Factuur voor de klant

Zo maak je een goede factuur voor je zakelijke klanten

Wanneer een klant iets bestelt via bol.com dan krijgt hij hiervan automatisch een betaaloverzicht, met daarop de verkoopprijs van elk artikel. Dit betaaloverzicht wordt door bol.com verzorgd, evenals het afhandelen van de betaling. Aan de wettelijke verplichtingen die jij daarnaast als ondernemer hebt, dien je zelf te voldoen. Hierbij hoort ook het uitreiken van een correcte factuur voor de (zakelijke) klant.

Wanneer je een artikel levert aan een zakelijke klant, is het verplicht een correcte factuur uit te reiken. Omdat jij de partij bent die de levering verricht aan de klant, is het jouw verantwoordelijkheid om een juiste factuur uit te reiken. Meer informatie hierover lees je op de website van de Belastingdienst.

Om aan je wettelijke verplichtingen te voldoen, is het nodig om de factuur mee te sturen met de bestelling of te verzenden via e-mail.

 • Bij elke bestelling wordt automatisch aangegeven of de bestelling gedaan is vanaf een zakelijk account, zodat je direct kun zien of je een factuur dient uit te reiken en mee te sturen. In het account van zakelijke klanten staat ook een knop waarmee de klant direct een btw-factuur bij je kan aanvragen, wanneer je deze nog niet verstuurd hebt. Een klant hoeft niet als zakelijke klant besteld te hebben om een btw-factuur op te vragen.

  Zodra de klant via de knop om een btw-factuur vraagt krijg je het verzoek binnen bij ‘Openstaande klantvragen’. Je krijgt automatisch alle informatie die je nodig hebt om de btw-factuur op te stellen.

  Daarnaast is het verplicht om een factuur mee te sturen bij verkopen over de grens. Hier lees je er meer over.

 • De klant dient een factuur aan te vragen. Dit kan via e-mail of via een klantvraag.
  Wanneer je een factuur aanvraag binnen krijgt kun je deze als volgt versturen:

  • Factuur versturen via e-mail
   Beantwoord de e-mail van de klant en stuur de factuur mee in de bijlage van de e-mail.
  • Factuur versturen via klantvraag
   De klantvraag kun je via je verkoopaccount openen. Vanuit de klantvraag kun je reageren en   de btw-factuur naar de klant meesturen.
  Tip!

  Lukt het niet om de factuur te versturen via de klantvraag, omdat het bestand als onveilig wordt beschouwd? Volg dan dit stappenplan:

  1. Sla het bestand op als ‘printen als pdf’. Dit kun je doen door het bestand te openen en vervolgens op ‘print’ te drukken.
  2. Uit de lijst van printers kun je vervolgens kiezen voor ‘print to pdf’.
  3. Druk op ‘print’. Vervolgens krijg je de vraag waar je het pdf bestand wilt opslaan.
  4. Sla het bestand op.
  5. Je hebt nu een versimpeld pdf bestand dat geschikt is om via de klantvraag te versturen.

   

  Voor Mac-gebruikers: gebruik het programma ‘Preview’ en kies bij het menu ‘File voor Export to PDF’.

 • Op de website van de Belastingdienst vind je alle factuureisen. Op een factuur staan ten minste de volgende zaken:

  • De factuurdatum
  • Het factuurnummer
  • Het bol.com bestelnummer dat bij deze bestelling hoort*
  • De datum waarop het artikel is geleverd
  • Jouw volledige (juridische) naam, adres en contactgegevens
  • Jouw KvK-nummer
  • Het btw-identificatienummer van je onderneming
  • De volledige naam en factuuradres van de klant*
  • Een geldig btw-identificatienummer van de klant (alleen voor buitenlandse klanten bij een intracommunautaire levering van goederen)*
  • Het aantal geleverde artikelen
  • Een omschrijving van elk artikel dat is geleverd
  • Het verkoopbedrag exclusief btw
  • De btw-tarieven
  • Het btw-bedrag (indien van toepassing: verschuldigd btw-bedrag per btw-tarief)
  • Het totaalbedrag inclusief btw
  • Een vermelding wanneer er sprake is van een intracommunautaire levering van goederen.

   

  *Deze gegevens vind je bij de bestelling in je verkoopaccount – in het menu ‘Bestellingen’, bij ‘Verzonden’ en onder ‘Details’.

 • Lees meer over de Nederlandse factuureisen van de Nederlandse Belastingdienst.

Let op!

Vermeld geen rekeningnummer op de factuur. De klant betaalt zoals je gewend bent aan bol.com, op basis van het automatisch verstuurde betaaloverzicht. Ook jouw kosten, zoals de commissie en verzendkosten, dienen niet vermeld te worden op de factuur voor de klant.

Leveringen aan buitenlandse klanten

Voor de btw-behandeling van leveringen van goederen naar het buitenland gelden andere regels. De btw-behandeling is daarbij afhankelijk van het land waar de goederen naartoe worden verzonden en van de btw-status van de afnemer. Voor alle activiteiten over de grens adviseren we je om altijd goed onderzoek te doen en je te laten informeren over mogelijke andere lokale regels en verplichtingen. Hier lees je er meer over verkopen over de grens.

 • Het is niet mogelijk om over de grens te verkopen aan een klant met een zakelijk account. Echter kan het wel voorkomen dat een zakelijke klant vanuit een particulier account bij jou bestelt en dan een factuur wenst. Dit wordt dan ook gezien als een intracommunautaire levering van goederen. Onder bepaalde voorwaarden kan daarbij het 0%-tarief en de administratieve vereisten. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

 • Voor leveringen waarbij goederen naar een particuliere klant in een ander EU-land worden verzonden, gelden andere regels. Voor deze verkopen geldt dat in beginsel het buitenlandse btw-tarief berekend dient te worden en de btw-aangifte gedaan dient te worden in dat land, tenzij de verkopen onder de daarvoor geldende drempel blijven. Jij bent als ondernemer verplicht om per land te onderzoeken hoeveel omzet je maakt, dat bij te houden in je administratie en je onderneming in het buitenland voor btw-doeleinden te registreren wanneer je de drempel voor afstandsverkopen overschrijdt. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Drempelbedragen per EU-land

Lees meer over de hoogte van drempelbedragen per EU-land.

Let op!

Lever je op jaarbasis voor meer dan het drempelbedrag aan goederen aan particuliere klanten, dan dien je in dat land te registreren, het btw-tarief van het land van je klant in rekening te brengen en dat op aangifte in dat land te voldoen.