Aanbod toevoegen

Artikelen online zetten

Nu je verkoopaccount klaarstaat kun je je eerste artikel online zetten en starten met verkopen via bol.com. Er zijn verschillende manieren om artikelen online te zetten – afhankelijk of het artikel al bekend is bij bol.com en of je artikelen één voor één of juist in grotere hoeveelheden tegelijk wil invoeren. Op deze pagina vind je alle nodige instructies om jouw aanbod toe te voegen.

Check voordat je de artikelen die je wil gaan verkopen invoert in het verkoopaccount eerst het volgende:

Ja? Mooi, want dan kun je aan de slag!

Tip!

Werk je zelf nog in een ander verkoopsysteem? Dan kun je je aanbod ook makkelijk toevoegen, wijzigen en verwijderen met de bol.com Retailer API. Op de pagina ‘Automatiseren via bol.com‘ lees je er meer over.

Artikel toevoegen

Je kunt je artikelen op twee manieren toevoegen en klaarzetten voor de verkoop:

 • Meerdere artikelen tegelijk; zie ‘ Meerdere artikelen tegelijk toevoegen’ en ‘Meerdere artikelen toevoegen via Excel’ verderop deze pagina.
 • Stuk voor stuk, aan de hand van onderstaand stappenplan:

1. Zoek het artikel op

Ga in je verkoopaccount naar ‘Artikelen’ en kies voor ‘Aanbod per stuk toevoegen’. In de zoekbalk bovenaan kun je artikelen opzoeken door hier een EAN, ISBN, titel of (een deel van) de productbeschrijving in te voeren.

Let op!

Is jouw artikel uniek bij bol.com en kun je het daarom niet terugvinden via deze zoekbalk? Ga dan verder met het stappenplan bij ‘Uniek artikel toevoegen’, verderop deze pagina.

2. Voeg artikel toe

Heb je jouw artikel gevonden via de zoekbalk, dan klik je bij dat artikel aan de rechterkant op ‘+ Toevoegen’.

3. Voer jouw aanbod in

Tegen welke voorwaarden verkoop je het artikel? Voer de volgende gegevens in:

 • Levertijd
 • Voorraad
 • Referentiecode (optioneel)
 • Conditie (voor media-artikelen)
 • Verkoopprijs
Tip!

Wil je een goede prijs bepalen? Bij het betreffende artikel zie je onder ‘Huidige prijzen’ welke verkoopprijzen andere aanbieders hanteren. Kijk ook naar het prijsbeleid van bol.com, doe de prijsanalyse en check hoeveel bemiddelingsbijdrage je voor dit artikel betaalt. Je kunt de verzendkosten verwerken in de verkoopprijs.

4. Zet het artikel te koop

Klik op ‘Zet te koop’ om het artikel toe te voegen aan jouw aanbod bij bol.com. Dit duurt ongeveer 10 minuten – daarna kun je controleren of het gelukt is, door je EAN, ISBN of omschrijving in te voeren in de zoekbalk op de website.

Productinformatie toevoegen

Omdat dit artikel al bekend is bij bol.com hoef je verder niets te doen. Het is namelijk al toegekend aan een productcategorie en er is al productinformatie bekend. Wil je hierin nog iets aanpassen of toevoegen? Hier lees je hoe je bestaande productinformatie optimaliseert.

Uniek artikel toevoegen

Wil je een artikel verkopen dat nog niet te koop is bij bol.com, dan is dit een uniek artikel. Een uniek artikel dient nieuw te zijn – dus niet tweedehands. Je kunt je unieke artikelen op twee manieren toevoegen en klaarzetten voor de verkoop:

 • Meerdere artikelen tegelijk; zie ‘Meerdere artikelen toevoegen via Excel’ verderop deze pagina.
 • Stuk voor stuk, aan de hand van onderstaand stappenplan:

1. Voeg je artikel toe

Ga in je verkoopaccount naar ‘Artikelen’ en kies voor ‘Aanbod per stuk toevoegen’. Voer het EAN of ISBN in, in de zoekbalk.

2. Kies een productgroep

Omdat het artikel nog nieuw is bij bol.com, is er geen informatie over bekend. Stel eerst vast in welke productgroep het artikel thuishoort, want op basis daarvan wordt bepaald welke minimale informatie nodig is om het artikel toe te kunnen voegen aan jouw aanbod.

Als je in je verkoopaccount bij ‘Mijn aanbod’ op ‘Bewerk productinformatie’ klikt, word je gevraagd eerst een productgroep te kiezen. Hier krijg je een voorspelling van de juiste productgroep te zien. Deze kun je bevestigen door op ‘Ja’ te klikken of weigeren door op ‘Nee’ te klikken. Ook worden de artikelen die hetzelfde lijken gegroepeerd, zodat je deze in één keer kunt categoriseren. Hoort een artikel er toch niet bij, dan kun je deze met een klik op het kruisje verwijderen. En is er geen voorspelling beschikbaar of heb je een suggestie verwijderd? Dan kun je alsnog zelf een productgroep zoeken, onder het tabblad ‘Artikelen zonder suggestie’.

3. Voer jouw aanbod in

Tegen welke voorwaarden verkoop je het artikel? Voer de volgende gegevens in:

 • Levertijd
 • Voorraad
 • Referentiecode (optioneel)
 • Conditie
 • Verkoopprijs
Tip!

Het prijsbeleid van bol.com kan je helpen een goede verkoopprijs voor je artikel te bepalen. Check ook hoeveel bemiddelingsbijdrage je voor dit artikel betaalt. Ga hierbij uit van de verkoopprijs inclusief verzendkosten.

4. Vul de productinformatie in

Nadat je minstens de minimale productinformatie hebt ingevuld, kan je artikel online komen. Productinformatie bestaat onder andere uit:

 • Een titel
 • Productbeschrijvingen
 • Afbeeldingen

Het duurt tot 24 uur voordat je productinformatie is verwerkt en aangeboden wordt via bol.com. Het is hier dan nog niet direct vindbaar via de zoekbalk; het artikel dient daarvoor geïndexeerd te worden en dat duurt maximaal enkele werkdagen. Je kunt wel zien of het artikel online staat door, bij het betreffende artikel in ‘Mijn aanbod’, naast het EAN of ISBN te klikken op het vierkantje waar rechtsboven een pijltje uit steekt: ‘Bekijk op bol.com’.

 • Let bij het kiezen van een productgroep op de volgende punten:

  • Kun je geen passende productgroep vinden voor jou artikel? Dan is het mogelijk dat het artikel (nog) niet verkocht kan worden via bol.com. Neem hierover contact op met Partnerservice.
  • Toch verkeerd gekozen? Geen probleem, je kunt de productgroep van het artikel later altijd nog wijzigen in je verkoopaccount. Let wel: dat kan ervoor zorgen dat de informatie die minimaal nodig is om een artikel online te zetten, anders is.
  • Voer bij het toevoegen van een uniek artikel zo snel mogelijk de bijpassende productgroep in. Na 10 dagen worden artikelen die nog niet ingedeeld zijn in een productgroep helaas automatisch verwijderd.

Meerdere artikelen tegelijk toevoegen

Wil jij meerdere artikelen in één keer online zetten? Dat kan met het bulk aanleverproces. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je dit kun doen. Onder de video wordt dit proces ook stap voor stap uitgelegd.

1. Ga naar je verkoopaccount en kies onder ‘Artikelen’ voor ‘Artikelen toevoegen in bulk’.

2. Upload je bestand of sleep het naar het upload-veld

Zorg ervoor dat al je informatie op het eerste tabblad staat, want alleen dat tabblad wordt uitgelezen. Daarnaast vragen we je de kolomnamen in de eerste rij van het excel-veld te plaatsen. Het is belangrijk dat de kolomnamen niet dubbel genoemd worden. In kolom E staat nu bijvoorbeeld ‘Voorraad’. Deze kolom mag dan niet nogmaals voorkomen in een andere rij.

 

3. Het indelen van de productgroep

Wil je artikelen toevoegen die nog niet verkocht worden via bol.com? Dan willen we je vragen om de kolommen waar jouw EAN, titel en beschrijvingen staan te koppelen aan die van bol.com. Zodra je deze informatie hebt toegevoegd aan het systeem, probeert het systeem een suggestie voor een productgroep te geven.

Hoe werkt het categoriseren van artikelen?
We proberen je zo goed mogelijk te helpen met het categoriseren. Het werkt als volgt:

 • De artikelen die hetzelfde zijn – of erg op elkaar lijken – worden in ‘sets’ gegroepeerd. Zo kun je die sets in één keer categoriseren.
 • Waar mogelijk wordt de productgroep voorspeld. Deze hoef je dan alleen maar te bevestigen.
 • Klopt de voorspelling niet? Dan kun je zelf een productgroep zoeken.
 • Heb je een artikel aan een productgroep gekoppeld? Dan kun je klikken op ‘ga verder’. Vervolgens kun je verder met het koppelen van de andere artikelen aan de juiste productgroep. Artikelen die al bekend zijn bij bol.com hoeven niet meer ingedeeld te worden in een productgroep.
 • Heb je alle artikelen in de juiste productgroep ingedeeld? Sla de wijzigingen dan op.

 

 

4. Overige informatie koppelen

De overige informatie uit de kolommen dient nu gekoppeld te worden aan de attribuutkolommen van bol.com.  Het systeem geeft suggesties voor het koppelen wanneer de kolomnamen hetzelfde of bijna hetzelfde zijn. Een voorbeeld hiervan is ‘colour’ en ‘kleur’. Als de kolomnaam niet lijkt op de bol.com kolomnaam komt de melding ‘nog niet gekoppeld’ tevoorschijn. Je kunt dan zelf kiezen welke kolomtitel past bij de attribuutkolom van bol.com. Staat een kolomnaam die jij hebt niet in de lijst van bol.com? Kies dan voor de optie ‘sla over’, onderaan het menu.

5. Het aanvullen van de benodigde productinformatie met de bulk editor

In de volgende stap zie je  een overzicht van alle artikelen die je hebt geüpload. Door middel van verschillende kleuren wordt aangegeven welke artikelen nog meer productinformatie nodig hebben:

 • Alle rode velden zijn verplicht om in te vullen. Dit zijn de minimaal vereiste velden om het artikel online te krijgen.
 • Voor een goede zichtbaarheid van je artikelen is het van belang om ook de aanvullende oranje en optionele groene velden in te vullen.
 • Zie je een veld met een rode rand? Dan staat er waarschijnlijk een foute waarde in dit veld. Als je met de cursor over het veld gaat, wordt via een melding aangegeven wat er niet klopt en welke informatie noodzakelijk is.

Net als in Excel kun je waarden vanuit een cel naar meerdere cellen slepen, zodat informatie die over verschillende producten hetzelfde is, makkelijk en snel gevuld kan worden. Informatie wordt tussentijds opgeslagen zodat je gewoon kunt wisselen tussen de verschillende categorieën zonder informatie te verliezen. Wanneer je klikt op ‘wijzigingen opslaan’ krijg je direct feedback op hoeveel artikelen nu online komen te staan. Er wordt hier ook aangegeven of er nog informatie ontbreekt.

Meerdere artikelen toevoegen via Excel

Via Excel kun je eenvoudig en snel je aanbod uitbreiden, om zo nog meer te verkopen via bol.com. Op deze manier kun je namelijk in een keer meerdere artikelen toevoegen in je verkoopaccount. Volg hiervoor onderstaande stappen:

1. Download het Excel-bestand

Ga in je verkoopaccount naar ‘Artikelen’ en kies voor ‘Aanbod beheren via Excel’. Klik vervolgens op de blauwe button ‘Download Excel-bestand’.

Heb je nog geen aanbod online staan, dan is het document nog leeg. Heb je wel aanbod online staan, dan staat dit al in het document.

2. Lees de uitleg

Open het Excel-bestand op je computer en lees eventueel onder het tabblad ‘Uitleg’ wat de verschillende kolommen betekenen.

3. Voeg je artikelen toe

Voeg in het tabblad ‘bol.com artikelimport hulp v2.2’ je artikelen toe.

Met de volgende minimale gegevens kan je artikel te koop worden gezet:

 • EAN
  Het EAN of ISBN van je artikel.
 • Condition
  De conditie van je artikel is altijd nieuw, tenzij je tweedehands artikelen verkoopt. Dit kan echter alleen bij media-artikelen.
 • Stock
  Het aantal artikelen dat je op voorraad hebt – minimaal 1, maximaal 500.
 • Price
  De verkoopprijs waarvoor je het artikel aanbiedt.
 • Fulfilment by
  De afleverwijze van het artikel. Bijvoorbeeld door jouzelf of via Logistiek via bol.com – als je hier gebruik van maakt. Maak je geen gebruik van Logistiek via bol.com, dan zie je deze kolom ook niet.
 • Deliverycode
  De levertijd van het artikel.

De volgende gegevens zijn optioneel:

 • Offer description
  Een toelichting op de conditie van het artikel – dit geldt alleen voor tweedehands artikelen.
 • For sale
  Hier kun je aangeven of je het artikel te koop wil zetten. Vul je hier niets in, dan wordt het artikel automatisch te koop gezet.

4. Upload het Excel-bestand

Sla het Excel-bestand op in het juiste bestandsformaat (.xlsx) – daarbij kun je het eventueel een andere naam geven. Upload het bestand vervolgens via ‘Kies bestand’ in je verkoopaccount en klik op ‘Verstuur Excel-bestand’ om het in te leveren.

Let op!

Had je al aanbod online staan? Dan overschrijf je dat met dit document. Upload daarom altijd je volledige aanbod.

5. Controleer de rapportage

Nadat je het Excel-document geüpload hebt, verschijnt er een rapportage van hetgeen je hebt ingeleverd. Hierin staan de artikelen:

 • die succesvol zijn verwerkt. De artikelen die je te koop hebt gezet staan binnen 10 minuten online.
 • waarbij iets mis is gegaan bij de verwerking. In de rapportage zie je welke fouten je kunt verbeteren. Zie ook onderstaande foutmeldingen.
 • die nieuw zijn bij bol.com. Voor deze artikelen is nog niet bekend in welke productgroep ze horen. In de rapportage krijgen deze artikelen de melding ‘ISBN/EAN is onbekend in de bol.com database’. Als je in je verkoopaccount naar ‘Mijn aanbod’ gaat, krijg je hier een voorspelling van de juiste productgroep te zien. Deze kun je bevestigen door op ‘Ja’ te klikken of weigeren door op ‘Nee’ te klikken. Ook worden de artikelen die hetzelfde lijken gegroepeerd, zodat je deze in één keer kunt categoriseren. Hoort een artikel er toch niet bij, dan kun je deze met een klik op het kruisje verwijderen. En is er geen voorspelling beschikbaar of heb je een suggestie verwijderd? Dan kun je alsnog zelf een productgroep zoeken, onder het tabblad ‘Artikelen zonder suggestie’.

 

Let op!

De melding ‘ISBN/EAN is onbekend in de bol.com database’ is geen foutmelding. Hierboven lees je wat je hiermee kunt doen.

 • Foutmelding Oorzaak Oplossing
  De code is ongeldig. Gebruik maximaal 20 karakters De referentiecode is te lang. Vul een code in van maximaal 20 karakters.
  ISBN/EAN is verplicht Het ingevoerde EAN is niet geldig of het ingevoerde EAN/ISBN is niet volledig (de code dient 13 cijfers te hebben). Heb je een EAN van minder dan 13 cijfers, zet er dan nullen voor zodat je uiteindelijk 13 cijfers hebt. Accepteert Excel de nullen niet? Sla dan de kolom op als ‘tekst’, door via de rechtermuisknop op ‘Celeigenschappen’ de klikken.
  Aantal is ongeldig. Waarde mag niet groter zijn dan 999. Het aantal ingevuld bij voorraad is hoger dan 999 stuks. Pas het aantal aan naar maximaal 999 stuks.
  Aantal is een verplicht veld Stock is een verplicht veld. Je dient je voorraad hier in te vullen. Vul je voorraad in.
  Deliverycode is verplicht Deliverycode ontbreekt. Je dient je levertijd in te vullen. Vul een geldige levertijd in. Dit gaat via standaard Deliverycodes.
  Deliverycode is ongeldig. Deliverycode is niet geldig. Vul een geldige levertijd in. Dit gaat via standaard Deliverycodes.
  Prijs is ongeldig. Een prijs onder 1 euro is niet toegestaan Prijs is een verplicht veld en dient een waarde te hebben tussen 1 en 9999,99 euro. Pas de prijs aan.
  ISBN/EAN is onbekend in de bol.com database. Het artikel is nog niet bekend bij bol.com. Bij ‘Mijn aanbod’ kun je de artikelen opzoeken en deze indelen in de juiste productgroep, door deze aan te vinken en bovenin te klikken op ‘Bewerk productinformatie’.
Tip!

Nadat je artikelen hebt toegevoegd aan je verkoopaccount, kun je ze beheren via de ‘Mijn aanbod’ pagina – hier lees je er meer over.

Vindbaar maken artikelen

Wanneer je artikelen goed vindbaar zijn – zowel binnen als buiten bol.com – kun je nog beter en meer verkopen. De vindbaarheid kun je als volgt verhogen:

 • Plaats je artikel in de juiste productgroep.
 • Vul de productkenmerken zo volledig mogelijk in, deze kenmerken worden namelijk doorzocht en ook gebruikt voor de filters.
 • Vermijd spellingsvarianten en synoniemen. Dit soort termen wordt al automatisch toegevoegd.

Nadat je assortiment online hebt gezet, duurt het nog 2 dagen voordat een artikel goed vindbaar is.

Daarbij kunnen de volgende zaken ervoor zorgen dat je artikelen zo hoog mogelijk in de zoekresultaten eindigen:

 • Het artikel is ingedeeld in de juiste productgroep.
 • Het artikel heeft een bondige titel; korte titels zijn ook goed voor de conversie, vooral bij aankopen op mobiel.
 • Je biedt een snelle levertijd en een scherpe prijs.
 • Een hoog aantal (positieve) productreviews.

Meer adviezen voor het vergroten van de vindbaarheid van je artikelen vind je op de pagina ‘Optimaliseren van productinformatie‘.

Tip!

Wil je gegarandeerd hoog eindigen in de zoekresultaten? Je kunt dan ook kiezen voor ‘sponsored products’; een betaalde dienst waarmee je je artikel een zetje kunt geven. Hier lees je meer informatie en bij interesse kun je een e-mail sturen naar adverteren@bol.com.