Het retourproces voor een klant

Uitleggen hoe de klant een bestelling kan retourneren

Het kan voorkomen dat een klant contact met jou zoekt wanneer hij een artikel naar je wil retourneren. Het is dan handig om te weten welke stappen de klant in zijn koopaccount dient te doorlopen om een artikel retour aan te melden. Je kunt de klant hier dan eventueel doorheen leiden. Welke stappen dit zijn lees je hier.

Het retourneren van een artikel werkt voor de klant als volgt:

 • De klant gaat naar bol.com, klikt rechtsboven op zijn naam en vervolgens op ‘Retourneren’.

 • De klant ziet nu zijn retourenoverzicht. Hier klikt hij de artikelen aan die hij wil retourneren. Het is niet mogelijk artikelen die naar verschillende adressen verstuurd zullen worden, tegelijk retour te melden.

 • De klant klikt onder de (aangevinkte) artikelen op ‘Artikelen retourneren’.

 • Vervolgens vult de klant de retourreden en het aantal stuks per artikel in en kiest een verzendwijze. Afhankelijk van of je gebruikmaakt van de bol.com retourservice, ziet de klant de optie om het pakket gratis via PostNL of bpost terug te sturen. Daarna klikt de klant op ‘Retour bevestigen’.

  Ook hier kiest hij de verzendwijze:

 • De klant klikt op ‘Download het retouretiket’, print deze uit en bevestigt het etiket op het retourpakket. Heeft de klant geen printer? Wanneer je gebruikmaakt van de bol.com retourservice, kunnen je klanten hun retourzending via PostNL en bpost ook zonder uitgeprint etiket inleveren bij het pakketpunt. Let op! Dit kan alleen bij PostNL en bpost. Bij DPD moet de klant het retouretiket uitprinten en op de doos plakken!

  Heb je aanvullende retourvoorwaarden opgesteld? Dan ziet de klant deze hier ook staan.

  Op het retourformulier wordt tevens het overkoepelende retournummer vermeld. Ook staan de retourcodes per artikel onder ‘RMA’ in het retouroverzicht.

Let op!

Heeft de klant de retourstappen doorlopen en het venster al weggeklikt zonder dat hij het retouretiket heeft gedownload? Geen probleem! Het retouretiket kan hij terugvinden door rechtsboven op zijn naam en vervolgens op ‘Mijn bestellingen’ te klikken. Hier kan hij via het betreffende artikel opnieuw kiezen voor ‘Download het retouretiket’.