Bestelling annuleren

Zo annuleer je bestellingen

Nadat een klant een bestelling bij je heeft geplaatst, kan deze geannuleerd worden zolang de bestelling nog niet bevestigd is. De stappen die je in dat geval kunt ondernemen, zijn afhankelijk van wie die de bestelling annuleert.

Let op

Wanneer je een bestelling hebt bevestigd is het niet meer mogelijk om deze zelf te annuleren: alle partijen gaan er nu van uit dat het pakket onderweg is. Blijkt na bevestiging van de bestelling dat je toch niet kunt leveren, neem dan contact op met Partnerservice

 • Je kunt een binnengekomen bestelling nog annuleren. We adviseren echter om dit zo mogelijk te vermijden, omdat een klant een annulering als erg teleurstellend ervaart. Dit kan om die reden ook impact hebben op je prestatiescore; de servicenorm ‘Annuleringen’ is maximaal 2%.

  Is het toch nodig een bestelling te annuleren? Volg dan deze stappen:

  1. Ga naar je verkoopaccount

  Klik in je verkoopaccount bovenaan op ‘Bestellingen’ en ga naar ‘Openstaand’.

  2. Annuleer bestelling

  Zoek de betreffende bestelling op en klik aan de rechterkant op ‘Annuleer bestelling’.

  3. Selecteer een reden

  Kies een annuleringsreden en klik op ‘Bevestig annulering’. De bestelling wordt na de annulering niet meer getoond in je in je verkoopaccount.

 • Bij annuleringen door de klant zijn er twee scenario’s mogelijk:

  • Annulering voor de beloofde leverdatum
   Annuleert de klant zelf zijn bestelling voor de beloofde leverdatum? Dan is dit zijn eigen keuze en verandert dit niets aan jouw prestatiescore.
  • Annulering na de beloofde leverdatum
   Annuleert de klant zijn bestelling na de beloofde leverdatum, dan telt dit wel mee voor de servicenorm ‘Annuleringen’ want de klant heeft de bestelling niet op tijd ontvangen. Deze situatie zorgt voor meer ontevredenheid bij de klant – het is dan ook belangrijk om bestellingen altijd op de beloofde leverdatum te bezorgen.

   

  Annuleringsverzoek ontvangen

  Wanneer een verzending nog niet door jou bevestigd of geannuleerd is, kan de klant een annuleringsverzoek bij jou indienen. Zowel jij als de klant ontvangt dan automatisch een annuleringsverzoek per e-mail. Daarnaast komt het annuleringsverzoek in je verkoopaccount te staan, bij openstaande bestellingen.

  Het annuleringsverzoek van de klant accepteren werkt via de volgende stappen:

  1. Ga naar je verkoopaccount

  Klik in je verkoopaccount bovenaan op ‘Bestellingen’ en ga naar ‘Openstaand’.

  2. Accepteer annulering

  Klik bij de betreffende bestelling op ‘Annulering accepteren’.

  3. Bevestig annulering

  Klik vervolgens op ‘Bevestig annulering’. De klant ontvangt automatisch een bevestiging van de annulering.

  Let op!

  Krijg je een annuleringsverzoek binnen terwijl je de bestelling al verzonden hebt, maar deze nog niet hebt bevestigd in je verkoopaccount? Bevestig de bestelling alsnog – de klant kan het pakket vervolgens retourneren. Om een situatie als deze te voorkomen, is het aan te raden bestellingen pas te versturen nadat je de bestelling hebt behandeld in je verkoopaccount.

  Annuleringsverzoek ongedaan maken

  Krijg je een annuleringsverzoek binnen, waarbij de klant later aangeeft de bestelling toch te willen ontvangen? Bevestig de bestelling dan alsnog – op deze manier vervalt het annuleringsverzoek.

Let op

Wanneer je de bestelling op de derde dag na de uiterste leverdatum nog niet bevestigd hebt, verloopt de bestelling en wordt deze automatisch geannuleerd.

Na het annuleren van de bestelling is deze niet meer zichtbaar in je account en kun je hiervoor niet meer uitbetaald worden – ook al heb je de bestelling al geleverd. Wij kunnen je hierin helaas ook niet verder helpen. Daarbij staat de voorraad van het betreffende artikel vanaf het moment van annuleren op ‘0’.

Via API
Voor gebruikers van de API is het belangrijk om via de process status na te gaan of de bevestiging van je bestelling succesvol verwerkt is. Wanneer dit niet het geval is zal de bestelling namelijk open blijven staan en uiteindelijk geannuleerd worden”

Ben je genoodzaakt een artikel te annuleren omdat het niet meer voorradig is? Kijk dan eens naar deze tips: