Tips voor productinformatie

Om succesvol te verkopen

Een goede productbeschrijving zorgt voor een betere vindbaarheid van je artikel en draagt ook bij aan het succesvol verkopen van je assortiment via bol.com. Deze informatie helpt de klant namelijk om zich een goed beeld te vormen van zijn eventuele aankoop. Op deze pagina vind je tips en handleidingen voor goede productinformatie.

Je kunt je productinformatie op de volgende manieren verbeteren:

 • De eerste stap in het verbeteren van de vindbaarheid van je artikelen, is het kiezen van de juiste productgroep en productspecificaties.

  Op basis van de productgroep krijgen artikelen namelijk een plek in de winkel en worden de juiste zoekwoorden gekoppeld. Productspecificaties vormen daarbij de basis voor filters op de website, waarmee klanten hun zoekopdracht specificeren. Hoe meer productspecificaties bekend zijn van jouw artikel, hoe gerichter klanten hier dus op kunnen zoeken.

 • In een goede titel staan de onderscheidende kenmerken van een artikel, zodat klanten op een overzichtspagina vol artikelen makkelijk kunnen scannen op onderlinge verschillen.

  Een voorbeeld van een goede titelopbouw is:

  [Merk] [Serie] [Productgroep] – [Maat] – [Aantal stuks/ kenmerk]

  • Vermeld het merk (indien van toepassing)
  • Vermeld het model of typenummer
  • Vermeld de productgroep
  • Gebruik een koppelteken om verschillende onderdelen van elkaar te scheiden: -
  • Complete woorden in hoofdletters
  • Engelse woorden
  • Verschillende schrijfwijzen of synoniemen
  • Veel bijvoeglijke naamwoorden
  • Gebruik van meer dan 70 karakters (inclusief spaties)
 • Hoe ziet een portemonnee er aan de binnenkant uit? Hoe ziet een kast er vanuit een andere hoek uit? Om zulke vragen die klanten kunnen hebben over je artikel te ondervangen, kun je meerdere afbeeldingen toevoegen. Additionele afbeeldingen zorgen er namelijk voor dat de klant zich een beter beeld kan vormen van het artikel.

  Zo kan hij zijn bestelling meer weloverwogen plaatsen en worden eventuele teleurstellingen, omdat het artikel toch anders blijkt te zijn dan gedacht, voorkomen.

 • Als je een artikel in meerdere maten of kleuren verkoopt, kun je hiervan een productfamilie maken. Binnen een productfamilie kan een klant makkelijk schakelen tussen twee soorten van hetzelfde artikel en sneller precies die versie vinden die hij zoekt. En dat vergroot de kans op een aankoop.

  Voorwaarden voor het maken van een productfamilie zijn:

  • Alle artikelen binnen de productfamilie hebben een afzonderlijk EAN.
  • Voor alle artikelen is de minimale productinformatie ingevuld.
  • Voor alle artikelen is het kenmerk dat onderscheidend is voor de productfamilie, bijvoorbeeld maat of kleur, ingevuld.

  Wil je een productfamilie maken? Dit kun je zelf doen vanuit je verkoopaccount. Hoe dat precies werkt, lees je in de handleiding voor productfamilies (vanaf pagina 5).

  Twijfel je of je van jouw artikel een productfamilie kunt maken? Uitleg daarover vind je bovenaan in dezelfde handleiding.

 • Is het artikel van goud of goud-verguld met een zilveren kern? Wat is de kleur, de diameter, het gewicht of de breedte? Plaats zoveel mogelijk details van het artikel in de productbeschrijving. Zo weet een klant goed wat hij kan verwachten en zal hij sneller overgaan tot een aankoop. Daarnaast zorgt volledige productinformatie voor een lager retourpercentage en een hogere conversie.

 • Een unieke productbeschrijving zorgt ervoor dat jouw artikel beter vindbaar is in Google, dus zorg dat je de consument hiermee aanspreekt! De eerste 120 tekens van een artikel worden bovendien direct in Google getoond als omschrijving bij een artikel.

  Tip!

  Kopieer de productinformatie niet een-op-een van je eigen website en verander minimaal de eerste twee regels. Zo is de productomschrijving uniek – ook ten opzichte van je eigen website!

 • Op de productpagina leest de klant meer over het artikel. Als je een klant op verhalende wijze (storytelling) meeneemt in wat hij ziet, wordt hij meer aangetrokken tot het artikel dan bij een puntsgewijze productbeschrijving. De kans dat hij het artikel in zijn winkelmandje zet, kan met storytelling dus groter worden.

  Hieronder zie je een goed voorbeeld van een verhalende productbeschrijving over de Tiger Malaga Handdouche Chroom:

  ‘Bespaar tot wel zeventig procent water met de Malaga handdouche van Tiger. Slechts met één druk op de knop help je niet alleen het milieu, je bespaart ook behoorlijk op je waterrekening. Deze douche heeft vijf standen en kan dus altijd aan jouw persoonlijke voorkeur aangepast worden. Zo douche je waterbesparend en ook nog eens erg comfortabel.’

 • Houd voor ogen voor wie je schrijft. Kennen nieuwe klanten de woorden die je gebruikt? Probeer eventueel jargon zo goed mogelijk uit te leggen. En wat is de leeftijd van je doelgroep? Een tekst voor 50-plussers is heel anders dan een tekst voor tieners. Daarnaast kun je Nederlandse en Belgische klanten op een andere manier aanspreken.

Tip!

Je kunt het invoeren van je productinformatie ook uitbesteden. Meer informatie vind je op de pagina’s Productinformatie online laten zetten via bol.com en Hulp met productinformatie en videobeelden.

Productinformatiehandleidingen

Voor de volgende productcategorieën zijn er aanvullend specifieke handleidingen om je productinformatie te verbeteren:

Niet gevonden wat je zocht?

Partnerservice staat voor je klaar