Track & trace nummer

Zo kunnen klanten hun bestelling volgen

Om tevreden klanten te houden, is het belangrijk dat ze hun bestellingen op tijd ontvangen. Daarbij is bekend dat klanten het fijn vinden om te weten waar hun bestelling is en wanneer zij deze thuis kunnen verwachten. Met een track & trace nummer ben je hen dus nog beter van dienst. Hier lees je hoe je een track & trace nummer kunt toevoegen aan je bestellingen.

Een track & trace nummer is voor je klant altijd een wenselijke toevoeging aan de bestelling. Bij pakketten is een track & trace nummer zelfs verplicht – voor briefpost en bezorgafspraken geldt dat niet.

Afhankelijk van de manier waarop je de bestelling bij de klant laat bezorgen, zijn er drie manieren om een track & trace nummer toe te voegen:

 • Wanneer je jouw verzendzegels met korting koopt via ‘Voordelig verzenden via bol.com’, ontvang je automatisch een track & trace nummer. Zodra jij de bestelling bevestigt, ontvangt de klant een e-mail met daarin het track & trace nummer, de bezorgdienst en de verwachte leverdatum.

 • Verzend je jouw bestellingen via een eigen bezorgdienst? Dan kun je het track & trace nummer toevoegen in je verkoopaccount. Hoe, dat lees je in stap 2 op de pagina ‘Verzenden’. Na bevestiging van de bestelling wordt automatisch een e-mail gestuurd naar de klant, zodat hij het pakket kan volgen.

  Werk je via de API? Dan kun je automatisch een track & trace nummer, verwachte leverdatum en de bezorgdienst meegeven. Heb je hier vragen over, neem dan contact met de specialist die de koppeling voor je geïnstalleerd heeft. Voor aanvullende vragen je terecht bij Partnerservice.

 • Kies voor bezorgdienst ‘Bezorgafspraak’. Vervolgens kun je daaronder je eigen kenmerk en een track & trace nummer invoeren. Neem voor de bezorgafspraak telefonisch contact op met de klant of stuur de klant een e-mail omtrent de bezorgafspraak.

De weging van track & trace nummers in je prestatiescore

Een track & trace nummer is belangrijk voor je scores op de servicenormen, omdat het invloed heeft op de klanttevredenheid. Daarom telt het mee bij:

 • Track & trace nummer
  Hier wordt bijgehouden hoeveel van je bestellingen een track & trace nummer bevatten – de servicenorm hiervoor is 100 procent bij pakketverzendingen.
 • Op tijd geleverd
  Hier wordt het track & trace nummer gebruikt om te checken of een bestelling op de aangegeven leverdatum bij de klant geleverd is – de servicenorm hiervoor is 98 procent.

In je verkoopaccount krijg je in het menu ‘Prestaties’ meer inzicht in je scores op deze (en ook alle andere) servicenormen.

Veelgestelde vragen

 • Ja, nadat je de bestelling hebt bevestigd kun je hier zowel via je verkoopaccount als via de API nog een track & trace nummer aan toevoegen.

  In je verkoopaccount werkt dit als volgt: ga naar het menu ‘Bestellingen’, klik op ‘Verzonden’ en kies vervolgens bij de betreffende bestelling op ‘Vul de verzendgegevens in’. Hier kun je alsnog de bezorgdienst en het track & trace nummer invullen.

 • Je kunt gratis gebruikmaken van Parcelware. Dit is een online dienst van PostNL die je helpt om je pakketten verzendklaar te maken. In Parcelware wordt een track & trace nummer voor je pakket aangemaakt.

  Er zijn twee manieren om Parcelware te gebruiken:

  • De Parcelware desktopversie. Je installeert de applicatie via de website van PostNL op je computer.
  • De Parcelware webversie. Deze is toegankelijk via de website van PostNL.

  Zodra je verzendingen hebt aangemaakt, kun je ze in Parcelware eenvoudig inzien, met de bijbehorende track & trace nummers. Deze nummers kun je ook exporteren. Dit kun je handmatig of automatisch doen.

  Optie 1: Handmatig exporteren
  Ga naar het tabblad ‘Zendingen’ in Parcelware en dan naar ‘Afgesloten lijsten’. Hier vind je alle voorgemelde zendingen terug inclusief track & trace nummers. Bij de afgesloten lijsten kun je per lijst een export maken waarbij alle verzendgegevens (inclusief NAW en barcodes) naar een Excel-bestand worden geëxporteerd. Je kunt hier ook zendingen inzien die nog niet zijn voorgemeld door te klikken op ‘Zendingen – Zendingen’. Hier vind je de ‘Open zendingen’-lijst. Het is niet mogelijk om deze lijst te exporteren.

  Optie 2: Automatisch exporteren
  Ook is het mogelijk om via ‘Opties’ een instelling te activeren waarbij iedere voorgemelde zending automatisch wordt geëxporteerd naar een Excel-bestand.

  Meer weten over track & trace nummers in Parcelware? Bekijk de website van Parcelware op PostNL of neem contact op met hun klantenservice.

 • Je kunt gratis gebruikmaken van DHL Intraship of DHL Easyship. Dit is een dienst van DHL die je helpt om je pakketten verzendklaar te maken. In beide diensten wordt een track & trace nummer voor je pakket aangemaakt.

  DHL Intraship

  • Is een webapplicatie die je met je internetbrowser kunt gebruiken.
  • Labels kunnen zowel op A4-formaat als met een labelprinter afgedrukt worden.
  • Het best te gebruiken tot 400 zendingen per maand.
  • Lees hier meer informatie over DHL Intraship.

  DHL Easyship

  • Easyship installeer je op je computer.
  • Het best te gebruiken vanaf 400 zendingen per maand.
  • Je hebt een Zebra labelprinter nodig om Easyships te gebruiken.
  • Lees hier meer informatie over DHL Easyship.
Niet gevonden wat je zocht?

Partnerservice staat voor je klaar