Prijsanalyse

Zo bepaal je een goede prijs voor jouw artikel

Wanneer je je assortiment invoert in je verkoopaccount, dien je ook voor elk artikel een prijs te bepalen. En dat is belangrijk, want een goede prijs maakt je aanbod aantrekkelijk en kan zorgen voor meer verkopen – ofwel extra omzet. Hoe je een goede prijs bepaalt? Daarvoor kun je op deze pagina de prijsanalyse raadplegen.

Om een overzicht te zien van jouw aanbod, ga je in je verkoopaccount naar ‘Artikelen’ en vervolgens naar ‘Mijn aanbod’. Hier zie je bij elk afzonderlijk artikel de verkoopprijs. Ga je hier met je muis op staan, dan verschijnt er een pennetje waar je op kunt klikken om direct je prijs aan te passen.

In het veld dat tevoorschijn komt, kun je ook kiezen voor ‘Geavanceerde prijsanalyse’; daar vind je hulp voor het bepalen van de beste prijs voor jouw artikelen.

Zo doe je een prijsanalyse

Op de prijsanalysepagina zie je een prijsschuifbalk en die kan je helpen om een relevante prijsanalyse te doen. Op basis van uitgebreide informatie – waaronder bol.com kosten, jouw eigen kosten en de verwachte verkoopprognose – wordt hiermee namelijk berekend wat een goede, marktconforme prijs is voor jouw artikel.

En dat is belangrijk, om interessant te blijven voor de klant. Of dit voor jouw artikelen zo is, kun je zien aan de hand van de sterren boven de prijsschuifbalk:

  • 5 donkergroene sterren: heel scherp geprijsd
  • 4 lichtgroene sterren: scherp geprijsd
  • 3 oranje sterren: marktconform geprijsd
  • 2 donkeroranje sterren: niet marktconform geprijsd
  • 1 rode ster: boven relevante marktprijs

Voor elk van bovenstaande categorieën geldt dat er een marge is waarbinnen je verkoopprijs dit aantal sterren krijgt.

Zo kun je de beste prijsstelling bepalen. Want wanneer je je prijs aanpast aan de hand van de balk, krijg je ook meteen te zien wat de bijbehorende opbrengst is en wat de bol.com kosten zijn. In deze berekening is de commissie of een eventuele verlaging hiervan namelijk al meegenomen. Eventuele kosten voor Logistiek via bol.com wegen hierin nog niet mee. Daarnaast kun je je eigen kosten invoeren, zodat deze direct verwerkt worden in de berekening van je opbrengst.

Tip!

Is een verlaagde commissie mogelijk voor jouw artikelen? Ook dan kun je de verkoopprijs hier dus meteen op aanpassen.

Een schatting maken van het aantal verkopen

Bij de prijsanalyse is het ook mogelijk een schatting te maken van het totaal aantal stuks dat je van het betreffende artikel kunt verkopen, in de komende 28 dagen. Ook wordt daarbij inzichtelijk welke omzet en opbrengst dat zou opleveren.

De schatting is het meest uitgebreid wanneer je van dit artikel in de afgelopen 28 dagen twee stuks of meer verkocht hebt. Heb je in dat tijdbestek minder dan twee stuks van het betreffende artikel verkocht, dan wordt er alleen een voorspelling gedaan van het aantal verwachte verkopen – zonder een schatting van omzet en opbrengst.

Let wel, de geschatte verkopen gelden voor het gehele bol.com winkelplatform en zijn dus niet partnerspecifiek. De schattingen zijn dan ook bedoeld als extra inzicht

Meerdere prijzen tegelijk aanpassen

Wil je in één keer de prijs van meerdere artikelen tegelijk aanpassen? Dat kan, in het bulk prijsanalysescherm. Hier kun je op klikken na het selecteren van meerdere artikelen via de ‘Mijn aanbod’ pagina.

Net als in het normale prijsanalysescherm wordt op deze pagina de informatie getoond die je helpt bij het bepalen van een goede prijs. Gezien het grotere aantal artikelen is deze informatie wel iets beknopter. Ben je benieuwd naar de uitgebreidere informatie van een bepaald artikel? Voor meer details kun je op elk moment, vanuit het bulk scherm, het normale prijsanalysescherm raadplegen.