Over de grens (NL/BE)

Hoe je kunt verkopen in België en Nederland

Je kunt je verkoopbereik eenvoudig vergroten door je assortiment zowel in Nederland als België te verkopen, want daarmee kun je miljoenen extra klanten bereiken. Wil je ook over de grens verkopen? Op deze pagina lees je hoe je dit kunt instellen in je verkoopaccount en wat belangrijk is om te weten wanneer je vanuit Nederland in België wil verkopen – of andersom.

Je account aanpassen

Wil je in alleen in België of Nederland verkopen, of juist in beide landen? Onderstaande stappen kunnen je helpen om jouw keuze te maken en door te voeren.

 • 1. Kies waar je wil verkopen

  Zorg dat je, voordat je beslist waar je wil verkopen, bewust bent van het volgende:

  • De wensen en behoeften van Nederlandse of Vlaamse klanten kunnen verschillen en dit kan effect hebben op je verkoopsucces.
  • Je artikelen dienen te voldoen aan de wet- en regelgeving van het land waarin je deze aanbiedt. Verderop op deze pagina lees je meer over ‘Verkopen in België’ en ‘Verkopen in Nederland’.
  • Let erop dat specificaties als levertijd en -opties afgestemd zijn op de mogelijkheden van de bezorgpartijen in het land waar je het artikel verkoopt.
  • Bij grensoverschrijdende activiteiten adviseren we onderzoek te doen naar de fiscale consequenties.

  2. Kies hoe je wil verkopen

  Wanneer je wil verkopen in beide landen, zijn er twee opties:

  1. Verkopen vanuit één verkoopaccount
   Met een gecombineerd verkoopaccount gelden voor beide landen dezelfde prijs, levertijd, retouradres en overige (retour)voorwaarden. Ook kun je de voorraad van je artikelen tegelijkertijd beheren.
  2. Verkopen vanuit twee verkoopaccounts
   Door te verkopen vanuit twee verkoopaccounts, kun je voor elk artikel afzonderlijk bepalen in welk land je het verkoopt en tegen welke prijs en levertijd. Daarnaast is dan mogelijk om een ander retouradres in te voeren. Wil je een extra verkoopaccount aanmaken? Dat werkt zo:
  • Je hebt een bol.com account nodig dat nog niet eerder is gebruikt voor het aanmaken van een verkoopaccount. Heb je zo’n account nog niet? Je kunt er een aanmaken in het aanmeldproces.
  • Maak vanuit dit (nieuwe) account een zakelijk verkoopaccount aan.
  • Geef aan in welk land je vanuit dit verkoopaccount wil verkopen.

  Voor- en nadelen van een apart account per land:

  • Je kunt per land een andere prijs, levertijd en retouradres hanteren
  • Je kunt een duidelijke administratieve scheiding maken
  • Het is niet mogelijk om voor beide accounts hetzelfde e-mailadres te gebruiken
  • Je dient je bestellingen en voorraadstanden in twee losse accounts bij te houden

  3. Verwerk je keuze in je verkoopaccount

  Klik in je verkoopaccount rechtsboven op je bedrijfsnaam en kies voor ‘Instellingen’. Vervolgens kun je in het onderdeel ‘Mijn winkel’ bij ‘Over de grens’ jouw keuze doorgeven. Je ziet dan het onderstaande scherm.

  Voordat je je wijziging opslaat, krijg je een melding of je dit zeker weet. Pas nadat je hier op ‘Ja, zeker’ hebt geklikt, worden je nieuwe instellingen opgeslagen en verwerkt.

Let op!

Voor het assortiment dat je verkoopt via Logistiek via bol.com geldt dat je artikelen standaard in zowel België als Nederland aangeboden worden. Op XS-artikelen na, zijn de tarieven ook gelijk voor levering in beide landen. Bied je je artikelen via Logistiek via bol.com liever aan in een specifiek land? Maak dan een keuze tussen Nederland en België en geef deze keuze door in je verkoopaccount; ga naar ‘Instellingen’ en klik bij ‘Mijn winkel’ op ‘Over de grens’.

Verkopen in België

Door ook te verkopen in België, bereik je dagelijks meer dan een miljoen klanten extra. Wil je vanuit Nederland verkopen in België, dan is er een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Kies een verzendpartij die je kan helpen om je leverbelofte ook in België na te komen. Op tijd leveren is namelijk heel belangrijk voor de klanttevredenheid en de bezorgmogelijkheden die postbedrijven bieden kunnen anders zijn voor verzendingen over de grens.

  Daarbij geldt, anders dan in Nederland, voor verkopen in België dat:

  • een brievenbuspakje niet groter is dan 35 x 23 x 3 centimeter.
  • bol.com voordelige verzendzegels aanbiedt van bpost en DPD.
  • de prijzen van de retourzegels van de bol.com retourservice verschillen per land. Kijk hier voor de actuele tarieven.
  • voor XS zendingen bij Logistiek via bol.com een toeslag geldt van €0,80 per artikel (exclusief btw).
  Tip!

  Voor pakketten die naar het buitenland verstuurd worden, kunnen de verzendkosten hoger zijn. Wil je dit doorberekenen in je verkoopprijzen? Dan is het aan te raden om een apart verkoopaccount aan te maken voor je bestellingen uit België.

 • Het is niet mogelijk om voor retouren die afkomstig zijn uit België, een Nederlandse postbus of antwoordnummer te gebruiken. Retourneren naar een gewoon Nederlands adres kan wel.

 • De belangrijkste regels voor webwinkels behoren tot de Europese Regelgeving en zijn dus gelijk voor Nederland en België. Er zijn echter ook uitzonderingen.

  Binnen bepaalde productcategorieën kan de wet- en regelgeving verschillen. Zo is de wetgeving omtrent de verkoop in de productcategorie ‘Mooi & Gezond’ in België anders; het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) houdt strikt toezicht op wat hierbij wel en niet online verkocht kan worden. Daarom zijn de meeste artikelen in deze categorie uitgesloten van verkoop in België.

  Twijfel je of jouw assortiment geschikt is voor verkoop in België? Meer informatie vind je op de pagina ‘Geschikt en ongeschikt aanbod’ – of neem dan contact op met Partnerservice.

  Tip!

  Verkoop je in beide landen en heb je assortiment dat alleen in Nederland verkocht kan worden? Door een apart verkoopaccount aan te maken voor je bestellingen uit België, kun je deze artikelen in Nederland gewoon blijven aanbieden via bol.com.

 • Er is een aantal duidelijke verschillen tussen de Vlaamse en Nederlandse taal en dus ook in de manier waarop je informatie over je artikelen geeft. Zo noemen ze magnetrons in België microgolfovens. Benieuwd naar de verschillen tussen beide talen? Om hier een beeld van te krijgen kun je op het winkelplatform rechtsboven kiezen voor de Belgische versie van de website.

 • Verkoop je vanuit Nederland aan klanten in België? Check dan goed of jouw onderneming aan Belgische belastingverplichtingen moet voldoen, bijvoorbeeld Belgische btw- of accijnsverplichtingen.

  Bepaalde leveringen over de grens kwalificeren binnen de Europese Unie als afstandsverkopen. Van dergelijke afstandsverkopen wordt gesproken indien je goederen levert aan Belgische afnemers die geen btw-aangifte doen en de goederen, direct of indirect, door of voor rekening van jou worden vervoerd vanuit Nederland naar België*. Voor zogenaamde afstandsverkopen gelden per land drempelbedragen. Voor België is het drempelbedrag momenteel vastgesteld op €35.000 per jaar.

  Verkoop en lever je aan Belgische klanten en beschik je niet over een geldig btw-nummer van die klanten, bijvoorbeeld bij particulieren? En kom je met de totale verkopen (exclusief btw) vanuit jouw onderneming aan deze klanten boven het drempelbedrag? Dan dien je je onderneming te registreren voor btw-doeleinden in België. Vanaf het moment van overschrijden van de drempel dien je de btw dus af te dragen in België, volgens de Belgische btw-tarieven. Je berekent in dit geval dus geen Nederlandse btw meer over deze verkopen. Wel rapporteer je ze als afstandsverkopen in de Nederlandse btw-aangifte. Ook moet je correcte facturen uit reiken voor de verkoop aan de Belgische klant met vermelding van de juiste (btw)gegevens.

  Let op: het drempelbedrag geldt dus niet alleen voor je verkopen via bol.com, het gaat om de totaalomzet van je bedrijf aan klanten zonder geldig btw-nummer in België. Verkopen via bijvoorbeeld je eigen webshop of een ander platform tel je hier dus bij op. En ben je eenmaal een jaar over deze drempel van €35.000 heen gegaan, dan betaal je het volgende jaar over al je verkopen btw in België – ook als je in dat jaar niet over het drempelbedrag heen gaat. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om meteen Belgische btw af te dragen, ook al heb je de drempel niet overschreden. Hiervoor heb je wel goedkeuring van je belastinginspecteur in Nederland nodig.

  Er geldt ook een aantal uitzonderingen. Voor de levering van deze goederen gelden bijzondere regelingen:
  • Accijnsgoederen (bijvoorbeeld alcoholische dranken) – voor leveringen aan particulieren ben je altijd btw verschuldigd in het land van aankomst van de verzending, ongeacht de drempel!
  • Goederen die onder de margeregeling vallen
  • Nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen
  • Installatieleveringen

  De Belgische overheid controleert hierop en beboet ondernemers die de verschuldigde btw of accijns niet afgedragen hebben met terugwerkende kracht. Het is dan ook aan te raden om goed uit te zoeken welke belastingregels op jouw onderneming van toepassing zijn en wijzigingen in de gaten te houden. En check regelmatig of het drempelbedrag voor afstandsverkopen van toepassing is en of je het overschrijdt.
  Tot slot: in 2021 zal de drempel van € 35.000 voor België komen te vervallen. Er zal dan één algehele drempel van € 10.000 gelden voor alle EU-lidstaten samen. Je zal dus eerder Belgische btw verschuldigd zijn. Hoe je die btw kunt afdragen zal ook wijzigingen. We raden je aan de consequenties van deze wijzigingen te controleren, zodat je op tijd aan alle verplichtingen kunt voldoen.

  Hier lees je meer over btw en afstandsverkopen – of vraag advies aan je eigen adviseur.
  *Bol.com staat in principe geen drop-shipments toe.

 • Verkopen over de grens aan zakelijke partijen worden ook wel intracommunautaire leveringen genoemd. Voor intracommunautaire leveringen van goederen gelden afwijkende btw-regels. Hier lees je meer over intracommunautaire leveringen voor Nederlandse ondernemers.

 • Wanneer klanten een bestelling bij je plaatsen ontvangen ze automatisch een betaaloverzicht van bol.com. Daarbij ben je bij een verkoop over de grens als partner verplicht een factuur mee te sturen aan de klant. Bij verkopen over de grens geldt dit voor verkopen aan zakelijke én particulieren klanten (afstandsverkopen). Hier kun je een btw-factuur opstellen.

Verkopen in Nederland

Door ook te verkopen in Nederland, bereik je dagelijks miljoenen klanten extra. Wanneer je vanuit België wil verkopen in Nederland, zijn er wel wat verschillen om rekening mee te houden:

 • Kies een verzendpartij die je kan helpen om je leverbelofte ook in Nederland na te komen. Op tijd leveren is namelijk heel belangrijk voor de klanttevredenheid en de bezorgmogelijkheden die postbedrijven bieden kunnen anders zijn voor verzendingen over de grens.

  Daarbij geldt, anders dan in België, voor verkopen in Nederland dat:

  • een brievenbuspakje niet groter is dan 38 x 26,5 x 3,2 centimeter.
  • bol.com voordelige verzendzegels aanbiedt van PostNL, DHL en DPD.
  • de prijzen van de retourzegels van de bol.com retourservice verschillen per land. Kijk hier voor de actuele tarieven.
 • Het is niet mogelijk om voor retouren die afkomstig zijn uit Nederland, een Belgische postbus of antwoordnummer te gebruiken. Retourneren naar een gewoon Belgisch adres kan wel.

 • De belangrijkste regels voor webwinkels behoren tot de Europese Regelgeving en zijn dus gelijk voor Nederland en België. Er zijn echter ook uitzonderingen.

  Binnen bepaalde productcategorieën kan de wet- en regelgeving verschillen. Zo ben je in Nederland bijvoorbeeld verplicht om een registratienummer te hebben voor de verkoop van chloortabletten.

  Twijfel je of jouw assortiment geschikt is voor verkoop in Nederland? Meer informatie vind je op de pagina ‘Geschikt en ongeschikt aanbod’ – of neem dan contact op met Partnerservice.

  Tip!

  Verkoop je in beide landen en heb je assortiment dat alleen in België verkocht kan worden? Door een apart verkoopaccount aan te maken voor je bestellingen uit Nederland, kun je deze artikelen in België gewoon blijven aanbieden via bol.com.

 • Er is een aantal duidelijke verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse taal en dus ook in de manier waarop je informatie over je artikelen geeft. Zo noemen ze microgolfovens in Nederland magnetrons. Benieuwd naar de verschillen tussen beide talen? Om hier een beeld van te krijgen kun je op het winkelplatform rechtsboven kiezen voor de Nederlandse versie van de website.

 • Verkoop je vanuit België aan klanten in Nederland? Check dan goed of jouw onderneming aan Nederlandse belastingverplichtingen moet voldoen, bijvoorbeeld Nederlandse btw- of accijnsverplichtingen.

  Bepaalde leveringen over de grens kwalificeren binnen de Europese Unie als afstandsverkopen. Van dergelijke afstandsverkopen wordt gesproken indien je goederen levert aan Nederlandse afnemers die geen btw-aangifte doen en de goederen, direct of indirect, door of voor rekening van jou worden vervoerd vanuit België naar Nederland*. Voor zogenaamde afstandsverkopen gelden per land drempelbedragen. Voor Nederland is het drempelbedrag momenteel vastgesteld op €100.000 per jaar.

  Verkoop en lever je aan Nederlandse klanten en beschik je niet over een geldig btw-nummer van die klanten, bijvoorbeeld bij particulieren? En kom je met de totale verkopen (exclusief btw) vanuit jouw onderneming aan deze klanten boven het drempelbedrag? Dan dien je je onderneming te registreren voor btw-doeleinden in Nederland. Vanaf het moment van overschrijden van de drempel dien je de btw dus af te dragen in Nederland, volgens de Nederlandse btw-tarieven. Je berekent in dit geval geen Belgische btw meer over deze verkopen. Ook moet je correcte facturen uitreiken voor de verkoop aan de Nederlandse klant met vermelding van de juiste (btw)gegevens.

  Let op: het drempelbedrag geldt dus niet alleen voor je verkopen via bol.com, het gaat om de totaalomzet van je bedrijf aan klanten zonder geldig btw-nummer in Nederland. Verkopen via bijvoorbeeld je eigen webshop of een ander platform tel je hier dus bij op. En ben je eenmaal een jaar over deze drempel van €100.000 heen gegaan, dan betaal je het volgende jaar over al je verkopen btw in Nederland – ook als je in dat jaar niet over het drempelbedrag heen gaat. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om meteen Nederlandse btw af te dragen, ook al heb je de drempel niet overschreden. Hiervoor heb je wel goedkeuring van je belastinginspecteur in België nodig.

  Er geldt ook een aantal uitzonderingen. Voor de levering van deze goederen gelden bijzondere regelingen:
  • Accijnsgoederen (bijvoorbeeld alcoholische dranken) – voor leveringen aan particulieren ben je altijd btw verschuldigd in het land van aankomst van de verzending, ongeacht de drempel!
  • Goederen die onder de margeregeling vallen
  • Nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen
  • Installatieleveringen

  De Nederlandse overheid controleert hierop en beboet ondernemers die de verschuldigde btw of accijns niet afgedragen hebben met terugwerkende kracht. Het is dan ook aan te raden om goed uit te zoeken welke belastingregels op jouw onderneming van toepassing zijn en wijzigingen in de gaten te houden. En check regelmatig of het drempelbedrag voor afstandsverkopen van toepassing is en of je het overschrijdt.
  Tot slot: in 2021 zal de drempel van € 100.000 voor Nederland komen te vervallen. Er zal dan één algehele drempel van € 10.000 gelden voor alle EU-lidstaten samen. Je zal dus eerder Nederlandse btw verschuldigd zijn. Hoe je die btw kunt afdragen zal ook wijzigingen. We raden je aan de consequenties van deze wijzigingen te controleren, zodat je op tijd aan alle verplichtingen kunt voldoen.

  Hier vind je meer informatie van de Nederlandse Belastingdienst over btw – of vraag advies aan je eigen adviseur.

  *Bol.com staat in principe geen drop-shipments toe.

 • Verkopen over de grens aan zakelijke partijen worden ook wel intracommunautaire leveringen genoemd. Voor intracommunautaire leveringen van goederen gelden afwijkende btw-regels.

 • Wanneer klanten een bestelling bij je plaatsen ontvangen ze automatisch een betaaloverzicht van bol.com. Daarbij ben je bij een verkoop over de grens als plaza partner verplicht een factuur mee te sturen aan de klant. Bij verkopen over de grens geldt dit voor verkopen aan zakelijke én particulieren klanten (afstandsverkopen). Hier kun je een btw-factuur opstellen.