Tips om je prestaties te verbeteren

Zodat je beter kunt verkopen via bol.com

Samen met jou willen we het dagelijks leven van klanten makkelijker en leuker maken en daarvoor is het belangrijk kwalitatief goede service te bieden. En hoe beter je prestaties, hoe beter die kwaliteit is. Daarom lees je op deze pagina tips om nog beter te presteren.

Tips voor tijdige levering

Klanten hechten er veel belang aan om hun bestelling op tijd in huis te hebben en daarom is het ook zo belangrijk je leverbelofte na te komen. Deze tips kunnen je daar bij helpen.

 • Wanneer je een realistische leverbelofte doet, is de kans groter dat de klant zijn bestelling op tijd in huis heeft. Houd daarom binnen je leverbelofte niet alleen rekening met de tijd die je zelf nodig hebt om een bestelling klaar te maken; calculeer ook de tijd in die de bezorgdienst nodig heeft om het pakket te leveren.

  Lever je over de grens? Let dan extra op je levertijd, zodat je je leverbelofte kunt nakomen. Bied je artikelen aan die niet vanuit je eigen assortiment geleverd worden – zogeheten cross-dock artikelen? Dan is het aan te raden om hier ook rekening mee te houden in je leverbelofte.

  Je kunt de leverbelofte eenvoudig voor meerdere artikelen tegelijk aanpassen.

 • De status van de bestelling kan niet meer aangepast worden wanneer je deze bevestigd hebt. Ook kun je bij bevestiging na het versturen nog de verzendgegevens toevoegen, zoals het track & trace nummer en de bezorgdienst.

  Daarnaast kan vroegtijdig bevestigen verwarrend zijn voor de klant. Hij krijgt dan namelijk een verzendbevestiging en gaat er vanuit dat het artikel onderweg is.

 • Je kunt dit op twee manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om je levertijd te verruimen, of om voor een andere bezorgdienst te kiezen. Uiteindelijk gaat het erom dat de klant de bestelling uiterlijk op de beloofde dag in huis heeft en dat jouw assortiment aantrekkelijk is om te kopen.

 • Door tijdelijk je winkel te sluiten kun je lopende bestellingen wegwerken en krijg je even geen nieuwe bestellingen binnen. Je aanbod staat dan namelijk tijdelijk niet online bij bol.com en is dus even niet zichtbaar voor klanten.

 • Met Logistiek via bol.com kunt je de totale fulfilment uitbesteden voor de orders die je via bol.com ontvangt. We regelen dan naast de orderverwerking en betaling ook de in- en opslag van je artikelen, het verpakken en verzenden, de retourafhandeling en klantenservice. Meer informatie vind je op deze pagina over Logistiek via bol.com.

Tips voor minder annuleringen

Tevreden klanten, daar doen we het allemaal voor. En omdat we uit ervaring weten dat klanten het als teleurstellend ervaren wanneer hun bestelling wordt geannuleerd, willen we dit natuurlijk graag voorkomen. In deze tips lees je hoe.

 • Door regelmatig de status van je voorraad te controleren, voorkom je dat een artikel uitverkocht raakt en je een besteld artikel niet kunt leveren. Wanneer de voorraad van een artikel in je verkoopaccount op ‘0’ staat, gaat het artikel overigens automatisch offline.

  Verkoop je een heel nieuw artikel? Begin dan klein! Je hebt immers nog geen afzethistorie van deze nieuwe artikelen, op basis waarvan je kunt inschatten hoe snel je het zal verkopen. Met een kleine voorraad voorkom je dat je onverwacht blijft zitten met een stapel slecht verkopende artikelen.

 • Je kunt deze verwijderen onder ‘Mijn aanbod’ in je verkoopaccount; hier kun je aan de rechterkant van elk artikel kiezen voor ‘Verwijderen’.

 • En in ieder geval op tijd om je leverbelofte te halen. Verwerk je een bestelling niet, dan wordt deze op de derde dag na de uiterste leverdatum automatisch geannuleerd.

 • Heb je weinig tijd? Begin dan klein. Via bol.com bereik je 10 miljoen potentiële klanten; het kan dan ineens heel snel gaan met de bestellingen!

Tips voor minder retourzendingen

Het voorkomen van retouren is niet alleen goed voor de klanttevredenheid, het scheelt jou ook tijd en geld.. Lees daarom deze tips voor minder retourzendingen.

 • Zo ben je er zeker van dat het artikel in goede staat en compleet is, wanneer je het opstuurt naar de klant.

 • Met een stevige verpakking, waarin het artikel niet kan schuiven, voorkom je dat het artikel onderweg schade oploopt.

 • Volledige productinformatie, voorzien van de juiste specificaties en duidelijke afbeeldingen, zorgt ervoor dat de klant krijgt wat hij verwacht. De kans dat het artikel hem tegenvalt en hij het daarom terugstuurt, wordt daarmee kleiner.

 • Door eerdere retourredenen van andere klanten te bekijken, zie je waar er nog ruimte voor verbetering is en kun je een volgende retour wellicht voorkomen.

 • Lukt het een keer niet om een bestelling op tijd te versturen? Informeer de klant hier dan proactief over en vraag of hij het artikel alsnog wil ontvangen.

 • Het ene artikel is gevoeliger voor retouren dan het ander. Je hebt daarom niet altijd invloed op je retouren. Zorg er in ieder geval wel voor dat je retourvoorwaarden en -instructies duidelijk zijn, zodat een klant weet hoe hij een bestelling naar jou kan terugsturen.

Tips voor de feestdagen

De feestdagen zijn de drukste periode van het jaar. Om ervoor te zorgen dat je ook deze tijd tot een succes maakt, lees je hieronder een aantal tips die ervoor zorgen dat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op deze piekperiode en het maximale uit de feestdagen kunt halen.

 • De hoeveelheid bestellingen neemt toe tijdens de feestdagen. Zorg daarom dat je voldoende artikelen in huis hebt en dat je aanbod en voorraad actueel zijn. Hiermee voorkom je teleurgestelde klanten en annuleringen en kun je meer verkoop realiseren.

 • Klanten verwachten hun bestelling op de aangegeven dag. Daarom raden we je aan om bij het opgeven van je levertijd rekening te houden met de tijd die je zelf kwijt bent om je bestelling gereed te maken en de tijd die je bezorgdienst nodig heeft om het pakketje te leveren. Zo zorg je voor een realistische leverbelofte.

  Weet je niet zeker of je je leverbelofte kunt nakomen? Kies er dan voor om de levertijd op voorhand wat ruimer in te steller. Ook kun je artikelen (tijdelijk) offline zetten wanneer de levertijd wisselvallig kan zijn.

  Uit ervaringen van andere partners is gebleken dat het verruimen van je levertijd naar onder andere de maandag-, zondag- of avondlevering leidt tot meer conversie. Dit kan onder andere door gebruik te maken van Logistiek via bol.com.

 • Door een goede mix tussen levertijd, prijs en kwaliteit te maken, verhoog je jouw kansen op de plek in het koopblok en daarmee je verkoopkansen.