Bol.com prijsbeleid

Het voeren van marktconforme of zelfs scherpe prijzen is een essentieel onderdeel van succesvol verkopen via bol.com. Met te hoog geprijsde artikelen schrikken we klanten af. Vandaar dat we partners die te hoge prijzen voeren structureel vragen om deze prijzen te verlagen.

In artikel 3.5 van onze gebruikersvoorwaarden lees je dat we onze klanten altijd goede prijzen willen bieden en prijsuitschieters (veel te hoge prijzen) willen vermijden.

Wat streven we na?

 • Gelijke prijzen, we verwachten dat er geen verschil is tussen jouw verkoopprijs bij bol.com en de prijs in je eventuele eigen webwinkel. We houden hierbij uiteraard rekening met de verzendkosten en tijdelijke promoties.
 • Relevante marktprijzen (RMP), we verwachten dat de prijzen die je voert niet te hoog zijn. Prijsuitschieters kunnen de prijsperceptie van bol.com en onze partners negatief beïnvloeden. Vandaar dat extreem hoge prijzen niet worden getoond op bol.com. Dit geldt voor ons eigen assortiment en het assortiment van onze partners.
Bepaling van een relevante marktprijs

Op basis van de verkoopprijzen van ‘relevante aanbieders’ bepalen we voor elk artikel een relevante marktprijs (RMP). Dit zijn de prijzen van aanbieders buiten bol.com. Omdat we alleen kijken naar relevante aanbieders, kan het aantal vergelijkbare aanbieders per artikel verschillen. Indien er een beperkt aantal aanbieders is baseren we de relevante marktprijs (ook) op de adviesprijzen van fabrikanten/ leveranciers.

 • Geen relevante aanbieders, maar wel een consumentenadviesprijs: dan is de relevante marktpijs de adviesprijs.
 • 1 relevante aanbiederen een consumentenadviesprijs: dan is de relevante marktprijs de hoogste van beide waardes.
 • 2-5relevante aanbieders: dan is de relevante marktprijs de op een-na-laagste verkoopprijs gevoerd door deze aanbieders.
 • > 5relevante aanbieders: dan is de relevante marktprijs de op twee-na-laagste verkoopprijs gevoerd door deze aanbieders.

Er wordt geen relevante marktprijs vastgesteld indien er ≤ 1 relevante aanbieders zijn en geen consumentenadviesprijs beschikbaar is.

Een rekenvoorbeeld:

Adviesprijs Aanbieder 1 Aanbieder 2 Aanbieder 3-6 RMP Te hoge prijs vanaf
Artikel A €35,- €25,- €30,- €30,- €36,-
Artikel B €35,- €25,- €30,- €34,- €34,- €40,80
Artikel C €35,- €42,-

Check je prijzen regelmatig

 • Gelijke prijzen: ga na of je bij bol.com dezelfde prijzen voert als op je eigen website en onderneem actie als dat niet zo is.
 • Relevante marktpijzen: controleer ook of jouw prijzen niet te hoog zijn. Door marktwerking kan de relevante marktprijs per dag verschillen. Ons advies is om je prijzen regelmatig te controleren en, indien nodig, aan te passen. Zowel prijsvergelijkingssites, als meldingen in het verkoopaccount of API kunnen je daarbij helpen.

Artikelen die te hoog geprijsd zijn, zullen niet meer worden getoond in de winkel.

Te hoge prijzen herkennen

 • In je verkoopaccountonder de tab ‘Mijn Aanbod’ kun je zien of jouw prijzen hoger zijn dan de relevante marktprijs. In dat geval zie je de melding ‘Boven relevante marktprijs’ bij het artikel staan. Je kunt ook de filtermogelijkheid gebruiken.
 • Indien je gebruik maakt van de APIkun je te hoog geprijsde artikelen per offer of via de ‘Offerlijst’ herkennen aan de foutcode ‘PRICE_NOT_COMPETITIVE’ en de opmerking ‘Price too high’.Zodra je de prijs aanpast, verdwijnt de melding en staan je artikelen weer te koop aangeboden.

In de artikel 3.5 van onze gebruikersvoorwaarden lees je meer over de relevante marktprijs die we voor ieder artikel vaststellen. In de tabel laten we zien wanneer we artikelen niet tonen, bijvoorbeeld:

 • Een artikel met een prijs tussen de €0 en €15 kan niet hoger geprijsd zijn dan €3 boven de richtprijs.
 • Een artikel met een prijs tussen de €600 en €1.000 kan niet hoger geprijsd zijn dan €60 boven de richtprijs.

Logistiek via bol.com
Bij artikelen onder de €20 houden we rekening met de €1,99 verzendkosten die aan de consument worden berekent. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de bovenop de relevante marktprijs.