Het prijsbeleid van bol.com

De voorwaarden voor goede verkoopprijzen

Aantrekkelijke prijzen zijn belangrijk om succesvol te verkopen via bol.com. Want met een goede prijs heb je meer kans dat jouw artikel in het winkelmandje van de klant belandt – en het werkt ook andersom. Met hoge prijzen kunnen we klanten namelijk afschrikken en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom hanteren we op ons winkelplatform een prijsbeleid. Op deze pagina lees je er meer over.

Binnen ons prijsbeleid vragen we 3 dingen van je:

 • Gelijke prijzen
  Er dient geen verschil te zijn tussen de verkoopprijs van jouw artikelen bij bol.com en de prijs van dezelfde artikelen in je eigen webwinkel – als je die hebt. Uiteraard wordt hierbij wel rekening gehouden met verzendkosten.
 • Relevante marktprijzen
  De prijzen die je voert dienen niet te hoog zijn. Prijsuitschieters kunnen de prijsperceptie van bol.com en onze partners namelijk negatief beïnvloeden. Meer informatie over relevante marktprijzen, lees je hieronder.
 • Logische tweedehands prijzen
  Wanneer een tweedehands artikel ook als nieuw artikel wordt aangeboden bij bol.com, dient het tweedehands artikel (inclusief verzendkosten en exclusief servicebijdrage) een lagere prijs te hebben dan het nieuwe artikel dat in het koopblok

De relevante marktprijs (RMP)

Een marktprijs is de prijs die door marktwerking tot stand komt. Om de relevante marktprijs vast te stellen wordt daarom gekeken naar meerdere aanbieders van het artikel, de historische platformprijs en de consumentenadviesprijs.

De relevante marktprijs wordt vastgesteld op de laagste uitkomst van onderstaande twee punten.

Ten eerste is dat de verkoopprijs van het artikel zoals die gehanteerd wordt door relevante aanbieders. Het aantal vergelijkbare, relevante aanbieders echter per artikel verschillen. Daarom gelden voor het bepalen van de relevante marktprijs (RMP) de volgende criteria:

 • Meer dan 5 relevante aanbieders
  De op twee na laagste verkoopprijs van deze aanbieders, is de RMP.
 • 2 tot 5 relevante aanbieders
  De op een na laagste verkoopprijs van deze aanbieders, is de RMP.
 • 1 relevante aanbieder en een consumentenadviesprijs
  De hoogste van deze twee verkoopprijzen, is de RMP.
 • 1 relevante aanbieder en geen consumentenadviesprijs
  De verkoopprijs van deze aanbieder, is de RMP.
 • Geen relevante aanbieders maar wel een consumentenadviesprijs
  De adviesprijs is de RMP.
 • Geen relevante aanbieders en geen consumentenadviesprijs
  Er is geen RMP en geldt ook geen maximum prijs.

Ten tweede is dat de hoogste prijs onder de laatst bekende verkoopprijzen of de meest voorkomende verkoopprijs in de laatste 90 dagen, ofwel de historische platformprijs.

Uitleg historische platformprijs
Binnen de relevante marktprijs wordt dus ook gekeken naar de historische platformprijs. De historische platformprijs wordt bepaald op basis van de volgende twee onderdelen:

 • De prijs van een artikel in het koopblok van gisteren, of de laatst bekende prijs indien er geen prijs van gisteren bekend is.
 • De meest gevoerde prijs van een artikel in het koopblok, van de laatste 90 dagen.

We gaan uit van de hoogste prijs van deze twee onderdelen. Vervolgens kun je hier, afhankelijk van de verkoopprijs, een bedrag of percentage bij optellen om op de maximale prijs die gevoerd mag worden uit te komen:

Verkoopprijs Marge
€0-€10 €2
€10-€50 20%
€50-€100 €10
€100-€600 10%
€600-€1.000 €60
> €1.000 6%

Voorbeeld
De meest gevoerde prijs van een artikel in het koopblok van de laatste negentig dagen was 50 euro. Dit artikel werd gisteren verkocht voor 60 euro. Dan gaan we uit van de hoogste prijs van deze twee; in dit geval 60 euro. Bij een artikel van 60 euro hoort een marge van 10 euro. De maximale prijs waarvoor je dit artikel via het platform kunt verkopen is dan 70 euro.

Ligt de prijs van een artikel boven de historische platformprijs? Dan wordt dat artikel niet meer getoond bij bol.com. Door deze wijziging worden plotseling hoge prijzen voorkomen. Door het gebruik van het maximum van de twee onderdelen en de marges wordt er rekening gehouden met verschillen in marktdynamiek. Zie de gebruikersvoorwaarden voor meer informatie hierover.

Zo zorg je voor een goed prijsniveau bij nieuw assortiment

Artikelen die te hoog geprijsd zijn, worden niet getoond op het winkelplatform. Door regelmatig te controleren of jouw prijzen niet te hoog zijn ten opzichte van de RMP, houd je je prijzen en daarmee je artikelen aantrekkelijk voor de klant. De RMP kan door marktwerking namelijk veranderen.

Tip!

De prijsanalyse helpt je de beste prijs voor jouw artikel te bepalen. Ook krijg je hierbij meteen te zien wat de bijbehorende opbrengst en kosten zijn.

Je kunt je prijsniveau controleren in het verkoopaccount en via de API:

 • In je verkoopaccount
  Je vindt deze informatie op de pagina ‘Mijn aanbod’. Bij elk artikel met een prijs hoger dan de RMP, zie je hier de melding ‘Boven relevante marktprijs’. Zodra je de prijs aanpast, verdwijnt de melding.
 • Via de API
  Hier kun je te hoog geprijsde artikelen per artikel of via de ‘Offerlijst’ herkennen aan de foutcode ‘PRICE_NOT_COMPETITIVE’ en de opmerking ‘Price too high’. Zodra je de prijs aanpast, verdwijnt de melding.

Of prijzen te hoog zijn, is afhankelijk van de hoogte van de RMP. Meer informatie hierover vind je hieronder en in artikel 3.5 van de gebruikersvoorwaarden.

 • Relevante marktprijs (RMP) Maximale verkoopprijs
  € 0 – € 10 RMP + € 2
  € 10 – € 50 RMP + 20%
  € 50 – € 100 RMP + € 10
  € 100 – € 600 RMP + 10%
  € 600 – € 1000 RMP + € 60
  > € 1000 RMP + 6%
 • Relevante marktprijs (RMP) Maximale verkoopprijs
  € 0 – € 10 RMP + € 8
  € 10 – € 50 RMP + 80%
  € 50 – € 100 RMP + € 40
  € 100 – € 600 RMP + 40%
  € 600 – € 1000 RMP + € 240
  > € 1000 RMP + 24%

Zo zorg je voor een goed prijsniveau bij tweedehands assortiment

Om de maximale tweedehands prijs te bepalen, wordt gerekend met de nieuwprijs van hetzelfde artikel in het koopblok. Daarbij wordt rekening gehouden met verzendkosten en de servicebijdrage die geldt bij tweedehands artikelen.

Je kunt je prijsniveau controleren in het verkoopaccount en via de API:

 • In je verkoopaccount
  Je vindt deze informatie op de pagina ‘Mijn aanbod’. Bij elk artikel met een te hoge prijs, zie je hier de melding ‘Boven relevante marktprijs’. Zodra je de prijs aanpast, verdwijnt de melding.
 • Via de API
  Hier kun je te hoog geprijsde artikelen per artikel of via de ‘Offerlijst’ herkennen aan de foutcode ‘PRICE_NOT_COMPETITIVE’ en de opmerking ‘Price too high’. Zodra je de prijs aanpast, verdwijnt de melding.
 • In onderstaand rekenvoorbeeld kun je zien hoe de maximumprijs voor tweedehands aanbod wordt bepaald:

  De prijs van een nieuw artikel in het koopblok €15
  Plus eventuele verzendkosten die de klant betaalt + €2,99
  Min de servicebijdrage voor tweedehands artikelen - €1,99
  Maximum verkoopprijs tweedehands artikel € 15,50

Veelgestelde vragen

 • De prijzen worden vergeleken exclusief promoties – voor zover die bekend zijn. Daarbij wordt rekening gehouden met de verzendkosten. Hieronder vind je een aantal rekenvoorbeelden:

  • Voor artikelen onder de 20 euro worden de verzendkosten van concurrenten meegenomen met een minimum van 2,99 (de bol.com verzendkosten) en een maximum van 7 euro. De som van de verkoopprijs en verzendkosten bepaalt de relevante marktprijs, dus:
   – een artikel van €15 met €3 verzendkosten heeft een RMP van €18;
   – een artikel van €15 met €1 verzendkosten heeft een RMP van €17,99;
   – een artikel van €15 met €10 verzendkosten heeft een RMP van €22.
  • Voor artikelen tussen de €20 en €100 worden de verzendkosten meegenomen met een maximum van €7.
  • Voor artikelen boven de €100 worden de verzendkosten volledig meegenomen.


  Logistiek via bol.com

  Houd er rekening mee dat er €2,99 aan verzendkosten wordt gevraagd voor artikelen onder de €20. De totaalprijs dient voor deze artikelen dan ook €2,99 lager te liggen om door een consument als scherp te worden gezien. Houd hier rekening mee in het stellen van je verkoopprijs voor artikelen die je verkoopt via Logistiek via bol.com.

   

 • Dit is afhankelijk van het soort uniek assortiment. Er zijn twee soorten uniek assortiment, namelijk:

  • Is het artikel uniek bij bol.com en wordt dit artikel wel elders verkocht? Dan wordt de verkoopprijs vergeleken met die van andere relevante aanbieders.
  • Is het artikel uniek op de markt en wordt dit artikel niet elders verkocht? Dan kan er geen relevante marktprijs bepaald worden.
 • Als het EAN identiek is, is hier geen onderscheid in te maken. Daarom wordt de prijs van collectorsitems (nieuw en tweedehands) op de zelfde manier als overige artikelen getoetst.

 • Bij bol.com worden de marktprijzen continu gecontroleerd. Wanneer er nieuwe relevante partijen toetreden tot de markt, zullen de prijzen van deze partijen worden meegenomen bij het bepalen van de relevante marktprijs. In het verkoopaccount zie je welke artikelen ‘Boven relevante marktprijs’ geprijsd zijn. Het is aan jou om deze prijzen indien nodig aan te passen.

 • Een adviesprijs wordt bepaald door de fabrikant en leverancier. Wanneer andere relevante aanbieders voor hetzelfde artikel lagere verkoopprijzen hanteren, kan het voorkomen dat de relevante marktprijs lager uitvalt.

 • Bol.com is een grote inkoper en daardoor kan het voorkomen dat de inkoopprijs voor ons lager ligt, waardoor we ook een lagere verkoopprijs kunnen hanteren. Bij het berekenen van de RMP, wordt bol.com echter niet meegenomen; er wordt alleen gekeken naar andere aanbieders in de markt en adviesprijzen.

 • Dit gebeurt op dezelfde manier; op dit moment zijn er geen aparte prijsgrenzen voor België.