Het prijsbeleid van bol.com

De voorwaarden voor goede verkoopprijzen

Succesvol verkopen via bol.com hangt samen met de prijs die je hanteert. Hanteer je een scherpe prijs? Dan belandt jouw artikel sneller in de winkelwagen. Hanteer je een (te) hoge prijs? Dan schaadt dat het vertrouwen van de klant. Om dat te voorkomen helpen we je graag bij het bepalen van een goede prijs. Hieronder lees je hoe je een prijsanalyse maakt en wat ons prijsbeleid inhoudt.

Prijsanalyse

 • In je verkoopaccount
  Ga in je verkoopaccount naar ‘Artikelen’ en vervolgens naar ‘Mijn aanbod’. Hier zie je bij elk artikel de verkoopprijs. Ga je hier met je muis op staan, dan verschijnt er een pennetje waar je op kunt klikken om direct je prijs aan te passen.

  In het veld dat tevoorschijn komt, kun je ook kiezen voor ‘Geavanceerde prijsanalyse’. Daar vind je hulp voor het bepalen van de beste prijs voor jouw artikelen. Deze functie werkt alleen als er verkoophistorie op het artikel zit.

   

  Via de API
  Hier kun je te hoog geprijsde artikelen per artikel via de ‘Offerlijst’ herkennen aan de foutcode ‘PRICE_NOT_COMPETITIVE’ en de opmerking ‘Price too high’. Zodra je de prijs aanpast, verdwijnt de melding. Of prijzen te hoog zijn, is afhankelijk van de hoogte van de relevante marktprijs (RMP). Meer informatie hierover vind je hieronder en in artikel 3.5 van de gebruikersvoorwaarden.

 • Wil je weten hoeveel stuks je van een artikel naar verwachting zal verkopen in de komende 28 dagen? Ook dat kan meegenomen worden in de prijsanalyse. In dit overzicht worden de omzet en opbrengst ook meegenomen.

  De schatting is het meest uitgebreid wanneer je van dit artikel twee stuks of meer verkocht hebt in de afgelopen 28 dagen. Heb je in dit tijdbestek minder dan twee stuks van het betreffende artikel verkocht? Dan wordt er alleen een voorspelling gedaan van het aantal verwachte verkopen – zonder een schatting van omzet en opbrengst.

  Let wel, de geschatte verkopen gelden voor het hele winkelplatform en zijn dus niet partnerspecifiek. De schattingen zijn dan ook bedoeld als extra inzicht.

 • Wil je in één keer de prijs van meerdere artikelen tegelijk aanpassen? Dat kan in het bulk prijsanalyse scherm. Hier klik je op na het selecteren van meerdere artikelen op de ‘Mijn aanbod’ pagina.

  Net als in het normale prijsanalyse scherm wordt op deze pagina de informatie getoond die je helpt bij het bepalen van een goede prijs. Gezien het grotere aantal artikelen is deze informatie wel iets beknopter. Ben je benieuwd naar uitgebreide informatie over een artikel? Raadpleeg dan het normale prijsanalyse scherm vanuit het bulkscherm.

Het prijsbeleid

  • Gelijke prijzen
   We ondernemen samen. Dit betekent dan ook dat overal dezelfde prijs gehanteerd wordt. Zowel bij het bol.com platform als op je eigen webwinkel – als je die hebt. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met verzendkosten.
  • Relevante marktprijzen
   De prijzen die je voert zijn niet te hoog. Prijsuitschieters kunnen de prijsperceptie van bol.com als winkelplatform namelijk negatief beïnvloeden. Meer informatie over relevante marktprijzen lees je hieronder.
  • Logische tweedehands prijzen
   Wanneer een tweedehands artikel ook als nieuw artikel wordt aangeboden via bol.com, dient het tweedehands artikel (inclusief verzendkosten en exclusief servicebijdrage) een lagere prijs te hebben dan het nieuwe artikel dat in het koopblok staat.
 • Een marktprijs is de prijs die door marktwerking tot stand komt. Om de relevante marktprijs vast te stellen wordt daarom gekeken naar meerdere aanbieders van het artikel, de historische platformprijs en de consumentenadviesprijs.

  De relevante marktprijs wordt vastgesteld op basis van de laagste uitkomst van onderstaande twee punten:

  1. De verkoopprijs van het artikel zoals die gehanteerd wordt door relevante aanbieders.
  Omdat het aantal vergelijkbare en relevante aanbieders per artikel verschilt gelden voor het bepalen van de RMP de volgende criteria:

  • Meer dan 5 relevante aanbieders
   De op twee na laagste verkoopprijs van deze aanbieders, is de RMP.
  • 2 tot 5 relevante aanbieders
   De op een na laagste verkoopprijs van deze aanbieders, is de RMP.
  • 1 relevante aanbieder en een consumentenadviesprijs
   De hoogste van deze twee verkoopprijzen, is de RMP.
  • 1 relevante aanbieder en geen consumentenadviesprijs
   De verkoopprijs van deze aanbieder, is de RMP.
  • Geen relevante aanbieders maar wel een consumentenadviesprijs
   De adviesprijs is de RMP.
  • Geen relevante aanbieders en geen consumentenadviesprijs
   Er is geen RMP en geldt ook geen maximum prijs.

  2. De hoogste prijs zit onder de historische platform prijs.
  Dit zijn de laatst bekende verkoopprijzen of de meest voorkomende verkoopprijs in de laatste negentig dagen.

 • Binnen de relevante marktprijs wordt ook gekeken naar de historische platformprijs. De historische platformprijs wordt bepaald op basis van de volgende twee onderdelen:

  • De prijs van een artikel in het koopblok van gisteren, of de laatst bekende prijs indien er geen prijs van gisteren bekend is.
  • De meestgevoerde prijs van een artikel in het koopblok, van de laatste negentig dagen.

  We gaan uit van de hoogste prijs van deze twee onderdelen. Vervolgens tel je hier, afhankelijk van de verkoopprijs, een bedrag of percentage bij op om uit te komen op de maximale prijs die gevoerd mag worden.

  Voorbeeld
  De meestgevoerde prijs van een artikel in het koopblok van de laatste negentig dagen was 50 euro. Dit artikel werd gisteren verkocht voor 60 euro. Dan gaan we uit van de hoogste prijs van deze twee; in dit geval 60 euro. Bij een artikel van 60 euro hoort een marge van 10 euro. De maximale prijs waarvoor je dit artikel via het platform kunt verkopen is dan 70 euro.

  Ligt de prijs van een artikel boven de historische platformprijs? Dan wordt dat artikel niet meer getoond bij bol.com. Hierdoor worden plotseling hoge prijzen voorkomen. Door het gebruik van het maximum van de twee onderdelen en de marges wordt er rekening gehouden met verschillen in marktdynamiek. Meer weten? Bekijk dan de gebruikersvoorwaarden.

 • Zo zorg je voor een goed prijsniveau bij nieuw assortiment.

  Artikelen die te hoog geprijsd zijn, worden niet getoond op het winkelplatform. Door regelmatig te controleren of jouw prijzen niet te hoog zijn ten opzichte van de RMP, houd je je prijzen en daarmee je artikelen aantrekkelijk voor de klant. De RMP kan door marktwerking namelijk veranderen.

  Grenzen ‘te hoge prijs’ ten opzicht van RMP

  Relevante marktprijs (RMP) Maximale verkoopprijs
  € 0 – € 10 RMP +€2
  € 10 – € 50 RMP +20%
  € 50 – € 100 RMP +€10
  € 100 – € 600 RMP +10%
  € 600 -€ 1000 RMP +€ 60
  >€ 1000 RMP +6%

  Grenzen ‘te hoge prijs’ ten opzichte van RMP bij 1 andere relevante aanbieder

  Relevante marktprijs (RMP) Maximale verkoopprijs
  € 0 – € 10 RMP + € 8
  € 10 – € 50 RMP + 80%
  € 50 – € 100 RMP + € 40
  € 100 – € 600 RMP + 40%
  € 600 – € 1000 RMP + 240%
  > € 1000 RMP + 24%
 • Zo zorg je voor een goed prijsniveau bij tweedehands assortiment

  Om de maximale tweedehandsprijs te bepalen, wordt gerekend met de nieuwprijs van hetzelfde artikel in het koopblok. Daarbij wordt rekening gehouden met verzendkosten en de servicebijdrage die geldt bij tweedehands artikelen.

  Grenzen ‘te hoge prijs’ bij een tweedehands aanbod

  In onderstaand rekenvoorbeeld zie je hoe de maximumprijs voor tweedehands aanbod wordt bepaald:

  De prijs van een nieuw artikel in het koopblok €15
  Plus eventuele verzendkosten die de klant betaalt + €2,99
  Min de servicebijdrage voor tweedehands artikelen – €1,99
  Maximum verkoopprijs tweedehands artikel € 15,50

Tijdelijke verkoopprijs instellen

 • Wil je een artikel graag tijdelijk aanbieden voor een andere prijs? Dat kan heel eenvoudig. Je stelt een tijdelijke verkoopprijs in zonder dat je deze handmatig hoeft terug te zetten naar de normale verkoopprijs. Dit gebeurt namelijk automatisch op de door jouw ingestelde datum. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste prijs hanteert op het winkelplatform. 

 • In je verkoopaccount stel je heel gemakkelijk een tijdelijke verkoopprijs in. Dit doe je door op de titel van het gewenste artikel te klikken of op ‘Bekijk artikel’. Vervolgens klik je op ‘Tijdelijke verkoopprijs’ onder het kopje Verkoopprijs. Hier vul je de gewenste verkoopprijs en start- en einddatum in. Vergeet daarna niet op ‘Wijzigen opslaan’ te klikken.

 • Als je een tijdelijke verkoopprijs hebt ingesteld is dit de prijs die zichtbaar is op het winkelplatform. De tijdelijke verkoopprijs is dus altijd leidend. Ook als deze hoger ligt dan de normale verkoopprijs.

 • Wil je dat jouw tijdelijke verkoopprijs eerder stopt dan de aangegeven datum? Dat kan. Je verwijdert de tijdelijke verkoopprijs heel eenvoudig door op het prullenbakje te klikken die naast de tijdelijke verkoopprijs staat. Dit doe je op dezelfde pagina als waar je het hebt ingesteld.

Veelgestelde vragen

 • De prijzen worden vergeleken exclusief promoties – voor zover die bekend zijn. Daarbij wordt rekening gehouden met de verzendkosten. Hieronder vind je een aantal rekenvoorbeelden:

  • Voor artikelen onder de 20 euro worden de verzendkosten van concurrenten meegenomen met een minimum van 2,99 (de bol.com verzendkosten) en een maximum van 7 euro. De som van de verkoopprijs en verzendkosten bepaalt de relevante marktprijs, dus:
   – een artikel van €15 met €3 verzendkosten heeft een RMP van €18;
   – een artikel van €15 met €1 verzendkosten heeft een RMP van €17,99;
   – een artikel van €15 met €10 verzendkosten heeft een RMP van €22.
  • Voor artikelen tussen de €20 en €100 worden de verzendkosten meegenomen met een maximum van €7.
  • Voor artikelen boven de €100 worden de verzendkosten volledig meegenomen.


  Logistiek via bol.com

  Houd er rekening mee dat er €2,99 aan verzendkosten wordt gevraagd voor artikelen onder de €20. De totaalprijs dient voor deze artikelen dan ook €2,99 lager te liggen om door een consument als scherp te worden gezien. Houd hier rekening mee in het stellen van je verkoopprijs voor artikelen die je verkoopt via Logistiek via bol.com.

   

 • Als het EAN identiek is, is hier geen onderscheid in te maken. Daarom wordt de prijs van collectorsitems (nieuw en tweedehands) op de zelfde manier als overige artikelen getoetst.

 • Een adviesprijs wordt bepaald door de fabrikant en leverancier. Wanneer andere relevante aanbieders voor hetzelfde artikel lagere verkoopprijzen hanteren, kan het voorkomen dat de relevante marktprijs lager uitvalt.

 • Bol.com is een grote inkoper en daardoor kan het voorkomen dat de inkoopprijs voor ons lager ligt, waardoor we ook een lagere verkoopprijs kunnen hanteren. Bij het berekenen van de RMP, wordt bol.com echter niet meegenomen; er wordt alleen gekeken naar andere aanbieders in de markt en adviesprijzen.

 • Bij de bepaling van de relevante marktprijs op nieuwe artikelen kijken we naar de huidige prijs van hetzelfde artikel en naar de historische prijs van hetzelfde artikel. Wijkt de prijs teveel af? Dan kan het voorkomen dat het artikel ‘niet leverbaar’ wordt.

 • Ja, voor de bepaling van de relevante marktprijs vergelijken we altijd de prijs inclusief verzendkosten.

 • Verschillende mogelijkheden, waaronder te hoge prijs. Als het komt door een te hoge prijs dien je je prijs aan te passen. Vind je dat je artikel onterecht op niet leverbaar is gezet? Neem dan contact op met Partnerservice.