Bereid je voorraad via Logistiek via bol.com voor op de piek

De feestdagen komen er weer aan en dat zorgt voor topdrukte in de magazijnen van bol.com. Vooral in de maanden november en december is het erg druk. Tijd dus om jouw voorraad te analyseren én optimaal voor te bereiden op de komende feestdagenperiode.

Voorraadplafonds

De voorraadplafonds zullen in de maanden september en oktober ongeveer gelijk blijven. Richting de piekperiode (november en december) zal het voorraadplafond licht stijgen. Omdat de verwachte verkopen ook zullen stijgen, kun je het voorraadplafond wellicht als krap ervaren. Zorg daarom voor zoveel mogelijk snel roterende voorraad, zodat je genoeg ruimte in je voorraadplafond overhoudt tijdens de drukste weken van het jaar. Daarnaast is het belangrijk om voorraad die niet goed verkoopt af te bouwen. Bijvoorbeeld door verkopen te stimuleren of artikelen te retourneren.

In tegenstelling tot vorig jaar, is er geen verplichting om voorraad terug te halen. Zit je straks toch aan het voorraadplafond? Dan kun je niet meer voormelden en zul je eerst artikelen moeten verkopen of terughalen, voordat je weer nieuwe artikelen kunt toesturen.

Voorraadanalyse

Om je goed voor te bereiden op de piek is het belangrijk om je beschikbare ruimte optimaal te benutten door snel roterende voorraad aan te houden en langzaam roterende voorraad af te bouwen. Hoe hoger hoe hoger het voorraadplafond zal zijn.

Via het dashboard Logistiek via bol.com voorraadanalyse in je verkoopaccount kun je zien welke artikelen goed verkopen en welke artikelen niet of nauwelijks. Deze inzichten kun je gebruiken om je voorraad te optimaliseren door de nodige acties te doen. Een voorspelling voor het voorraadplafond van volgende maand is ook terug te vinden in het dashboard.

We adviseren om richting de piek per artikel gemiddeld drie tot vier weken voorraad aan te houden.

Tip

Bekijk ook onze verkoopprognose voor de komende feestdagen op algemeen niveau en specifiek per categorie en op week- of dagniveau.

Verkopen stimuleren

Ongezonde voorraad en voorraad die slecht verkoopt kun je proberen te stimuleren door bijvoorbeeld de productinformatie te verbeteren, de prijs te verlagen of door gebruik te maken van advertenties via Sponsored Products. Alle acties lezen waarmee je meer kunt verkopen? Bekijk het stappenplan ‘Meer verkopen via bol.com‘.

Naast het stimuleren van je verkopen, kun je er ook voor kiezen om voorraad terughalen via een retour order. Meer informatie over hoe je dit doet lees je hier.

Advies aanleverdagen

Tijdens de feestdagen ontvangen we vele bestellingen. Er zijn dagen waarop minder capaciteit is om je voorraad te verwerken. Op deze dagen kan het zijn dat het langer duurt dan 72 uur om je zending te verwerken of dat het niet meer mogelijk is om een Logistiek via Bol.com zending voor de volgende dag in te plannen. Begin dus tijdig met het aanvullen van je voorraad voor de piekperiode.

Bekijk de kalender hieronder om te zien op welke momenten minder capaciteit is. Zo voorkom je dat je onnodig omzet mist tijdens de piekmomenten.