De commissies per 1 maart

Op deze pagina vind je een overzicht van de grootste commissiewijzigingen. Deze nieuwe commissies gaan op 1 maart 2020 in en zijn grotendeels voordeliger – met name voor de verkoop van artikelen onder de twintig euro.

De commissie die je betaalt per verkocht artikel, blijft bestaan uit een vast bedrag plus een percentage van de verkoopprijs inclusief btw. Meer informatie over het nieuwe commissiemodel zie je in deze video:

Commissiemodel: overzicht veranderingen

Vanaf 1 maart gaan de volgende drie veranderingen in:

1. Verlaagde vaste commissie onder €20
In alle productcategorieën geldt bij verkoopprijzen onder de €20 een lagere vaste commissie.  De variabele commissie – ofwel het percentage – blijft voor alle verkoopprijzen hetzelfde, afhankelijk van de productcategorie. Dat ziet er zo uit:

Verkoopprijs Vaste commissie
€0 tot €10 (incl. btw)
€0,20 (excl. btw)
€10 tot €20 (incl. btw)
€0,40 (excl. btw)
Boven €20 (incl. btw)
Categorie-afhankelijk (zie tabel hieronder)

2. Wijziging in vaste commissie boven €20 of variabele commissie
Ieder jaar wordt de hoogte van de commissies heroverwogen en – waar nodig – aangepast. Dit doen we om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op recente ontwikkelingen in de markt.

De heroverweging van de commissies kan een verandering betekenen in zowel de vaste commissie boven de €20 als de variabele commissie.

3. Mediatoeslag
Naast de wijziging van bovengenoemde vaste en variabele commissies, is vanaf 1 maart een mediatoeslag van toepassing op artikelen in de productcategorieën Boeken, Film, Muziek en Games Software. Deze mediatoeslag bedraagt €1 (exclusief btw) per verkocht artikel.

Commissietabel: het totaaloverzicht van de wijzigingen

Bereken jouw commissie

Productspecificatie

Artikelen verhuisd naar andere categorie, voor de vindbaarheid

De vindbaarheid van je assortiment is belangrijk. Daarom verplaatsen we waar dat helpt artikelen naar een andere productcategorie, zodat ze beter gevonden worden. Dit kan een gewijzigde commissie betekenen, behorende bij de nieuwe categorie.

In het Excel-bestand hieronder kun je terugvinden welke artikelen naar een andere categorie zijn verplaatst en hierdoor dus een andere commissie hebben. Let wel: dit is geen volledig overzicht van alle wijzigingen hierboven.

Wil je weten of jouw artikel een andere commissie heeft door verplaatsing naar een andere productcategorie? Check het hier:

Meer informatie?

Wil je weten in welke productcategorie jouw artikel valt? Door het artikel te uploaden in je verkoopaccount kun je de productcategorie controleren. Let wel: de nieuwe commissie die per 1 maart geldt, zal daar ook per 1 maart zichtbaar worden. Tot die tijd kun je bovenstaande commissietabel gebruiken om de huidige en nieuwe commissie te vergelijken.

Benieuwd hoe het nieuwe commissiemodel is opgebouwd? Je leest het in de whitepaper ‘Hoeveel commissie betaal je?‘.