Ik ben nieuw

Alle handige informatie in één overzicht

Welkom bij bol.com! Vanaf nu gaan we samen ondernemen en daar zijn we heel blij mee. Om je te helpen om een vliegende start te maken, vind je op deze pagina in het kort alle informatie die je nodig hebt om de starten met verkopen via bol.com.

Ben je nog geen partner?

Twijfel je nog of verkopen via bol.com iets voor je is? Doe dan deze check!

Tip!

Wil je het GroeiStart webinar van 9 juni bijwonen waar bol.com collega’s je alle informatie geven om te starten met verkopen? Meld je dan hier aan!

Kijk je liever naar video’s met alle informatie voor een vliegende start? Klik dan hier.

Stap 1: Starten met verkopen

 • Volg de stappen op de pagina Aanmelden in een paar stappen en word onderdeel van het bol.com platform.

 • Je assortiment aanbieden via bol.com is gratis. Je betaalt alleen wanneer je iets verkoopt, namelijk een commissie en eventuele gemaakte kosten voor verzending. Wat de commissie voor jouw artikelen is, vind je hier terug.

Stap 2: Zorg dat alle instellingen en gegevens kloppen

 • Doorloop het stappenplan op de pagina accountinstellingen.

 • Onder winkelinstellingen vallen onder andere de winkelbeschrijving, winkelnaam, logo, retourvoorwaarden en garantie-instellingen. Dit kun je allemaal beheren op de pagina mijn winkelinstellingen.

 • Met Automatiseren via bol.com kun je een koppeling maken tussen je eigen computersysteem en je bol.com verkoopaccount, zodat je je verkopen via bol.com vanuit één plek kunt beheren. Meer over deze koppelingen vind je op deze pagina.

Stap 3: Je aanbod online zetten

 • 1. Heeft ieder artikel een juiste EAN of ISBN?

  Samen bieden we een ruim, uniek assortiment met miljoenen artikelen aan de klanten. Om al deze artikelen van elkaar te onderscheiden en op de goede positie binnen de winkel te kunnen indelen, heeft ieder artikel een uniek ISBN of EAN nodig. Op deze pagina lees je alles over deze nummers. Check eerst of jouw artikel bestaand of uniek aanbod is.

  2. Heb je verkooprechten nodig?

  Controleer op de pagina verkooprechten of je aanvullende verkooprechten nodig hebt om jou artikelen aan te bieden.

  3. Voldoen jouw artikelen aan de richtlijnen en het beleid?

  Om de kwaliteit en veiligheid van ons gezamenlijke assortiment te waarborgen zijn er richtlijnen opgesteld. Op die manier kunnen we klanten nog beter garanderen dat ze de juiste aankoop doen. De richtlijnen en het beleid staan op de pagina assortimentsbeleid.

  4. Merk- en eigendomsrechten

  Wil je een artikel verkopen dat nog niet bekend is in het assortiment van bol.com? Dan zijn de richtlijnen omtrent merk- en eigendomsrechten belangrijk om te volgen. Lees hier meer over op de pagina Merk- en eigendomsrechten.

 • Er zijn verschillende manieren om artikelen online te zetten – afhankelijk of het artikel al bekend is bij bol.com en of je artikelen één voor één of juist in grotere hoeveelheden tegelijk wil invoeren. welke manier het meest geschikt is voor jou lees je hier.

  Enkele artikelen toevoegen

  Op deze pagina lees je stap voor stap hoe je een artikel aan je aanbod kunt toevoegen. Wil je meerdere artikelen tegelijk toevoegen, is het mogelijk verstandiger om dit via de bulk methode of via Excel te doen. Hoe dit werkt lees je hieronder.

  Meerdere artikelen tegelijk toevoegen

  Wil jij meerdere artikelen in één keer online zetten? Dat kan met het bulk aanleverproces. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je dit kun doen. Op deze pagina wordt dit proces ook stap voor stap uitgelegd.

  Video bulk online brengen

  Meerdere artikelen toevoegen via Excel

  Via Excel kun je eenvoudig en snel je aanbod uitbreiden, om zo nog meer te verkopen via bol.com. Op deze manier kun je namelijk in een keer meerdere artikelen toevoegen in je verkoopaccount. Op deze pagina wordt dit proces stap voor stap uitgelegd.

  Let op!

  Nadat je assortiment online hebt gezet, duurt het nog twee dagen voordat een artikel goed vindbaar is.

 • Verkoopcijfers zijn en blijven één van de grootste uitdagingen voor e-commerce ondernemers. Hoe zorg je ervoor dat bestaande klanten terugkeren en hoe verleid je nieuwe klanten tot aankoop? Veel van je klanten zullen het over het antwoord eens zijn: probeer zo snel mogelijk te leveren. Zorg er daarbij wel voor dat je altijd voldoet aan de servicenormen.

 • Aantrekkelijke prijzen zijn belangrijk om succesvol te verkopen via bol.com. Want met een goede prijs wordt de kans groter dat jouw artikel in het winkelmandje van de klant belandt – en het werkt ook andersom. Met hoge prijzen kunnen we klanten namelijk afschrikken en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom hanteren we op ons winkelplatform een prijsbeleid. Op deze pagina lees je hier meer over.

  1. Bied volumekorting bij een bestelling met meerdere stuks en maak meer omzet
   Volumekorting is een manier om klanten korting te bieden wanneer zij in één bestelling meer stuks van hetzelfde artikel aanschaffen. Dit type bestellingen levert jou meer omzet op omdat het klanten stimuleert om meer te kopen, terwijl je de verzendkosten over meerdere artikelen kunt spreiden. Een win-winsituatie dus. Op deze pagina lees je alles over volumekorting.
  2. Verkoop meer door jouw prijzen aan te passen en ontvang ook nog eens een verlaagde commissie
   Voor honderdduizenden artikelen is een verlaagde commissie mogelijk – mits je het artikel met een scherpe verkoopprijs kunt aanbieden. Deze lagere prijzen leiden namelijk tot meer verkopen. Zo kun je met een verlaagde commissie meer omzet maken. En meedoen is makkelijk. Hier lees je er meer over.
 • Een productpagina van een artikel bevat informatie die relevant kan zijn voor een klant. Daarbij dient iedere productpagina bepaalde minimale informatie bevatten, anders komt het artikel niet online. En: hoe meer informatie er over een artikel bekend is, hoe beter de klant is geïnformeerd. Je helpt klanten dus door zoveel mogelijk informatie in te vullen.

  • Verkoop je artikelen die nog niet via bol.com verkocht worden?
   Kies eerst de juiste productcategorie voor het artikel. Nadat je dit hebt gedaan verschijnen er kenmerken die relevant zijn voor die betreffende productcategorie. Deze kenmerken zoals ‘kleur’ of ‘maat’ worden gebruikt in de filteropties bij bol.com. Hoe meer informatie je toevoegt, hoe beter het artikel dus vindbaar is.
  • Verkoop je artikelen die andere partners ook aanbieden via bol.com?
   Natuurlijk kun je ook een artikel aanbieden dat al verkocht wordt via bol.com. Indien nodig kun je de productinformatie aanpassen of aanvullen. Wanneer meerdere aanbieders hetzelfde artikel verkopen kan het zijn dat gekozen wordt voor productinformatie van andere aanbieders.

  Op deze pagina vind je meer informatie over het toevoegen van productinformatie.

Stap 4: Bestelling behandelen en verzenden

 • Bij bol.com kun je kiezen uit drie verzendopties. Welke manier het beste is verschilt per partner.

  Logistiek via bol.com

  Met Logistiek via bol.com wordt de hele fulfillment van jouw bol.com bestellingen verzorgd, voor zowel Nederlandse als Belgische klanten. Daarmee profiteren jouw klanten direct van snelheid en service én vergroot je je verkoopkansen, terwijl je meer tijd overhoudt. Benieuwd geworden? Hier lees je wat we je allemaal uit handen nemen en wat Logistiek via bol.com je oplevert.

  Voordelig verzenden via bol.com

  Met de dienst Voordelig verzenden via bol.com krijg je korting op de verzendzegels van vier betrouwbare Nederlandse en Belgische bezorgdiensten en betaal je dus minder verzendkosten per pakket. Lees op de pagina Voordelig verzenden via bol.com wat de dienst inhoudt.

  Eigen verzendwijze

  Je kunt ook kiezen om gebruik te maken van je eigen verzendwijze. Wanneer je dit doet kun je zelf kiezen met welke bezorgdienst je de bestellingen wilt verzenden.

 • In je verkoopaccount kun je aangeven welke artikelen je wil aanbieden met Logistiek via bol.com. Vervolgens dien je deze producten aan te leveren bij een distributiecentrum. Hoe dit werkt lees je op de pagina Aan de slag met logistiek via bol.com. Wanneer de artikelen goed zijn afgeleverd regelt bol.com de rest van de verzending.

  Let op!

  Door de sterk toegenomen vraag voor Logistiek via bol.com kunnen we op dit moment helaas geen nieuwe aanmeldingen verwerken. Nieuwe aanvragen worden vanaf 1 april 2020 in behandeling genomen. Wil je dan als eerste gebruik maken van Logistiek via bol.com? Vul dan hier het formulier in.

 • Op de pagina bestelling behandelen lees je hoe het behandelen van een verzending met de Voordelig verzenden via bol.com dienst werkt.

 • Op deze pagina vind je een handig stappenplan die laat zien hoe het behandelen van een verzending met eigen verzendwijze werkt.

 • Jij annuleert zelf

  Je kunt een binnengekomen bestelling nog annuleren. We adviseren echter om dit zo mogelijk te vermijden, omdat een klant een annulering als erg teleurstellend ervaart. Dit kan om die reden ook impact hebben op je prestatiescore; de servicenorm ‘Annuleringen’ is maximaal 2%.

  Is het toch nodig een bestelling te annuleren? Volg dan de stappen op deze pagina.

   

  De klant annuleert

  Het kan zijn dat de klant een bestelling annuleert. Wat dit inhoudt en hoe je hier mee om kunt gaan lees je op deze pagina.

Stap 5: Na de verzending

 • De klantbeleving houdt niet in alle gevallen op wanneer de bestelling ontvangen is – zo kan het voorkomen dat een klant zijn bestelling om wat voor reden dan ook wil retourneren. Een goed retourproces is daarom een belangrijk onderdeel binnen klanttevredenheid. Krijg je een retourmelding binnen? Hier lees je hoe je die kunt behandelen.

 • In je verkoopaccount vind je in het menu ‘Prestaties’ je gemiddelde beoordelingscijfer over de afgelopen tijd. Ook vind je hier tips om je beoordelingscijfer hoog te houden of te verbeteren.
  Meer informatie over het beoordelingscijfer vind je op de pagina klantbeoordelingen.

 • Waar klanten online een bestelling plaatsen, kunnen ook klantvragen ontstaan. Uit onderzoek is bekend dat het voor de servicebeleving van de klant heel belangrijk is om snel, deskundig en persoonlijk te reageren op vragen. Deze klantvragen kun je beantwoorden via het verkoopaccount of via een automatische koppeling in je eigen verkoopsysteem. Meer informatie over het beantwoorden van klantvragen vind je op de pagina Service door partners.

Stap 6: Uitbetaling

 • Bij een bestelling betaalt de klant aan bol.com en jij ontvangt vervolgens van ons het verkoopbedrag, met inhouding van de gemaakte kosten. Een overzicht van alle inkomsten en uitgaven vind je op je Alles-in-1 factuur, die je elke maand ontvangt in je verkoopaccount. Hier lees je meer over die factuur.

Stap 7: Optimaliseren

 • Goede en volledige productinformatie zorgt voor een betere vindbaarheid van een artikel en draagt bij aan het succesvol verkopen van je assortiment via bol.com.

  Een aantal tips om een productpagina te optimaliseren:

  • Voeg additionele afbeeldingen toe. Kies bijvoorbeeld voor afbeeldingen van het artikel vanuit verschillende perspectieven, sfeerafbeeldingen of afbeeldingen waarop je de schaal van het artikel laat zien, bijvoorbeeld door er een pen naast te leggen.
  • Maak productfamilies. Dat zijn namelijk varianten van hetzelfde artikel, die slechts op één of twee kenmerken verschillen en verder identiek zijn. Deze productvarianten worden op de productpagina getoond. Voorbeelden hiervan zijn een sportschoen in de kleuren blauw en geel en in acht verschillende maten, drinkflessen met een verschillende inhoud of een boek in paperback en hardcover.
  • Schrijf unieke teksten voor de juiste doelgroep. Een unieke productbeschrijving zorgt ervoor dat jouw artikel beter vindbaar is in Google. Goed om te weten: de eerste 120 tekens van een artikel worden in Google getoond als omschrijving bij een artikel.

   

  Op deze pagina vind je nog meer tips en tricks om productpagina’s te optimaliseren.

 • Het voorkomen van retouren is niet alleen goed voor de klanttevredenheid, het scheelt jou ook tijd en geld. Op de pagina Zo voorkom je retouren vind je 6 tips om het aantal retouren te verminderen.

 • Zorg dat je altijd rond de drie tot vier weken voorraad hebt liggen en dat je vooral hardlopers tijdig aanvult. Een populair artikel wil je immers niet uitverkopen, want dan mis je omzet. Meer informatie over het optimaliseren van je voorraad vind je op de pagina Optimaal voorraadbeheer.