Veelgestelde vragen beantwoord

Dagelijks staan de medewerkers van Partnerservice klaar om al je vragen te beantwoorden. Jouw vragen leven vaak ook bij andere partners – en andersom. De top drie veelgestelde vragen van afgelopen week vind je op deze pagina!

25 september

Volgens de prestatiespagina in mijn verkoopaccount gelden mijn strikes tot deze week, toch zijn ze nog niet verdwenen. Hoe kan dit?
Dit komt omdat de monitoringsperiode loopt tot en met de betreffende week. Na deze week – in dit geval week 39 – zullen de strikes verdwijnen en start je met een schone lei.

Meer over de servicenormen

 

Kan ik een artikel onder hetzelfde EAN in bulk aanbieden, als een andere partner hetzelfde artikel al per stuk verkoopt?
Nee, je hebt voor elke variatie op een artikel een apart EAN nodig en dus ook een aparte productinformatiepagina.

Meer over EAN’s

 

Kan ik een klant compenseren met een bol.com-cadeaukaart wanneer er iets mis is gegaan bij een bestelling?
Ja, dat kan. Je kunt zelf een cadeaubon aanschaffen via bol.com en bij het e-mailadres van de ontvanger het versleutelde e-mailadres van de klant invullen. Op deze manier ontvangt de klant de cadeaubon direct en weet hij of zij dat het van jou afkomstig is.

Meer over klantvragen behandelen

18 september

 • Ja, dat kan! Je kunt precies instellen per dag welke leverbelofte je hebt.

  Meer over het instellen van je leverbelofte

 • Ja, dat kan! Je dient hier wel aanvullende verkooprechten voor aan te vragen.

  Meer over verkooprechten

 • Nee, het is Partnerservice helaas niet toegestaan om in jouw naam contact op te nemen met een klant. Dit is besloten in overeenstemming met ACM (Autoriteit Consument en Markt). Je kunt wel zelf contact opnemen met de klant via de knop ‘e-mail de klant’, die je bij de beoordeling kunt vinden.

  Meer over klantbeoordelingen

11 september

 • Ja, dat kan! Je kunt de artikelen terug omzetten naar levering uit eigen voorraad. Het is dan wel belangrijk dat je zelf in de gaten houdt wanneer jouw artikelen op voorraad zijn gekomen in het distributiecentrum. Op dat moment kun je de artikelen weer omzetten naar levering via Logistiek via bol.com.

  Meer over Logistiek via bol.com

 • Ja, dat kan! Hiervoor zijn de GroeiStart webinars, waar je kunt aansluiten en live vragen kunt stellen.

  Meer info vind je hier

 • Wanneer andere ondernemers het artikel goedkoper aanbieden dan de adviesprijs, kan het zijn dat de relevante marktprijs ook omlaag gaat.

  Meer over het prijsbeleid

4 september

 • Ja, dat kan! Je kunt hiervoor contact opnemen met Partnerservice.

  Zo kun je ons bereiken

 • Nee, dat kan niet. Beoordelingen worden alleen verwijderd bij grof taalgebruik of feitelijke onjuistheden. Ook bij een vertraging door de bezorgdienst of een andere distributiepartij kan er zo’n klacht komen en dan blijft deze eveneens staan. Uiteraard kun je altijd contact opnemen met de klant en een herbeoordelingsverzoek sturen.

  Meer over klantbeoordelingen

 • Ja, in veel gevallen kan dit! Uiteraard dient het dan wel een optie te zijn waar meerdere aanbieders gebruik van zullen maken. Neem hiervoor contact op met Partnerservice.

  Meer over productinformatie

28 augustus

 • Dit kan komen door opgeslagen cookies. Je kunt dus het best de opgeslagen cookies verwijderen uit je browser of proberen in te loggen via een incognito-scherm of privévenster. Let ook op dat je in het juiste scherm probeert in te loggen. Dit is de link die je het best kunt gebruiken: https://login.bol.com/login?client_id=seller-portal

  Hier lees je meer over je verkoopaccount

 • Je kunt hiervoor contact opnemen met Partnerservice. Ons systeem corrigeert namelijk automatisch mogelijke typfouten in merken. Als iemand bijvoorbeeld per ongeluk ‘PHilips’ invoert, wijzigt dit automatisch naar ‘Philips’. Dit gebeurt voor alle merken. We zullen jouw aangepaste merknaam dus handmatig moeten toevoegen zodat het geaccepteerd wordt.

  Zo kun je ons bereiken

 • Als de artikelen nog niet eerder verkocht zijn via ons magazijn dan houden we er bij binnenkomst één apart zodat we deze kunnen opmeten met de dimensie-scanner. Op deze manier weten we precies in welke verzenddoos we het kunnen versturen en dus welk verzendtarief we moeten rekenen. Binnen drie werkdagen zal het losse artikel alsnog bij je voorraad geboekt worden.

  Meer info over je voorraad

21 augustus

 • Ja, dat kan! Je kunt dit nu mailen aan meertalig@bol.com.

  Meer info over verkopen in Wallonië

 • Je kunt alle specificaties van de uitbetaling vinden in je verkoopaccount. Waarschijnlijk heb je een artikel retour gekregen, of heb je ergens anders kosten voor gemaakt. Dit is allemaal terug te zien op de specificaties van de factuur.

  Meer info over uitbetaling

 • In een goede titel staan de onderscheidende kenmerken van een artikel, zodat klanten op een overzichtspagina vol artikelen makkelijk kunnen scannen op onderlinge verschillen. Als een titel heel lang is en veel synoniemen bevat, dan is het onoverzichtelijk voor de klant en wordt het artikel niet meegenomen in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google Shopping. En dat is zonde van de omzet. Daarom is er een basis titelopbouw: [Merk] [Serie] [Productgroep] – [Maat] – [Aantal stuks/ kenmerk].

  Meer over productinformatie

14 augustus

 • Om een eigen merk te kunnen voeren dienen jouw artikelen aan een aantal richtlijnen voldoen. Denk onder andere aan een geregistreerde EAN-code en de juiste verpakking.

  Meer info over merk- en eigendomsrechten

 • Bij de bepaling van het koopblok wegen drie aspecten mee, namelijk de prijs van het artikel, de levertijd van het artikel en de prestatiescore van de aanbieder. De prestatiescore is opgebouwd uit de gegevens van de laatste zes weken waarvan het volgende definitief is:

  • De beoordelingsscore
  • Het percentage ‘Op tijd geleverd’
  • Het percentage ‘Annuleringen’
  • Het percentage ‘Track & Trace’

  Het kan dus voorkomen dat je weliswaar de laagste prijs hanteert, maar een andere aanbieder een hogere prestatiescore heeft, die daarom dan het koopblok krijgt.

  Mocht je er nog ruimte voor hebben, dan kun je eventueel verder zakken in de prijs of de levertijd aanscherpen – zover je die kunt nakomen – om toch in het koopblok te komen.

  Meer info over het koopblok

 • Jazeker! In het verkoopaccount kun je onder ‘Instellingen’ klikken op ‘Winkeldetails’ en daar je winkel tijdelijk sluiten. Let op: het kan tot maximaal 24 uur duren voordat de artikelen daadwerkelijk van de website zijn gehaald. Sluit de winkel dus op tijd, zodat je eventuele bestellingen nog kunt verwerken.

  Daarnaast is het goed om te weten dat klanten nog steeds vragen aan je kunnen stellen of een artikel retour kunnen sturen. Let er dus op dat deze zaken wel worden afgehandeld in de tijd dat je op vakantie bent, want de responstijd blijft meetellen voor jouw prestaties.

  Meer info over klantenservice

7 augustus

 • Nee, binnen één verkoopaccount kan dat helaas niet. Om verschillende prijzen te hanteren in verschillende landen kun je het best twee verkoopaccounts openen. Het hebben van meerdere verkoopaccounts heeft zo zijn voor- en nadelen.

  Hier lees je er meer over

 • Nee, helaas kan er op dit moment slechts één verzendzegel per bestelling aangemaakt worden. Je dient voor een tweede zending dus zelf een verzendzegel aan te kopen bij een bezorgdienst.

  Meer over het behandelen van retouren

 • Vervelend dat het de ophaalservice van PostNL niet gelukt is om de zending bij je op te halen. Gelukkig kun je de zending zonder aanpassingen inderdaad alsnog inleveren bij een PostNL-locatie, om ervoor te zorgen dat het nog op tijd in het distributiecentrum aan komt. Mocht dit onverhoopt niet lukken dan kun je de verwachte levertijd zelf nog aanpassen in jouw verkoopaccount.

  Lees hier meer over de aanleverdienst

31 juli

 • Vanaf 1 augustus zijn we ook weer op de avonden geopend. We zijn dus iedere dinsdag en donderdag bereikbaar tot 20 uur op de chat en via de telefoon. Op de andere werkdagen zijn we tot 18 uur geopend.

  Dit zijn onze contactgegevens

 • Nee, helaas kan dit niet. Dit komt omdat de retour- en garantieprocedures nu niet zijn ingericht op refurbished artikelen.

  Lees meer over geschikt assortiment

 • Deze voorraad wordt binnen twee weken na het aanvragen van de retourzending verstuurd. Je ontvangt een track & trace nummer zodra de voorraad verzonden is. Let op: er zijn kosten verbonden aan het retour sturen van de verkoopbare voorraad.

  Hier lees je er meer over

24 juli

 • Ja, dat kan! Daar is een API voor. Je kunt deze gratis gebruiken. Wel heb je een ervaren persoon nodig om deze koppeling te laten bouwen. Het kan zijn dat je deze zelf in huis hebt, zo niet dan is er een aantal intermediairs waar je gebruik van kan maken.

  Hier lees je meer over Automatiseren via bol.com

 • De wettelijke garantie regel je als aanbieder zelf. De officiële aankoop is gedaan tussen jou en de klant – en niet tussen bol.com en de klant – dus is bol.com hier niet verantwoordelijk voor. Wel kun je een klant eventueel doorsturen naar de leverancier voor de wettelijke garantie. De klant mag dit echter weigeren en dan ben je als aanbieder alsnog degene die voor een oplossing voor de klant dient te zorgen.

  Meer info over het behandelen van retouren

 • Je kunt hierover contact opnemen met de klant via het versleutelde emailadres. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de klant zich heeft bedacht en het artikel toch wil houden. Reageert de klant niet? De retourmelding verloopt automatisch na 21 dagen, waarna de koop blijft staan. De klant behoudt dan de betaalverplichting en jij wordt gewoon uitbetaald.

  Meer info over het behandelen van retouren

17 juli

 • We hebben een handige rekentool op het Partner Platform waar je jouw logistieke kosten kunt vergelijken met de kosten van Logistiek via bol.com.

  De rekentool vind je hier

 • Waarom kan ik Adverteren via bol.com niet voor al mijn artikelen gebruiken?
  Sommigen categorieën zijn helaas niet opengesteld voor Adverteren via bol.com.

  Je kunt de lijst hier vinden

 • Helaas kan het soms gebeuren dat er een fout wordt gemaakt in het distributiecentrum en een klant een verkeerd artikel toegestuurd krijgt. De klant kan dit artikel retour sturen en nogmaals het juiste artikel bestellen. Gelukkig betaal je niets extra’s voor de retour. Retourkosten zitten namelijk inbegrepen in de prijs.

  Meer over Logistiek via bol.com

10 juli

 • Vanaf 13 juli zijn we telefonisch weer bereikbaar van 8 uur tot 18 uur.

  Meer contactinformatie vind je hier

 • Na een periode van 365 dagen vervallen de ingehouden beleidspunten en worden deze weer teruggezet in het verkoopaccount.

  Hier lees je meer over beleidspunten

 • De kruisjes of strikes wegen niet mee in de bepaling van het koopblok. Die positie wordt berekend aan de hand van jouw prestatiescore in vergelijking met de andere partners. Er wordt daarbij gekeken naar je prestaties over een periode van zes weken.

  Meer informatie over het koopblok

3 juli

 • Dit kan zijn omdat er later nog invulvelden aan de productcategorie zijn toegevoegd. Dan hebben we uit het zoekgedrag van onze klanten geleerd dat ze graag een bepaald kenmerk ingevuld zien (bijvoorbeeld: breedte zonder verpakking) en hebben dit toegevoegd als mogelijk in te vullen kenmerk. Je kunt dit altijd invullen als je deze informatie hebt.

  Meer over het optimaliseren van jouw productinformatie

 • Nee, dat mag helaas niet, ook niet als je het EAN zelf hebt aangekocht. Elk EAN hoort bij een specifiek artikel en om die reden kan dat artikel niet plots gewijzigd worden. Stel je bijvoorbeeld voor dat een klant een aantal weken geleden jouw artikel heeft gekocht en nu aanspraak wil maken op garantie. Dan is het artikel dat online staat (en ook in het klantaccount) ineens een ander artikel geworden. Dat is verwarrend en niet de bedoeling.

  Klik hier voor meer informatie over EAN’s

 • Jazeker! Het duurzame assortiment dat je verkoopt dient wel te voldoen aan een aantal criteria.

  Klik hier voor de criteria en het aanvraagformulier

26 juni

 • Bij het berekenen van de servicenorm ‘Op tijd geleverd’ wordt het hele verzendproces meegenomen, dus vanaf het moment dat je het pakket bij de bezorgdienst inlevert tot het moment dat het bij de klant is afgeleverd. Mocht de klant niet thuis zijn en de eerste afleverpoging wordt wel gedaan op of voor de beloofde leverdag, dan telt dit uiteraard als een op tijd geleverd pakketje.

  Er wordt naar het gehele verzendproces gekeken omdat er verschillende redenen kunnen zijn waarom pakketjes vaker niet op tijd bij de klant aankomen. Denk bijvoorbeeld aan een piekperiode tijdens de feestdagen; postpartijen kunnen de grote hoeveelheid verzendingen dan niet altijd op tijd verwerken. Terwijl klanten rekenen op de beloofde leverdatum en het is daarom belangrijk dat na te komen. We vragen je hier kritisch naar te kijken en eventueel van verzendpartij te wisselen of jouw leverbelofte verruimen.

  Lees meer over de servicenormen

 • Voor verkopen in het buitenland gelden afwijkende btw-regels, zowel bij verkopen aan zakelijke klanten als particuliere klanten. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

  Lees meer over verkopen over de grens

 • Vanaf het moment dat je zending binnenkomt, duurt het maximaal drie werkdagen tot je artikelen op voorraad liggen. Wacht deze drie werkdagen dus ook altijd af voordat je aan de bel trekt over een eventueel missend deel van jouw zending. Vaak zijn de gehele 72 uur nodig om alles op voorraad te leggen en over het algemeen duiken artikelen die eerst lijken te ontbreken dan alsnog op.

  Lees meer over de werkwijze rondom Logistiek via bol.com

19 juni

 • Door de sterk toegenomen vraag voor Logistiek via bol.com kun je op dit moment helaas niet direct gebruikmaken van deze dienst. Wel kun je je alvast inschrijven, zodat je op de wachtlijst komt en kunt starten zodra er weer ruimte is.

  Lees hier meer over Logistiek via bol.com

 • Wanneer je het pakket verstuurd hebt met een ‘Voordelig verzenden via bol.com’-zegel via PostNL of DHL, dan dien je zelf rechtstreeks een verzoek voor onderzoek in te dienen. Heb je het pakket verstuurd via Bpost of DPD, dan kun je contact opnemen met Partnerservice en dienen zij een onderzoek voor je in.

  Lees hier meer over het starten van een onderzoek

 • Het is niet mogelijk om je btw-, vat- of KvK-nummer zelf te wijzigen in je verkoopaccount. Om deze gegevens aan te laten passen neem je contact op met Partnerservice. Houd er rekening mee dat dit ongeveer een week kan duren, omdat er een aantal fraudechecks gedaan wordt.

  Lees hier meer over je accountinstellingen

12 juni

 • De volgorde van de afbeeldingen wordt bepaald aan de hand van labels. De labels beschrijven het aanzicht van het artikel (bijvoorbeeld: sfeerbeeld, vooraanzicht). Aan de hand van deze labels wordt de volgorde op de website bepaald. De labels kun je wijzigen in je verkoopaccount.

  Meer informatie over het plaatsen van afbeeldingen vind je hier

 • De kans op het koopblok is afhankelijk van een aantal variabelen, waaronder je prestatiescore en een aantal servicenormen: op tijd geleverd, annuleringen, track & trace en beoordelingen).

  Meer informatie over de prestatiescore vind je hier

 • Om het dagelijks leven van onze klanten samen makkelijker en leuker te kunnen maken, is het belangrijk om hen een betrouwbaar en veilig assortiment te bieden. Om dit te kunnen waarborgen gelden er voor bepaalde productgroepen aanvullende verkoopvoorwaarden. Ook is er in sommige gevallen een merkenbeleid.

  Meer informatie over de aanvraag van verkooprechten vind je hier

5 juni

 • Wekelijks wordt bekeken wat de gevolgen van deze uitzonderlijke situatie zijn voor het behalen van de servicenormen. Ben je benieuwd hoe we hiermee omgaan en wat dit voor invloed heeft op je prestaties? En welke aanpassingen jij als partner zelf dient te maken bij vertraging of grote drukte?

  Lees het wekelijks hier

 • Heb je een negatieve beoordeling gekregen, dan is het aan te raden om contact op te nemen met de klant die een negatieve beoordeling heeft gegeven. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties worden beoordelingen verwijderd. Dit geldt voor onderstaande gevallen – ook voor Logistiek via bol.com.

  Alle regels vind je hier

 • Ja, nadat je de bestelling hebt bevestigd kun je hier zowel via je verkoopaccount als via de API nog een track & trace nummer aan toevoegen. In je verkoopaccount werkt dit als volgt: ga naar het menu ‘Bestellingen’, klik op ‘Verzonden’ en kies vervolgens bij de betreffende bestelling op ‘Vul de verzendgegevens in’. Hier kun je alsnog de bezorgdienst en het track & trace nummer invullen.

  Meer informatie vind je hier

29 mei

 • In de huidige crisissituatie zien we een grote toename in het aantal online bestellingen en een toenemende druk bij de magazijnen en bezorgdiensten. Dit heeft ook impact op Logistiek via bol.com. Hoewel de dienst gewoon werkt zoals je gewend bent, kan het voorkomen dat de getoonde levertijden afwijken van de normale snelle leverbelofte.

  Lees alle updates hier

 • Wanneer je je levertijd invoert in het verkoopaccount, dan doe je dit automatisch in werkdagen. Echter wordt je levertijd, als je offer online staat bij bol.com, gecommuniceerd in weekdagen.

  Lees hier meer over levertijden

 • Controleer, voordat je de artikelen die je wil gaan verkopen invoert, in het verkoopaccount of jouw artikelen geschikt zijn voor verkoop via bol.com en of je een geldig ISBN- of EAN nummer hebt. Daarna kun je aan de slag!

  Alle instructies vind je hier

22 mei

 • Zorg dat je in ieder geval alle minimale productinformatie hebt ingevuld. Het duurt tot 24 uur voordat je productinformatie is verwerkt en verschijnt bij bol.com. Het is hier dan nog niet direct vindbaar via de zoekbalk; het artikel dient daarvoor geïndexeerd te worden en dat duurt maximaal enkele werkdagen. Je kunt wel zien of het artikel online staat door, in ‘Mijn aanbod’ bij het betreffende artikel, naast het EAN of ISBN op het vierkantje te klikken waar rechtsboven een pijltje uit steekt: ‘Bekijk op bol.com’.

  Meer informatie

 • Ja, de verkoop van niet-medische mondmaskers is toegestaan. Echter is het, om misbruik te voorkomen, niet mogelijk deze mondmaskers aan te bieden:

  • tegen hoge prijzen.
  • met onjuiste informatie (bijvoorbeeld claims dat deze maskers corona voorkomen).
  • wanneer deze in strijd is met de assortimentsbeleid of andere vormen van misbruik van de situatie.
  • wanneer je voor 16 maart 2020 nog geen partner was van bol.com

  Kun je aan bovenstaande voorwaarden voldoen? Lees hier dan verder.

 • Heb je het pakket verzonden met DHL of PostNL? Dan dien je zelf een onderzoek te starten. Bij Bpost of DPD kun je contact op te nemen met Partnerservice.

  Meer informatie

15 mei

 • Het algoritme van Sponsored Products levert de artikelen uit op basis van:

  • relevantie voor de klant.
  • de concurrentie van andere gesponsorde artikelen binnen de categorie.

  Hierdoor kan het zijn dat jouw zoekopdracht op dat moment voor jou niet het meest relevant is, of de concurrentie te groot is. Zie je in het ‘Adverteren’ dashboard in je verkoopaccount dat de campagne wel vertoningen heeft? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want dan loopt de campagne gewoon.

  Meer informatie

 • Er worden extra (handmatige) controles uitgevoerd op het coronagerelateerd assortiment. Daardoor kan het voorkomen dat nieuw assortiment minder snel online staat dan je gewend bent; met name in de avonden en in het weekend zal dit langer duren. We vragen hiervoor je begrip en geduld.

  Meer informatie

 • We merken dat, door de grote druk die deze coronasituatie met zich meebrengt, goede service leveren een stuk uitdagender is dan normaal. Zo zien we dat leverbeloftes veel vaker dan normaal niet waargemaakt worden, terwijl klanten meer dan ooit op ons samen rekenen.

  Voor Logistiek via bol.com bestellingen gaan we daar op twee manieren mee om:

  • Waar nodig verlengen we de leverbelofte van een gedeelte van het assortiment. ‘Volgende dag in huis’ wordt dan ‘binnen twee dagen in huis’. Ofwel van 24 naar 48 uur.
  • We zetten delen van ons eigen assortiment uit om logistiek voorrang te kunnen geven aan assortiment dat in deze tijd essentieel is voor klanten.

  Veel van de bestellingen die rechtstreeks door partners worden verstuurd gaan hartstikke goed, anderen helaas minder. De leverbetrouwbaarheid onder partners is daardoor in de afgelopen week gezakt. Hoewel we begrijpen dat het een enorm lastige tijd is, wijkt dit getal te ver af van wat acceptabel is in de service naar onze gezamenlijke klanten. Waar nodig zijn hier maatregelen voor genomen. Wil je weten wat dit concreet betekent? Klik dan op de link hieronder.

  Meer informatie