Deelname aan promoties

Promoties zijn een krachtig middel om via het bol.com winkelplatform je omzet te vergroten. Er wordt daarom hard gewerkt om jou meer mogelijkheden te bieden op het gebied van promoties. Op deze pagina vind je meer informatie over de ontwikkelingen rondom deelname aan promoties en welke spelregels hierbij horen.

Deelname aan promoties in bol.com campagnes

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen bij bol.com: de campagnes waarin klanten gedurende een aantal dagen goede deals kunnen scoren op ons winkelplatform. Denk aan de BULK 10-daagse of de Sale-Solden, en ook aan Sinterklaas of Black Friday. Het goede nieuws is dat deelname door partners aan promoties in deze bol.com campagnes onder voorwaarden nu mogelijk is! Indien je als partner namelijk voldoet aan minimale kwaliteitscriteria en één of meerdere offers op geselecteerd campagne assortiment hebt, dan kun je meedoen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Ongeveer zes weken voor livegang van een bol.com campagne wordt gekeken welke partners voldoen aan de minimale kwaliteitscriteria, namelijk een beoordelingscijfer van een 8 of hoger op basis van minimaal 5 beoordelingen. Tegelijkertijd wordt de selectie van het campagne assortiment bepaald. Deze selectie gebeurt op basis van verschillende datapunten op artikelniveau, zoals historische en actuele omzet en afzet, views en review scores. Het doel is om een zo relevant mogelijke assortimentsselectie te maken voor onze klanten.

Wanneer je als partner voldoet aan de minimale kwaliteitscriteria en één of meerdere offers hebt op geselecteerd campagne assortiment, dan zie je dit terug in je verkoopaccount.

Je ziet de knop ‘promoties’ enkel in je verkoopaccount indien je voldoet aan de minimale kwaliteitscriteria en één of meerdere offers hebt op geselecteerd campagne assortiment. Vanaf week 39 tot en met week 45 worden iedere week partners geselecteerd die in aanmerking komen voor deelname aan promoties – tot die tijd vindt er nog geen selectie voor de feestdagen plaats.

Promoties in je verkoopaccount

In je verkoopaccount vind je alle promoties via de knop ‘promoties’ bovenin de balk. Op deze overzichtspagina vind je alle geplande en lopende promoties waaraan je kunt deelnemen. Per promotie tonen we de artikelen waar je aan kunt meedoen.

Om jouw promotie assortiment te bekijken selecteer je de gewenste promotie. Je ziet hier je huidige verkoopprijs en de geldende spelregels, zodat je eenvoudig kunt bepalen of je wilt deelnemen. Op deze pagina vul je enkele dagen voor aanvang van de promotie de promotieprijs in. Voldoe je bij aanvang van de promotie aan de spelregels en beschik je over de koopknop? Dan doe je automatisch mee!

Vanuit de geselecteerde promotiepagina stel je ook je promotieprijs in voor de artikelen waarmee je deelneemt. Deze promotieprijs gaat automatisch in op het moment dat de promotie start. Na afloop stopt de promotieprijs en wordt je reguliere verkoopprijs weer actief – zo hoef je zelf niet handmatig je prijzen aan te passen. Je kunt de promotieprijs en reguliere verkoopprijs altijd terugvinden op de promotiepagina van het verkoopaccount.

Het kan overigens voorkomen dat een artikel voor meerdere, overlappende campagnes in aanmerking komt. In het geval van de Singles Day en Black Friday campagne is er bijvoorbeeld een overlap met de Sinterklaas campagne. In dat geval geldt voor die dagen dat het campagneassortiment waarbij je het koopblok hebt, getoond wordt tijdens de verschillende campagnes op die dag.

Staan er op dit moment geen acties in het overzicht? Geen zorgen, dat betekent dat jouw assortiment op dit moment niet in aanmerking komt voor een promotie. Kom daarom regelmatig terug op de promotie overzichtspagina om te zien of er een nieuwe actie is waaraan je kunt deelnemen. In aanloop naar de feestdagen campagnes zal het promotieassortiment wekelijks worden bijgewerkt tot ongeveer drie weken voor start van de kerstcampagne in week 48.

Dit zijn de spelregels

 1. Je voldoet als partner aan de minimale kwaliteitscriteria
  De mening van de klant is belangrijk. Omdat een tevreden klant sneller terugkomt en omdat andere klanten naar deze meningen kijken. Het beoordelingscijfer geldt voor klanten als graadmeter van de kwaliteit van een partner en dit nemen ze dan ook mee in hun koopoverweging, naast de levertijd en verkoopprijs. Met een goed beoordelingscijfer zullen klanten er dus eerder voor kiezen om een artikel bij jou te kopen. De minimale kwaliteitscriteria om mee te kunnen doen met een campagne is dan ook een beoordelingscijfer van een 8 of hoger op basis van minimaal 5 beoordelingen. Deze eis is hetzelfde als bij de reguliere servicenormen.
 1. Jouw promotieprijs voldoet aan de maximale promotieprijs
  Omdat we klanten willen verzekeren van een goede promotieprijs wordt jouw offer alleen getoond in de promotie indien de prijs voldoet aan de maximale promotieprijs en je over de koopknop beschikt. De maximale promotieprijs wordt bepaald aan de hand van een minimale afprijzing ten opzichte van de meest gevoerde prijs van het artikel in het koopblok, 90 dagen voorafgaand aan de start van de promotie en aan de hand van de 4-sterren grens. In jouw verkoopaccount zie je per artikel wat deze maximale promotieprijs is. Lees hieronder in meer detail over deze promotieprijsrichtlijn.
 1. De werking van het koopblok blijft ongewijzigd
  De werking van het koopblok blijft bij een promotie ongewijzigd. Dit betekent dat geen enkele partner gedurende de promotie de garantie heeft op het koopblok. Wanneer meerdere partners hetzelfde artikel aanbieden via bol.com dat geselecteerd is voor een promotie, wordt één van die partners geselecteerd voor het koopblok. En dat is de partner die op dat moment het beste aanbod heeft in termen van prijs, levertijd en service.
  Heb je het koopblok, dan wordt de kans aanzienlijk groter dat het artikel dat wordt toegevoegd aan de winkelwagen, afkomstig is uit jouw assortiment. Lees hier meer over de werking van het koopblok.
 1. Korting op de bemiddelingsbijdrage
  Omdat we een minimale afprijzing vragen, snappen we dat dit impact heeft op jouw marge. Daarom geven we op de meeste productgroepen* een korting op de bemiddelingsbijdrage van 50% op het variabele deel. Oftewel, is de bijdrage normaal 1 euro + 15% dan is deze nu 1 euro + 7,5%. De korting is op dezelfde manier als surgical zichtbaar in het SDD (en API) bij start van de campagne. In de toekomst willen wij deze toekomstige korting al eerder tonen in het SDD.

* Alle productgroepen met uitzondering van Nederlandse Boeken, Dierenvoeding , Dierbenodighdheden, Erotiek, Drank, Verlichting en Woonaccessoires.

Hoe werkt de promotieprijsrichtlijn precies?

De promotieprijsrichtlijn geeft aan wat de maximale promotieprijs per artikel mag zijn om in de promotie getoond te kunnen worden. De maximale promotieprijs is het laagste van twee prijspunten en kan fluctueren als gevolg van marktdynamiek:

 1. De prijs na een minimale afprijzing ten opzichte van eerder gevoerde prijzen in het koopblok op het bol.com verkoopplatform. De promotieprijs dient namelijk:
 2. Minimaal 10% korting te bieden over de meest gevoerde prijs van dit artikel in het koopblok, in de 90 dagen voorafgaand aan de start van de promotie (exclusief promotieprijzen).
 3. Minimaal 5% korting te bieden over de prijs van dit artikel in het koopblok, 3 dagen voorafgaand aan de start van de promotie (inclusief promotieprijzen).
 4. Minimaal 5% korting te bieden wanneer de meest gevoerde prijs van het artikel 350 euro of hoger is.
 5. De 4-sterren prijs van het artikel. Met een prijs van minimaal 4 sterren wordt gewaarborgd dat het artikel – in perspectief van de markt – minimaal scherp geprijsd is. We willen immers ten allen tijden voorkomen dat de prijs van een artikel dat als promotie wordt uitgelicht, hoger is dan wat gangbaar is in de markt. Hier lees je meer over prijssterren.

Veelgestelde vragen

 • Nee, enkel wanneer je als partner voldoet aan de minimale kwaliteitscriteria en één of meerdere offers op geselecteerd campagneassortiment hebt kun je deelnemen aan promoties.

 • De minimale kwaliteitscriteria zijn een beoordelingscijfer van 8 of hoger op basis van minimaal 5 beoordelingen. Daarnaast mag je verkoopaccount op het moment van de selectie niet op een time-out staan.

 • In je verkoopaccount zie je je actuele beoordelingscijfer. Let wel, de selectie van partners is een momentopname.

 • Tijdens promoties willen we klanten een zo relevant mogelijk assortiment bieden. Daarom kijken we bij de assortimentsselectie naar verschillende datapunten op artikelniveau – zoals historische en actuele omzet en afzet, views, retouren en review scores – om te bepalen welke artikelen het meest relevant zijn.

 • Nee, op dit moment is het nog niet mogelijk om zelf assortiment aan te dragen voor promoties.

 • De werking van het koopblok blijft ongewijzigd en daardoor kan het zo zijn dat een andere partner het koopblok heeft. Wanneer je wel het koopblok hebt en er alsnog geen promotie communicatie zoals een promotie label zichtbaar is, dan er iets anders aan de hand. Naar alle waarschijnlijkheid voldoet de prijs van jouw aanbod in dat geval niet aan de minimale sterren prijs en/of aan de maximale promotieprijs. Je kunt dit controleren in je verkoopaccount.

 • Het kan voorkomen dat een offer voor meerdere, overlappende campagnes in aanmerking komt. In het geval van de Singles Day en Black Friday campagne is er bijvoorbeeld een overlap met Sinterklaas. Omdat de werking van de koopknop ongewijzigd blijft, geldt voor alle campagnes hetzelfde best offer op een product. Wanneer je dus het koopblok heb tijdens de Sinterklaas campagne op een specifieke dag, dan kan het voorkomen dat op die specifieke dag ook de Black Friday campagne loopt.

 • Indien er geen adviesprijs bij bol.com bekend is, wordt deze ook niet getoond in het verkoopaccount. Er wordt gewerkt aan een alternatief, waarbij bij het ontbreken van een advies prijs, een van-prijs getoond gaat worden. Zodra het alternatief beschikbaar is laten we het weten.

 • Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om via de koppeling promoties op te vragen. We zijn druk bezig om dit ook mogelijk te maken. Heb je interesse in deze optie en wil je meewerken aan een pilot-fase? Geef dit dan door aan Partner Service.

 • Ja, het voorraadplafond geldt ook voor artikelen die binnen een van de promotiecampagnes vallen. Mocht je niet uitkomen met jouw voorraadplafond dan kun je ervoor kiezen om het artikel uit eigen voorraad te verkopen. Helaas kunnen hier geen uitzonderingen in gemaakt worden.

 • Naast promoties in grote campagnes worden er vanuit bol.com ook promoties gepland die geen campagne ondersteuning krijgen. Deze overige promoties staan niet op een campagnepagina en krijgen geen grootschalige ondersteuning van media. Ze zijn echter wel zichtbaar op bol.com. Doordat campagne ondersteuning bij deze promoties ontbreekt, is het bereik en daarmee het resultaat van deze promoties kleiner dan een campagne promotie. Deze overige promoties zorgen wel bijna altijd voor een groei in verkoopaantallen.

Niet gevonden wat je zocht?

Partnerservice staat voor je klaar