Verkoopanalyse- en inzicht, conversie analyse & aanbieders

Inzichten die je kunnen helpen om meer te verkopen

Het is interessant om te weten hoe je aanbod ervaren wordt, want dan kun je je verkoopkansen vergroten. Hoe vaak worden je artikelen bijvoorbeeld bekeken? Hoe is je prijsstelling ten opzichte van andere aanbieders? Is je levertijd gunstig? Op basis van deze informatie kun je je aanbod eventueel aanpassen en nog aantrekkelijker maken voor de klant. Je vindt het terug op de pagina’s ‘Verkoopanalyse’, ‘Verkoopinzicht’, ‘Conversie analyse’ en ‘Aanbieders’.

Helpen deze pagina’s jou? Geef feedback!

Zijn er zaken onduidelijk, heb je extra wensen, zou je het graag anders willen zien? Om jou optimaal te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat je je feedback deelt. Laat het weten via de ‘Geef feedback’ knop op de pagina’s ‘verkoopinzicht’, ‘conversie analyse’ en ‘aanbieders’ in je verkoopaccount.

Verkoopanalyse

Het menu ‘Verkoopanalyse’ vind je bovenaan in je verkoopaccount. Op deze pagina krijg je een overkoepelend inzicht in je verkopen via bol.com en zie je een aantal onderdelen:

 • Aantal artikelen
  Bovenaan zie je het aantal nieuwe artikelen dat je te koop hebt staan – exclusief eventuele tweedehands artikelen.
 • Week
  Dit is de week waarop de gegevens betrekking hebben.
 • Sorteer op
  Je kunt je artikelen hier sorteren op de hoogte van de omzet, bestverkocht of meest bekeken.
 • Aantal verkopers
  Het aantal partners dat dit artikel ook aanbiedt in het land waarin je actief bent.
 • Mijn prijs
  Hier staat in het zwart jouw prijs en in het grijs de laagste prijs van andere aanbieders. Heb jij de laagste prijs? Dan staat dit erbij vermeld.
 • Mijn levertijd
  In het zwart staat hier jouw levertijd en in het grijs de snelste levertijd van andere aanbieders. Heb jij de snelste levertijd? Dan staat dit erbij vermeld.

Jouw verkoopresultaten
Je kunt onder elk artikel klikken op ‘Toon verkoopresultaten’.

Daar vind je nog een aantal aanvullende gegevens:

 • Omzetverschil
  Hier zie je hoe de bruto omzet van dit artikel zich in de afgelopen week heeft ontwikkeld ten opzichte van de week ervoor. De symbolen die hierbij kunnen staan hebben de volgende betekenis:
   = er is geen omzetverschil tussen vorige week en de week daarvoor
    = het percentage waarmee jouw omzet de afgelopen week is gestegen
    = het percentage waarmee jouw omzet de afgelopen week is gedaald
    = je had twee weken geleden geen omzet, waardoor vergelijken niet mogelijk is
 • Omzet
  Dit is de omzet van dit artikel in de afgelopen week. Dit bedrag is echter nog niet definitief, want eventuele geannuleerde en geretourneerde artikelen zijn hier nog niet van afgetrokken.
 • Aantal verkocht
  Ofwel het aantal stuks dat je afgelopen week van dit artikel hebt verkocht. Dit getal is echter nog niet definitief, want eventuele geannuleerde en geretourneerde artikelen zijn hier nog niet van afgetrokken.
 • Bezoek bij bol.com
  Het aantal ingekleurde balkjes geeft een indicatie van hoe vaak dit artikel is bekeken bij bol.com. Heeft niemand het artikel gevonden, dan is geen enkel balkje ingekleurd.
Let op!

Op dit moment is het voor combi-accounts alleen mogelijk om de verkoopdetails over je verkopen in Nederland te zien.

Verkoopinzicht

Op de pagina ‘verkoopinzicht’ krijg je inzicht in je verkopen, het koopblok, je voorraad en de verkoopprognose per artikel. Ga naar ‘Artikelen’ en kies vervolgens voor ‘Mijn aanbod’. Klik op ‘Bekijk artikel’ en  ga naar ‘Verkoopinzicht’ bovenin de balk.

Uitleg grafiek
In de grafiek vind je jouw verkopen over tijd. Je kunt hiervoor meerdere periodes selecteren. In de tabel veranderen ‘Mijn verkopen’ en ‘Koopblok percentage’ met de geselecteerde periode mee. Met de laatste periode knop kun je je eigen periode selecteren. Je kunt zelf kiezen welke periode je terug wilt kijken en of je dit per dag, week of maand in de grafiek wilt zien. Deze instelling wordt opgeslagen en vind je ook terug in de ‘Conversie analyse’ pagina.

Uitleg tabel
In de tabel vind je de volgende informatie:

 • Mijn verkopen
  Een overzicht van hoeveel stuks je van het artikel reeds hebt verkocht verminderd met het aantal annuleringen. Bestellingen die achteraf door de klant geretourneerd worden zijn hier wel in meegenomen.
 • Koopblok percentage
  Het percentage dat jouw offer over de tijd het koopblok had.
 • Koopblok
  Dit laat zien of je op dit moment het koopblok hebt.
 • Vrije voorraad
  De huidige voorraadstand van het artikel.
 • Verkoopprognose*
  Dit is een inschatting van de verwachte verkopen van het artikel op het bol.com platform. De verkoopprognose geeft de verwachte klantvraag van het artikel op bol.com weer, ongeacht welke aanbieder het koopblok heeft.
Tip!

Hoe langer een artikel verkocht wordt via bol.com hoe beter we kunnen voorspellen hoe goed het artikel in de toekomst verkoopt. Ga dus niet alleen uit van de cijfers in de prognose en vertrouw op je eigen inzicht.

Uit eerdere testen blijkt dat de verkoopprognose je kan helpen bij het inschatten van de toekomstige verkopen op bol.com. De prognose kun je gebruiken bij de inkoop en capaciteitsplanning. Door de ‘Verkoopprognose’ en ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ actief te gebruiken verkochten partners uit de test gemiddeld 10% meer. Dit kwam doordat hun assortiment minder vaak uit voorraad raakt.

De prognose komt voort uit een machine learning algoritme. Dit algoritme verbetert zich continu en hier worden steeds meer factoren in meegenomen. Dit veld wordt dagelijks geüpdatet. De volgende factoren worden op dit moment meegenomen:

 • Verkopen uit het verleden (hoe vaak een artikel is verkocht in een bepaalde periode)
 • Historisch productaanbod (hoe lang het product wordt aangeboden en tegen welke condities: prijs, levertijd en prestatiescore)
 • Productcategorisaties (wat voor soort artikel het is)
 • Kalenderinformatie (dag van de week, feestdagen)
 • Externe factoren (zoals weersomstandigheden)
 • Promotie van producten (marketing uitgaven, weergaves en plaatsing op de website)
Let op!

Heb je een artikel in de afgelopen 28 dagen minder dan twee keer verkocht? Dan wordt de verkoopprognose weergegeven als bandbreedte (0-10, 10-100, 100-1000 of 1000+).

* Aan de getoonde verkoopverwachtingen kunnen geen rechten worden ontleend. Bol.com is op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade en/of kosten van wat voor aard dan ook van de partner in verband met de verstrekte verkoopverwachtingen.

 • Geschatte periode tot voorraad op is
  Dit is een inschatting van wanneer het artikel uit voorraad raakt, ervan uitgaande dat je het koopblok bezit. Dit is gebaseerd op de verkoopprognose en de huidige voorraadstand. Net als de verkoopprognose, zie je dit veld alleen wanneer je het artikel in de afgelopen 28 dagen twee keer of meer hebt verkocht.

Berekening
De ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ gaat ervan uit dat je het koopblok bezit. Verkoop je het artikel zowel in Nederland als in België? Dan neemt hij de volledige verkoopprognose van zowel Nederland als België mee. Bied je het artikel alleen in één van beide landen aan? Dan neem hij alleen de verkoopprognose van het land waarin je het aanbiedt mee.

De formule van de ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ is als volgt opgesteld:

Vrije voorraad / Verwachte verkopen per dag (gemiddeld)*

* Verwachte verkopen per dag (gemiddeld) = verkoopprognose NL en/of BE (komende 28 dagen)/28 dagen.

Voorbeeld

Artikel
verkoopbaar in
Verkoopprognose
komende 28 dagen
Verkopen
per dag
Vrije voorraad Geschatte periode
tot voorraad op is
NL & BE 28

NL: 20 | BE: 8

1.0

28 / 28 dagen

5 5 dagen
BE 8

NL: 20 | BE: 8

0.3

8 / 28 dagen

5 17 dagen

Uit eerdere testen blijkt dat de ‘Geschatte periode tot voorraad op is’ handig is om te gebruiken bij:

 • het bijbestellen en/of het aanvullen van (Logistiek via bol.com) voorraad.
 • inzicht krijgen in welke artikelen minder goed verkopen. Als je weet welke artikelen minder goed verkopen kun je hier, door deze inzichten, beter op inspelen. Je kunt de verkopen versnellen door bijvoorbeeld je verkoopprijs te verlagen, de productinformatie te verbeteren of de levertijd te verkorten.

Conversie analyse

Op de pagina ‘Conversie Analyse’ krijg je inzicht in je orders, klantbezoeken en conversie. Ga naar ‘Artikelen’ en kies vervolgens voor  ‘Mijn aanbod’. Klik op ‘Bekijk artikel’ en  ga naar ‘Conversie analyse’ bovenin de balk.

Op deze pagina kun je de volgende informatie vinden:

 • Mijn klantbezoeken
  Het aantal klantbezoeken op de productpagina toen jouw aanbod het koopblok had. Let op: het toont dus alleen de klantbezoeken van de momenten dat jij het koopblok had en niet de klantbezoeken toen andere aanbieders het koopblok hadden.
 • Mijn orders
  Dit zijn de orders van klanten die jouw artikel hebben gekocht. Let op: dit aantal hoeft niet overeen te komen met ‘mijn verkopen’. Een klant kan binnen één bestelling namelijk meerdere stuks van een artikel kan hebben besteld, en; bij ‘mijn verkopen’ zijn het aantal annuleringen eraf gehaald, en bij ‘mijn orders’ niet. Dit komt omdat een klant is overgegaan tot een aankoop, en dit dus wordt meegerekend in het conversie percentage.
 • Mijn conversie
  De getoonde conversie is het percentage klanten dat jouw artikel bekijkt en vervolgens tot een bestelling overgaat*. Let op: dit percentage gaat enkel over de periodes waarin jij het koopblok hebt. Verkoop je een artikel terwijl je niet het koopblok hebt? Dan heb je één order en geen klantbezoek, dus 100% conversie.
 • Koopblok percentage
  Het percentage dat jouw offer over de tijd het koopblok had.

De formule van de ‘Mijn conversie’ is als volgt opgesteld:

‘Mijn conversie’ = Mijn orders / Mijn klantbezoeken*

* Annuleringen van klanten worden hierin meegenomen.

Voorbeeld
Je had de afgelopen maand de gehele periode het koopblok. 100 unieke klanten bekeken toen je artikel. 7 van die 100 unieke klanten hebben je artikel besteld. Je had dus een conversie van 7% (7/100).

Mijn conversie = 7%  (7 orders / 100 klantbezoeken x 100%)

Aanbieders

Op de pagina ‘Aanbieders’ vind je welke andere aanbieders het artikel op bol.com aanbieden. Ga naar ‘Artikelen’ en kies vervolgens voor  ‘Mijn aanbod’. Klik op ‘Bekijk artikel’ en ga naar ‘Aanbieders’ bovenin de balk. Daarnaast geeft deze pagina inzicht in welke partner in Nederland en België het koopblok heeft. Van de andere aanbieders zie je de volgende informatie:

 • Beoordeling
 • Conditie
 • Levertijd
 • Verkoopprijs

Deze informatie komt overeen met de informatie die de klant kan ziet als hij op de productpagina klikt op de knop ‘Andere verkoper – Bekijk en vergelijk alle verkopers’.

Door te filteren op Nederland of België krijg je gemakkelijk per land inzichtelijk welke partners je artikel ook aanbieden en wie het koopblok heeft. Bij de knop ‘Sorteren’ kun je sorteren op prijs, levertijd en conditie. Het medaille icoontje geeft aan welke partner op dit moment het koopblok heeft. Wie het koopblok heeft is afhankelijk van de prijs, levertijd en de prestatiescore. Let op: het beoordelingscijfer is één van de servicenormen van de prestatiescore.

Niet gevonden wat je zocht?

Partnerservice staat voor je klaar