Verkoopanalyse- en inzicht, conversie analyse & aanbieders

Inzichten die je kunnen helpen om meer te verkopen

Het is interessant om te weten hoe je aanbod ervaren wordt, want dan kun je je verkoopkansen vergroten. Hoe vaak worden je artikelen bijvoorbeeld bekeken? Hoe is je prijsstelling ten opzichte van andere aanbieders? Is je levertijd gunstig? Op basis van deze informatie kun je je aanbod eventueel aanpassen en nog aantrekkelijker maken voor de klant. Je vindt het terug op de pagina’s ‘Verkoopanalyse’, ‘Verkoopinzicht’, ‘Conversie analyse’ en ‘Aanbieders’.

Helpen deze pagina’s jou? Geef feedback!

Zijn er zaken onduidelijk, heb je extra wensen, zou je het graag anders willen zien? Om jou optimaal te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat je je feedback deelt. Laat het weten via de ‘Geef feedback’ knop op de pagina’s ‘verkoopinzicht’, ‘conversie analyse’ en ‘aanbieders’ in je verkoopaccount.

Verkoopanalyse

Het menu ‘Verkoopanalyse’ vind je bovenaan in je verkoopaccount. Op deze pagina krijg je een overkoepelend inzicht in je verkopen via bol.com en zie je de volgende informatievelden:

 • Titel
  De producttitel van je artikel.
 • Prijs
  Je huidige verkoopprijs. Wil je de prijs aanpassen? Klik op de prijs om naar de pagina ‘Prijsanalyse’ te gaan.
 • Levertijd
  Dit betreft je huidige levertijd. Bij Logistiek via bol.com staat er ‘Lvb’. De levertijd van Logistiek via bol.com is standaard ‘voor 23.59, morgen in huis’. De levertijd kan echter in sommige situaties verruimd worden. Wil je de levertijd aanpassen? Klik op de levertijd om naar de ‘Overzicht’ pagina te gaan.
 • Vrije voorraad
  Dit betreft de huidige voorraadstand van het artikel.
 • Verkopen
  Een overzicht van hoeveel stuks je van het artikel de afgelopen 28 dagen verkocht hebt, verminderd met het aantal annuleringen. Bestellingen die achteraf door de klant geretourneerd worden zijn hier wel in meegenomen. Wil je meer inzicht in je verkopen en voorraad? Klik op een van de cellen van de tabel om op de juiste pagina uit te komen.
 • Klantbezoeken
  Het aantal klantbezoeken op de productpagina toen jouw aanbod het koopblok had de afgelopen 28 dagen – vandaag niet meegerekend. Let op: het toont dus alleen de klantbezoeken van de momenten dat je het koopblok had en niet de klantbezoeken toen andere aanbieders het koopblok hadden.
 • Bestellingen
  Het aantal bestellingen van klanten die jouw artikel hebben gekocht de afgelopen 28 dagen – vandaag niet meegerekend. Let op: dit aantal hoeft niet overeen te komen met het aantal verkopen. Een klant kan binnen één bestelling namelijk meerdere stuks van een artikel hebben besteld, en; bij ‘mijn verkopen’ zijn het aantal annuleringen eraf gehaald, en bij ‘mijn bestellingen’ niet. Dit komt omdat een klant is overgegaan tot een aankoop, en dit dus wordt meegerekend in het conversie percentage.
 • Conversie
  De getoonde conversie is het percentage klanten dat jouw artikel bekijkt en vervolgens tot een bestelling overgaat, gerekend over de afgelopen 28 dagen. Let op: dit percentage gaat enkel over de periodes waarin jij het koopblok hebt. Verkoop je een artikel terwijl je niet het koopblok hebt? Dan heb je één order en geen klantbezoek, dus 100% conversie.

De formule van de ‘Mijn conversie’ is als volgt opgesteld:

‘Mijn conversie’ = Mijn bestelling / Mijn klantbezoeken*

* Annuleringen van klanten worden hierin meegenomen.

Voorbeeld
Je had de afgelopen maand de gehele periode het koopblok. 100 unieke klanten bekeken toen je artikel. 7 van die 100 unieke klanten hebben je artikel besteld. Je had dus een conversie van 7% (7/100).

Mijn conversie = 7%  (7 orders / 100 klantbezoeken x 100%)

Wil je meer inzicht in je conversie en klantbezoeken? Klik op een van de cellen van de tabel om op de juiste pagina uit te komen.

 • Koopblok
  Dit laat zien of je op dit moment het koopblok hebt en in welk land. Wil je meer inzicht in je koopblokpositie? Klik op de bovenstaande informatievelden, waardoor je naar de Aanbieders pagina gaat.

Filters en sortering
Je assortiment is gesorteerd op meeste klantbezoeken. Je kunt je statistieken filteren op Nederland of België wanneer je de statistieken van slechts één land wilt inzien.

Hoe kan ik de informatie van de oude Verkoopanalyse terugvinden?

 • ‘Aantal verkopers’, ‘laagste prijs’ en ‘snelste levertijd’
  Klik op het ‘Koopblok’ veld, waardoor je naar de pagina ‘Aanbieders’ gaat. Daar vind je welke andere aanbieders je artikel tegen welke voorwaarden aanbieden.
 • Productinformatie
  Klik op ‘Artikelen’, bovenaan in het menu en klik op ‘Mijn artikelen’.
 • ‘Omzetverschil’, ‘omzet’ en ‘aantal verkocht’
  Klik op het ‘Verkopen’ veld, waardoor je naar de pagina ‘Verkoopinzicht’ gaat. Daar vind je je verkoophistorie over de voor jouw gewenste tijdsperiode.

 

Verkoopinzicht

Op de pagina ‘verkoopinzicht’ krijg je inzicht in je verkopen, het koopblok, je voorraad en de verkoopprognose per artikel. Ga naar ‘Artikelen’ en kies vervolgens voor ‘Mijn aanbod’. Klik op ‘Bekijk artikel’ en  ga naar ‘Verkoopinzicht’ bovenin de balk.

Uitleg grafiek
In de grafiek vind je jouw verkopen over tijd. Je kunt hiervoor meerdere periodes selecteren. In de tabel veranderen ‘Mijn verkopen’ en ‘Koopblok percentage’ met de geselecteerde periode mee. Met de laatste periode knop kun je je eigen periode selecteren. Je kunt zelf kiezen welke periode je terug wilt kijken en of je dit per dag, week of maand in de grafiek wilt zien. Deze instelling wordt opgeslagen en vind je ook terug in de ‘Conversie analyse’ pagina.

Uitleg tabel
In de tabel vind je de volgende informatie:

 • Mijn verkopen
  Een overzicht van hoeveel stuks je van het artikel reeds hebt verkocht verminderd met het aantal annuleringen. Bestellingen die achteraf door de klant geretourneerd worden zijn hier wel in meegenomen.
 • Koopblok percentage
  Het percentage dat jouw offer over de tijd het koopblok had. Of je het koopblok hebt hangt af van de prijs, levertijd en de prestatiescore. Daarnaast dient je offer op de webshop getoond worden en aan de volgende minimale voorwaarden voldoen:
 1. Je hebt voorraad van het artikel
 2. De minimale productinformatie is gevuld
 3. Je verkoopprijs ligt onder de maximale verkoopprijs die is gebaseerd op marktinformatie. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Let op: het beoordelingscijfer is één van de servicenormen van de prestatiescore.

 • Koopblok
  Dit laat zien of je op dit moment het koopblok hebt.
 • Vrije voorraad
  De huidige voorraadstand van het artikel.
 • Verkoopprognose*
  Dit is een inschatting van de verwachte verkopen van het artikel op het bol.com platform. De verkoopprognose geeft de verwachte klantvraag van het artikel op bol.com weer, ongeacht welke aanbieder het koopblok heeft.
Tip!

Hoe langer een artikel verkocht wordt via bol.com hoe beter we kunnen voorspellen hoe goed het artikel in de toekomst verkoopt. Ga dus niet alleen uit van de cijfers in de prognose en vertrouw op je eigen inzicht.

Uit eerdere testen blijkt dat de verkoopprognose je kan helpen bij het inschatten van de toekomstige verkopen op bol.com. De prognose kun je gebruiken bij de inkoop en capaciteitsplanning. Door de ‘Verkoopprognose’ en ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ actief te gebruiken verkochten partners uit de test gemiddeld 10% meer. Dit kwam doordat hun assortiment minder vaak uit voorraad raakt.

De prognose komt voort uit een machine learning algoritme. Dit algoritme verbetert zich continu en hier worden steeds meer factoren in meegenomen. Dit veld wordt dagelijks geüpdatet. De volgende factoren worden op dit moment meegenomen:

 • Verkopen uit het verleden (hoe vaak een artikel is verkocht in een bepaalde periode)
 • Historisch productaanbod (hoe lang het product wordt aangeboden en tegen welke condities: prijs, levertijd en prestatiescore)
 • Productcategorisaties (wat voor soort artikel het is)
 • Kalenderinformatie (dag van de week, feestdagen)
 • Externe factoren (zoals weersomstandigheden)
 • Promotie van producten (marketing uitgaven, weergaves en plaatsing op de website)
Let op!

Heb je een artikel in de afgelopen 28 dagen minder dan twee keer verkocht? Dan wordt de verkoopprognose weergegeven als bandbreedte (0-10, 10-100, 100-1000 of 1000+).

* Aan de getoonde verkoopverwachtingen kunnen geen rechten worden ontleend. Bol.com is op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade en/of kosten van wat voor aard dan ook van de partner in verband met de verstrekte verkoopverwachtingen.

 • Geschatte periode tot voorraad op is
  Dit is een inschatting van wanneer het artikel uit voorraad raakt, ervan uitgaande dat je het koopblok bezit. Dit is gebaseerd op de verkoopprognose en de huidige voorraadstand. Net als de verkoopprognose, zie je dit veld alleen wanneer je het artikel in de afgelopen 28 dagen twee keer of meer hebt verkocht.

Berekening
De ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ gaat ervan uit dat je het koopblok bezit. Verkoop je het artikel zowel in Nederland als in België? Dan neemt hij de volledige verkoopprognose van zowel Nederland als België mee. Bied je het artikel alleen in één van beide landen aan? Dan neem hij alleen de verkoopprognose van het land waarin je het aanbiedt mee.

De formule van de ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ is als volgt opgesteld:

Vrije voorraad / Verwachte verkopen per dag (gemiddeld)*

* Verwachte verkopen per dag (gemiddeld) = verkoopprognose NL en/of BE (komende 28 dagen)/28 dagen.

Voorbeeld

Artikel
verkoopbaar in
Verkoopprognose
komende 28 dagen
Verkopen
per dag
Vrije voorraad Geschatte periode
tot voorraad op is
NL & BE 28

NL: 20 | BE: 8

1.0

28 / 28 dagen

5 5 dagen
BE 8

NL: 20 | BE: 8

0.3

8 / 28 dagen

5 17 dagen

Uit eerdere testen blijkt dat de ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ handig is om te gebruiken bij:

 • het bijbestellen en/of het aanvullen van (Logistiek via bol.com) voorraad.
 • inzicht krijgen in welke artikelen minder goed verkopen. Als je weet welke artikelen minder goed verkopen kun je hier, door deze inzichten, beter op inspelen. Je kunt de verkopen versnellen door bijvoorbeeld je verkoopprijs te verlagen, de productinformatie te verbeteren of de levertijd te verkorten.

Conversie analyse

Op de pagina ‘Conversie Analyse’ krijg je inzicht in je orders, klantbezoeken en conversie. Ga naar ‘Artikelen’ en kies vervolgens voor  ‘Mijn aanbod’. Klik op ‘Bekijk artikel’ en  ga naar ‘Conversie analyse’ bovenin de balk.

Op deze pagina kun je de volgende informatie vinden:

 • Mijn klantbezoeken
  Het aantal klantbezoeken op de productpagina toen jouw aanbod het koopblok had. Let op: het toont dus alleen de klantbezoeken van de momenten dat jij het koopblok had en niet de klantbezoeken toen andere aanbieders het koopblok hadden.
 • Mijn bestellingen
  Dit zijn de bestellingen van klanten die jouw artikel hebben gekocht. Let op: dit aantal hoeft niet overeen te komen met ‘mijn verkopen’. Een klant kan binnen één bestelling namelijk meerdere stuks van een artikel kan hebben besteld, en; bij ‘Mijn verkopen’ zijn het aantal annuleringen eraf gehaald, en bij ‘Mijn bestellingen’ niet. Dit komt omdat een klant is overgegaan tot een aankoop, en dit dus wordt meegerekend in het conversie percentage.
 • Mijn conversie
  De getoonde conversie is het percentage klanten dat jouw artikel bekijkt en vervolgens tot een bestelling overgaat*. Let op: dit percentage gaat enkel over de periodes waarin jij het koopblok hebt. Verkoop je een artikel terwijl je niet het koopblok hebt? Dan heb je één order en geen klantbezoek, dus 100% conversie.De formule van de ‘Mijn conversie’ is als volgt opgesteld:

  ‘Mijn conversie’ = Mijn orders / Mijn klantbezoeken*

  * Annuleringen van klanten worden hierin meegenomen.

Voorbeeld
Je had de afgelopen maand de gehele periode het koopblok. 100 unieke klanten bekeken toen je artikel. 7 van die 100 unieke klanten hebben je artikel besteld. Je had dus een conversie van 7% (7/100). Mijn conversie = 7%  (7 orders / 100 klantbezoeken x 100%)

 • Koopblok percentage
  Het percentage dat jouw offer over de tijd het koopblok had. Of je het koopblok hebt hangt af van de prijs, levertijd en de prestatiescore. Daarnaast dient je offer op de webshop getoond worden en aan de volgende minimale voorwaarden voldoen:

  1. Je hebt voorraad van het artikel
  2. De minimale productinformatie is gevuld
  3. Je verkoopprijs ligt onder de maximale verkoopprijs die is gebaseerd op marktinformatie. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

  Let op: het beoordelingscijfer is één van de servicenormen van de prestatiescore.

Aanbieders

Op de pagina ‘Aanbieders’ vind je welke andere aanbieders het artikel op bol.com aanbieden. Ga naar ‘Artikelen’ en kies vervolgens voor  ‘Mijn aanbod’. Klik op ‘Bekijk artikel’ en ga naar ‘Aanbieders’ bovenin de balk. Daarnaast geeft deze pagina inzicht in welke partner in Nederland en België het koopblok heeft. Van de andere aanbieders zie je de volgende informatie:

 • Beoordeling
 • Conditie
 • Levertijd
 • Verkoopprijs

Deze informatie komt overeen met de informatie die de klant kan ziet als hij op de productpagina klikt op de knop ‘Andere verkoper – Bekijk en vergelijk alle verkopers’.

Door te filteren op Nederland of België krijg je gemakkelijk per land inzichtelijk welke partners je artikel ook aanbieden en wie het koopblok heeft. Bij de knop ‘Sorteren’ kun je sorteren op prijs, levertijd en conditie. Het medaille icoontje geeft aan welke partner op dit moment het koopblok heeft. Wie het koopblok heeft is afhankelijk van de prijs, levertijd en de prestatiescore. Let op: het beoordelingscijfer is één van de servicenormen van de prestatiescore.