Podcast: Duurzaam ondernemen

Feitje: bijna twee op de drie klanten bij bol.com wegen ‘duurzaamheid’ mee bij hun aankoopbeslissing én zeggen bereid te zijn extra te willen betalen voor een duurzamer artikel. In deze tweede aflevering van Afhaalpunt bespreken we hoe je duurzamer kunt ondernemen – en over de ambitie van bol.com om volledig ‘klimaatneutraal’ te zijn.

Jori Ebskamp van bol.com en ondernemer Rob van den Dool van online beddengoedwinkel Yumeko vertellen in deze podcast over de verschillende manieren waarop je als ondernemer duurzamer kunt zijn.

Zo vertelt Jori dat duurzamer ondernemen ‘m in grofweg drie zaken zit: de bezorging, de verpakking en het energieverbruik. Vooral in die laatste zijn volgens Jori ‘quick wins’ te behalen, door goed bestaande energiecontracten tegen het licht te houden. Rob voegt hieraan toe dat het belangrijk is dat je als ondernemer probeert goed inzicht te krijgen in het hele proces achter het artikel dat je aanbiedt: weet je welke leveranciers allemaal betrokken zijn, en in hoeverre zij zich bijvoorbeeld houden aan de richtlijnen van duurzaamheidskeurmerken?

Duurzaamheidsambitie

Bol.com heeft de ambitie om haar directe voetafdruk terug te brengen tot 0 gram CO2-uitstoot per pakketje in 2025. Dat kan via meerdere wegen. Onder andere in het bezorgtraject, maar bijvoorbeeld ook door kritischer te kijken naar verpakkingen: andere materialen, meer recycled materiaal, kleinere verpakkingen of zelfs helemaal geen verpakkingen – waarom zou je nóg een omdoos gebruiken voor een artikel dat al in een stevige doos is verpakt?

Daarnaast maakt bol.com het steeds makkelijker voor klanten om duurzame artikelen te selecteren. Bijvoorbeeld door filteropties waardoor je als klant alleen nog maar suggesties krijgt die voldoen aan erkende keurmerken – zoals Fair Trade.

De belangrijkste boodschap die Jori en Rob in deze podcast meegeven aan ondernemers die (nog) duurzamer willen opereren is: begin gewoon. En wees tevreden met elke kleine stap die je kunt zetten: heel veel kleine stappen hebben op termijn meer impact dan eenmalig één grote stap.

Over de podcast Afhaalpunt

De podcastaflevering over duurzaam ondernemen is onderdeel van de reeks Afhaalpunt. In iedere aflevering bespreken een specialist (van bol.com) en een platformondernemer een specifieke vraag of uitdaging.

Benieuwd naar alle voorbeelden en praktische tips die er worden besproken? Beluister dan in twintig minuten deze podcast over duurzaam ondernemen, via Spotify of iTunes.