde aan de samenwerking met onze partners en geloven in de open platform strategie. Daarom zullen we selectieve distributie niet zomaar instellen op ons assortiment of bepaalde categorieën. Doorslaggevend is het belang van onze klant: als selectieve distributie bijdraagt aan de kwaliteitsbelofte en een verbeterde klantpropositie van belangrijk assortiment, dan pas zullen wij het instellen van selectieve distributie overwegen.

Aanvullende Gebruikersvoorwaarden

Voor verkooprechten gelden aanvullende gebruikersvoorwaarden. Bij het aanvragen van verkooprechten is het noodzakelijk dat je akkoord gaat met de aanvullende gebruikersvoorwaarden. Je kunt de aanvullende gebruikersvoorwaarden hier lezen.

Veelgestelde vragen

over het toetsingstraject van verkooprechten