Alle updates omtrent het coronavirus

Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle updates rondom de impact van het coronavirus op verkopen via bol.com, houd dit bericht dus in de gaten. Onder ‘Op deze pagina’ vind je een overzicht van alle actuele berichten, onder ‘Tips’ staan alle video’s en podcasts van partners en collega’s.

Tips

Dagelijks spreken we partners, ondernemers en collega’s over de ontwikkelingen rondom corona en hoe zij daarmee omgaan. Hoe gaan zij hier mee om? Welke inzichten doen ze op? Zo verzamelen we de belangrijkste tips waar jij je voordeel mee kunt doen!

Een woord aan jou, onze partner

Wat een ongelooflijke tijd maken we nu mee met elkaar – een tijd waarin zaken snel veranderen, ons van alles overkomt. Het vraagt van ons gezamenlijk dat we ons elke dag aanpassen aan het nu. We zijn je dan ook enorm dankbaar voor al je inzet en doorzettingsvermogen om samen het onmogelijke voor heel veel Nederlanders en Belgen toch mogelijk te maken. We snappen dat dit veel vraagt van je organisatie en je flexibiliteit, het zal dan ook geen makkelijke periode worden.

We doen het samen
Samen bedienen we ruim 10 miljoen klanten in Nederland en België. De situatie rondom het coronavirus is voor iedereen een bijzondere en uitzonderlijke situatie. We zullen er dan ook alles aan doen om jzo goed mogelijk te informeren over de situatie bij bol.com en jwaar kan te ondersteunen in jouw onderneming gedurende deze roerige periode. Iedere dag zullen we op basis van de actualiteit opnieuw keuzes maken en waar nodig onze bedrijfsvoering aanpassen. We hopen in ieder geval dat we in deze tijd samen met jou onze gezamenlijke klanten extra gemak en service kunnen bieden, door online beschikbaar te zijn en artikelen aan huis te kunnen laten leveren. 

Waar heb je behoefte aan?
We begrijpen dat er vragen zijn over onze samenwerking en welke invloed de huidige situatie in Nederland en België daarop heeft. W
e hopen dat onderstaande informatie zoveel mogelijk antwoord geeft op deze vragen. Alle ontwikkelingen volgen we nauwlettend om ervoor te zorgen dat onze gezamenlijke klanten kunnen blijven rekenen op onze service. Hierbij kijken we ook naar hoe we dit zo goed mogelijk kunnen inrichten voor jou. Heb je behoefte aan bepaalde informatie? Laat het ons weten via deze pagina.

We willen je namens alle collega’s van bol.com heel veel succes en gezondheid toewensen.

 • Vervoerders en pakketpunten
  Hoe gaan bezorgdiensten om met maatregelen omtrent corona?
  We verwachten dat elke vervoerder, net als wij, de RIVM-maatregelen volgen. Meer informatie over de regels die zij hanteren, is te vinden bij op de website van de bezorgdienten zelf.

  Kunnen bezorgdiensten wel blijven leveren?
  Vooralsnog wel. We hebben dagelijks nauw contact met onze samenwerkende bezorgdiensten om de leverbelofte hoog te houden. Klanten kunnen bij elk artikel dat verkocht wordt via bol.com zien wat de bezorgopties zijn. Wanneer er aanwijzingen zijn dat die bezorgoptie in het geding komt, dan zullen we de bezorgoptie daar voor ons eigen assortiment op aanpassen. We vragen jou hetzelfde te doen. Op die manier kunnen klanten blijven rekenen op de aangeboden bezorgoptie.

  Hebben vervoerders aangepaste bezorgtijden?
  Voor meer informatie over aangepaste werkzaamheden van bezorgdiensten, kun je het best contact opnemen worden met de bezorgdiensten zelf.

  Wat betekent corona voor de afhaalpunten waar mijn pakketjes door klanten opgehaald kunnen worden?
  Meer informatie hierover vind je bij het onderdeel ‘Pakketpunten’ op deze pagina.

  Verandert logistiek via bol.com nu voor mij?
  Meer informatie hierover vind je bij het onderdeel ‘Logistiek via bol.com’ op deze pagina.

  Prestaties
  Hoe gaat bol.com om met de servicenormen op het moment dat er logistieke vertragingen door het virus volgen?
  Meer informatie hierover vind je bij het onderdeel ‘Prestaties’ op deze pagina.

  Hoe waarborgt bol.com kwaliteit op het platform in deze tijden?
  Meer informatie hierover vind je bij het onderdeel ‘Coronagerelateerd aanbod’ op deze pagina.

  Kunnen klanten nog rekenen op betrouwbare levering van mijn assortiment dat op voorraad ligt in het bol.com distributiecentrum?
  Ook in deze situatie willen we relevant zijn en het assortiment dat vooral nu van belang kan zijn voor de klant vooropstellen. Uiteraard met eerlijke, transparante prijzen en een goede, gegarandeerde levering. Daar maken we vanuit de hele breedte keuzes in.

  Klanten kunnen bij elk artikel dat verkocht wordt via bol.com zien wat de bezorgopties zijn. Wanneer er aanwijzingen zijn dat die bezorgoptie in het geding komt, dan zullen we de bezorgoptie daar voor ons eigen assortiment op aanpassen. We vragen jou hetzelfde te doen. Op die manier kunnen klanten blijven rekenen op de aangeboden bezorgoptie.

  Assortiment
  Maakt bol.com keuzes in campagnes en assortiment op basis van corona? En wat betekent dit voor mij?
  Meer informatie hierover vind je bij de onderdelen ‘Promoties’ en ‘Mogelijke keuzes assortiment’ op deze pagina.

  Hoe kan ik weten wat relevant assortiment op dit moment is voor klanten?
  We delen regelmatig whitespots, ofwel artikelen waar klanten veel naar zoeken en die zij nog niet vinden bij bol.com. Nu de focus op deze situatie ligt op het zo goed mogelijk voorzien in primaire behoeftes van klanten – waarover je bij ‘Mogelijke keuzes assortiment’ op deze pagina meer leest – zal het naar verwachting nog wel even duren voor er weer een nieuwe lijst met whitespots gepubliceerd wordt.

  Wat kan ik doen met corona gerelateerde artikelen (mondmaskers etc.) die ik heb ingekocht en nu niet meer kan verkopen via bol.com?’
  In het geval van mondmaskers hopen we dat de benodigde voorraad terecht kan komen bij instanties die deze artikelen het hardst nodig hebben. Hoe dat werkt en naar welk assortiment zij dringend op zoek zijn, is hier te vinden. Ook zullen op deze pagina nieuwe updates te lezen zijn aangaande assortiment.

  Impact van deze situatie op mijn bedrijfsvoering
  Wat kan ik als ondernemer doen wanneer ik zelf ziek word, terwijl mijn bol.com bestellingen doorlopen?
  Gezondheid staat altijd voorop, daarin kun je beter geen risico nemen. Mocht er niemand zijn die de werkzaamheden van je kan overnemen, dan is het mogelijk om je verkoopaccount tijdelijk te sluiten. Hoe dit werkt, lees je bij ‘Hoe kan ik mijn winkel tijdelijk sluiten’ op deze pagina.

  Wel blijven de servicenormen gelden, aangezien klanten er op rekenen dat hun vragen en retourverzoeken vlot worden afgehandeld. Indien je gebruikt maakt van Logistiek via bol.com, kunnen de bestellingen uiteraard wel blijven doorlopen. Het voorraadplafond en de voorraadkosten blijven tijdens de sluiting ongewijzigd.

  Wat als ik in verband met het virus niet in staat ben om mijn bestellingen bij een pakketpunt af te leveren, kunnen deze dan worden opgehaald?
  Op dit moment hebben we daar nog geen oplossing voor. Je zou dit kunnen navragen bij de bezorgdienst waar je mee werkt.

  Dit zou binnenkort wel mogelijk kunnen zijn, wanneer de nieuwe dienst Verzenden via bol.com geïntroduceerd wordt. Hier lees je er alvast meer over.

Belangrijk!

De leverbetrouwbaarheid staat onder druk. We willen je zodoende verzoeken je leverbetrouwbaarheid goed in de gaten te houden en je leverbelofte waar nodig te verruimen. Daarnaast is het verlenen van goede klantenservice in deze tijden onverminderd belangrijk, daarom vragen we je ook zo goed mogelijk klaar te staan voor je klanten

 

Updates 27 mei 2020:

Prestaties

Wekelijks wordt bekeken wat de gevolgen van deze uitzonderlijke situatie zijn voor het behalen van de servicenormen. Wanneer de situatie daarom vraagt zullen we servicenormen aanpassen. Een overzicht van de (aangepaste) servicenormen wordt hier bijgehouden:

We gaan ervan uit dat de partners die kunnen blijven verkopen zoveel mogelijk service blijven bieden en waar nodig bijvoorbeeld voorraden en levertijden aanpassen. Kom je grote uitdagingen tegen, neem dan contact op met jouw contactpersoon of Partnerservice. 

Let op!

Op zondag 31 mei en maandag 1 juni is het Pinksteren. Dit betekent dat de meeste bezorgdiensten aangepaste aanlever- en bezorgdagen hebben. Dat zorgt voor extra drukte bij verzendpartijen, bovenop de drukte die er al is.

Daarom is het rond deze dagen aan te raden om je levertijden extra in de gaten te houden en waar nodig te verruimen, zodat je je leverbelofte blijft waarmaken. We houden voor bestel- en bezorgdagen rekening met de officiële feestdagen. Bekijk op deze pagina welke dagen dit zijn en wat dit voor jou betekent.

 

Updates 26 mei:

Logistiek via bol.com

In de huidige crisissituatie zien we een grote toename in het aantal online bestellingen en een toenemende druk bij de magazijnen en bezorgdiensten. Dit heeft ook impact op Logistiek via bol.com. Hoewel de dienst gewoon werkt zoals je gewend bent, kan het voorkomen dat de getoonde levertijden afwijken van de normale snelle leverbelofte.

Wat kan dit voor jou betekenen?
Door de grotere vraag naar artikelen via Logistiek via bol.com, is de snelle leverbelofte niet altijd haalbaar. Om de leverbelofte naar onze klanten zo hoog mogelijk te houden, verruimen we in die gevallen tijdelijk de levertijd. Dit kan soms oplopen tot een levertijd van 14 dagen, met het gevolg dat je een eventueel verkregen koopblok ook tijdelijk verliest.

We beseffen dat dit ontzettend vervelend is voor jouw verkopen, daarom doen we er alles aan om de nadelige gevolgen voor onze Logistiek via bol.com partners zoveel mogelijk te beperken.

Beperkingen op eigen assortiment
We proberen in eerste instantie de beperkende maatregelen te voorkomen. Als het nodig is zullen we de levertijd als eerst verruimen op het eigen assortiment van bol.com. Op die manier willen we de impact op jouw verkopen, als partner, beperken.

Wanneer de genomen acties op het eigen assortiment onvoldoende blijken, zijn we helaas genoodzaakt ook de levertijden voor Logistiek via bol.com- artikelen tijdelijk te verruimen. Hierbij geldt dat artikelen met een maatschappelijk belang (denk hierbij aan persoonlijke hygiëne, baby verzorging) voorrang krijgen. Dit betekent dat we de verruiming op levertijden van deze artikelen zo lang mogelijk zullen uitstellen.

Dagelijks bekijken we de status van bestellingen en de haalbaarheid van de leverbelofte. Zodra het kan en zo snel mogelijk, zullen we de levertijden weer terugbrengen naar 24 uur.

We hopen op je begrip en dat de impact op jouw verkopen beperkt blijft in deze toch al lastige tijd.

Aanleveren
Uiteraard proberen we ook in onze distributiecentra de veiligheid van onze werknemers en bezoekers te beschermen, om het werk hier door te kunnen laten gaan. Daarom vragen we alle vervoerders nadrukkelijk de richtlijnen van het RIVM te volgen. Aanvullend hebben we de volgende maatregelen opgesteld voor alle vervoerders en leveranciers, welke ook gelden bij het aanleveren van Logistiek via bol.com voorraad:

 • Er is slechts een beperkt aantal vervoerders tegelijk toegestaan op de vloer. Dit betekent dat het voor een vervoerder soms nodig is even te wachten voor hij of zij kan lossen.
 • Houd te allen tijde minstens anderhalve meter afstand tot elkaar en heb geen fysiek contact, ook tijdens het overhandigen en ondertekenen van vrachtbrieven.
 • Maak zowel voor als na het lossen gebruik van desinfecterende handgel. Dit is op locatie beschikbaar.

We willen je vragen dit waar nodig te communiceren naar jouw vervoerder. Verder blijft de werkwijze voor het aanleveren van assortiment onveranderd en ook de aanlevermogelijkheden zijn nog onveranderd.

Levering in België
Postbedrijf Bpost heeft per 24 maart het avondnetwerk stilgelegd. Deze maatregel blijft tot nader order van kracht en is genomen om reguliere leveringen de volgende dag in stand te kunnen houden.

Dat betekent dat we vanuit Logistiek via bol.com de volgende diensten niet meer kunnen aanbieden in België:

 • avondlevering
 • levering op dezelfde dag
 • retour ophalen

Vooralsnog blijven zondaglevering, reguliere bezorgopties en de normale verzendingen van België naar Nederland wel beschikbaar.

 

Updates 18 mei 2020:

Mondmaskers en ander coronagerelateerd aanbod

Er worden extra controles uitgevoerd op de verkoop van mondmaskers en ander coronagerelateerd aanbod, om de kwaliteit en eerlijke prijzen te kunnen waarborgen. Daarbij geldt dat dit assortiment alleen aangeboden kan worden door partners die voor 16 maart 2020 al actief waren bij bol.com. Op deze pagina lees je er meer over:

Door de controles kan het voorkomen dat nieuw assortiment minder snel online staat dan je gewend bent; met name in de avonden en in het weekend zal dit langer duren. We vragen hiervoor je begrip.

 

Updates 17 april 2020:

Promoties

Ook in deze situatie willen we relevant zijn en het assortiment dat vooral nu van belang kan zijn voor de klant vooropstellen. Uiteraard met eerlijke, transparante prijzen en een goede, gegarandeerde levering. Dit heeft gevolgen voor promoties die op de marketingkalender staan. Zo komen de dagdeals voorlopig te vervallen en ook zal de bol 10-daagse van maart niet doorgaan. We hebben alle toekomstige promotieprijzen gerelateerd aan de bol 10-daagse van maart samen met de campagne geannuleerd. De bol 10-daagse van mei zal ook niet doorgaan.

Update Naar Buiten campagne
Met betrekking tot de Naar Buiten Campagne zijn de volgende twee besluiten gemaakt:

 1. De start van de campagne wordt verzet van 2 naar 6 april.
 2. Het is niet langer mogelijk met voordeel promoties in te zetten.

De focus van de campagne komt te liggen op het thema Tuin en zal enkel bestaan uit veel verkocht, relevant en goed geprijsd assortiment. Deze artikelen krijgen vanaf 6 april het label ‘Scherp geprijsd’.

Zou je deelnemen aan deze campagne, dan betekent dit voor jou het volgende:

 • De bestaande voordeelpromoties en de eventueel ingestelde toekomstige promotieprijzen van de Naar Buiten campagne worden automatisch geannuleerd en verdwijnen uit je verkoopaccount.
 • Helaas is het technisch niet mogelijk om de artikelselecties voor het assortiment dat wel gepromoot zal worden in het verkoopaccount te delen. Ook is het niet mogelijk om hiervoor artikelen aan te leveren. De artikelen binnen jouw Tuin-assortiment* die vier of vijf prijssterren hebben en in het koopblok staan, gaan wel automatisch mee in de promotie.
 • Omdat er geen voordeelpromoties worden gevoerd, geldt er geen commissiekorting bij de verkopen binnen de Naar Buiten campagne.

Verdere campagnes
Voor de langere termijn gaan we nog kijken welke gevolgen het niet doorgaan hiervan heeft op de marketingkalender en campagnes. Zoals gezegd kijken we altijd vanuit een breder belang, om dit zo goed mogelijk in te richten voor klanten en partners. We maken die afweging nu en blijven dit doen, ook bij toekomstige ontwikkelingen, zodat je weet waar je van op aan kunt. We hopen dat we daarbij kunnen rekenen op je hulp en begrip.

*Denk hierbij onder andere aan tuinmeubelen, tuinieren, klussen in de tuin en groot buitenspeelgoed (waaronder trampolines en zandbakken).

 

Updates 7 april 2020:

Verlengen retourtermijn in België

Nu door de maatregelen omtrent het coronavirus in België men enkel voor essentiële activiteiten de straat op mag en een groot deel postpakketpunten gesloten is, is het er voor veel klanten niet mogelijk om bestellingen te retourneren. En helaas is nog onduidelijk hoe lang dit gaat duren. Om te voorkomen dat klanten door deze situatie straks hun artikelen niet meer kunnen retourneren, omdat daarvoor teveel tijd verstreken is, voeren we met ingang van 14 april om 13.30 uur een verlenging door in de inlevertermijn. We hebben hierbij gestreefd naar een oplossing waarbij we klanten waar nodig samen helpen en tegelijkertijd de impact voor partners minimaal blijft. Het is immers een tijd waarin ook voor jou al veel speelt. Hieronder lees je er meer over.

Verlengen inlevertermijn artikelen
Normaal gesproken hebben klanten bij bol.com 30 dagen de tijd om hun artikel retour te melden. Dit noemen we de zichttermijn. Daarna hebben ze nog maximaal 14 dagen de tijd om de retour daadwerkelijk in te leveren. Dit noemen we de inlevertermijn.

Deze inlevertermijn van 14 dagen wordt verlengd naar 60 dagen.

We kiezen voor het verlengen van de inlevertermijn, omdat het de klant helpt en tegelijkertijd de impact voor partners zoveel mogelijk beperkt. In tegenstelling tot de zichttermijn, is het namelijk niet nodig het verlengen van de inlevertermijn actief te communiceren op de website.

Voor wie geldt de verlenging?
Helaas kunnen we bij het aanpassen van deze termijn geen onderscheid maken in geografie, dus wordt het later inleveren van retourartikelen voor alle klanten mogelijk. Echter worden alleen klanten in België op deze verlengde inlevertermijn gewezen.

Wie wordt geïnformeerd over de verlenging?
Alleen klanten in België krijgen de verlenging te zien en dat pas bij het aanmelden van de retour. Op die manier kunnen we klanten de ruimte bieden waar dat nodig is, zonder hun gedrag actief te beïnvloeden.

Voor klanten in Nederland is de mogelijkheid er dus ook, echter worden zij hier niet actief op gewezen zolang de maatregelen vanuit de overheid in Nederland niet aangescherpt worden. Mocht een klant een vraag stellen over de retourinlevertermijn aan chatbot Billie, dan kan het wel zo zijn dat hij de aangepaste termijn als antwoord geeft. Dit komt doordat deze antwoorden automatisch worden gegenereerd.

Gemiddeld retourneren klanten een artikel binnen acht dagen en we verwachten hier in Nederland dan ook geen verandering in.

Hoe lang blijft dit van kracht?
De verlenging van de inlevertermijn gaat 14 april in en wordt dan ook gecommuniceerd naar klanten in België. Dit zal gelden totdat de maatregelen omtrent het coronavirus in België versoepeld zijn en de afhaalpunten weer open zijn.

Heeft dit effect op het uitbetalen?
De manier van factureren verandert door de verlenging van de inlevertermijn niet. Het kan nu ook voorkomen dat je een artikel uitbetaald krijgt, wat later alsnog geretourneerd wordt en dan weer ingehouden wordt op je volgende Alles-in-1 factuur.

We hopen op je begrip voor deze verlenging, zodat we klanten samen ook in deze tijd de service te bieden hun artikelen te retourneren met hopelijk minimale impact op jouw onderneming.

 

Updates 31 maart 2020:

Verlengen levertijd

Het zijn uitzonderlijke en uitdagende tijden. Daarin willen we zowel partners als klanten ondersteunen, zodat we samen zoveel mogelijk klanten in deze periode extra goed kunnen bedienen.

We merken dat, door de grote druk die deze situatie met zich meebrengt, goede service leveren een stuk uitdagender is dan normaal. Zo zien we dat leverbeloftes veel vaker dan normaal niet waargemaakt worden, terwijl klanten meer dan ooit op ons samen rekenen.

Voor de bestellingen die vanuit de bol.com distributiecentra worden verstuurd gaan we daar op twee manieren mee om:

 1. Waar nodig verlengen we de leverbelofte van een gedeelte van het assortiment. ‘Volgende dag in huis’ wordt dan ‘binnen twee dagen in huis’. Ofwel van 24 naar 48 uur.
 2. We zetten delen van ons eigen assortiment uit om logistiek voorrang te kunnen geven aan assortiment dat in deze tijd essentieel is voor klanten.

We begrijpen uiteraard dat er allerlei factoren van invloed zijn. Door met elkaar te blijven kijken wat we kunnen doen om de kwaliteit hoog te houden, hoeven we onze gezamenlijke klanten niet teleur te stellen.

Leverbetrouwbaarheid van partners
Veel van de bestellingen die bij bol.com gedaan worden, worden door partners zelf verstuurd. Bij veel partners gaat dit hartstikke goed, bij anderen helaas minder goed. De leverbetrouwbaarheid onder partners is daardoor in de afgelopen week ingezakt.

Hoewel we begrijpen dat het een enorm lastige tijd is, wijkt dit getal te ver af van wat acceptabel is in de service naar onze gezamenlijke klanten. Waar dat nodig is zullen we hier dan ook maatregelen in nemen.

Wat betekent dit concreet?

 • Wordt minder dan 85% van je bestellingen die binnen één dag in huis zouden zijn op tijd bezorgd? Dan wordt bij de leverbeloftes ‘volgende dag in huis’ automatisch een leverdag opgeteld. Deze maatregel gaat dus alleen voor jou gelden wanneer je onder die 85% terechtkomt, wat nu bij zo’n 10% van de partners het geval is.
 • Ons advies is om de leverbeloftes zo in te stellen dat je de minimale servicenorm van 93% ‘Op tijd geleverd’ kunt halen. Daarom is het mogelijk raadzaam om een nog ruimere leverbelofte te kiezen. Die keuze laten we aan jou.
 • Deze maatregel staat los van de normale wekelijkse berekening van de servicenormen, waaronder leverbetrouwbaarheid. Deze gaat door zoals je gewend bent – met deze uitzonderingen.
 • Nieuw aangesloten partners krijgen, zolang deze maatregel geldt, niet de mogelijkheid om ‘volgende dag in huis’ te beloven aan klanten.


Gelden deze maatregelen voor jou?

Je kunt ervoor zorgen deze maatregelen voor jou komen te vervallen door ervoor te zorgen dat je leverbetrouwbaarheid, van je bestellingen die binnen één dag in huis zouden zijn, over de afgelopen zeven dagen gemiddeld 85% of hoger wordt. Bewaak je leverbetrouwbaarheid dus en streef naar zo goed mogelijke levering voor klanten.

We realiseren ons dat deze maatregel als een onaangename verrassing komt. We doen dit liever niet en zouden dit in normale tijden ook veel eerder aankondigen. Helaas bevinden we ons momenteel niet in normale tijden. En zoals we ook voortdurend oproepen, is de leverbetrouwbaarheid enorm belangrijk voor klanten. Nu de leverbetrouwbaarheid in de afgelopen week zo laag was, zijn we genoodzaakt zo snel mogelijk een aanvullende maatregel als deze te nemen. We hopen op je begrip en actie, zodat we samen betrouwbaar zijn en blijven voor de klant.

 

Updates 24 maart 2020:

Boodschap Huub Vermeulen

Ondernemen doen we samen – ook in deze onvoorspelbare tijden. En dat vraagt veel van ons allemaal. We zijn trots om met jou samen te mogen werken en algemeen directeur Huub Vermeulen wil dan ook graag het woord tot jou richten. Om je te bedanken en je bovenal succes te wensen.

Mogelijke keuzes assortiment

In deze uitzonderlijke tijd zien we het als onze verantwoordelijkheid om de consument samen met jou zo goed mogelijk te voorzien in primaire behoeftes – naast natuurlijk voeding. Dit kunnen we doen door veelgevraagde en essentiële benodigdheden snel en gemakkelijk bij klanten thuis te krijgen. We geven dan ook voorrang aan onze maatschappelijke rol hierin.

Deze veelgevraagde artikelen zijn (in volgorde van belangrijkheid):

 • Algemene dagelijkse verzorging: artikelen voor dagelijkse verzorging van jong en oud, zoals zeep, thermometers en desinfectiemiddelen
 • Baby’s: artikelen voor dagelijkse verzorging, zoals luiers en voeding van baby’s van 0-2 jaar
 • Dier: artikelen voor dagelijkse verzorging en voeding voor allerlei huisdieren
 • Thuiswerken: alles wat je nodig hebt om vanuit huis te kunnen werken
 • Kinderen vermaak en educatie: speelgoed, leerboeken en creatieve artikelen (zoals knutselen) voor alle kinderleeftijden
 • Huishouden: artikelen voor het huishouden, zoals een wasrek, prullenbak, koelkast en vriezer
 • Sport: artikelen voor de mentale en fysieke gezondheid, zoals yoga-artikelen en gewichten

 

Om te garanderen dat bovengenoemde artikelen breed beschikbaar blijven met betrouwbare levering en ook de druk op de distributie ervan in goede banen te leiden, zullen deze essentiële artikelen waar nodig voorrang krijgen op ander assortiment. Dit betekent dat levertijden bij overig assortiment tijdelijk aangepast kunnen worden, of assortiment even niet leverbaar zal zijn.

Er zijn, kortom, twee scenario’s mogelijk:

 • Wanneer de leverbetrouwbaarheid onvoldoende is, zijn we helaas genoodzaakt om de leverbelofte van 24 uur tijdelijk te verlengen naar 48 uur. Dit doen we wanneer je dit niet zelf al hebt aangepast, wat uiteraard wel de voorkeur heeft.
 • Wanneer verzendpartijen de hoeveelheid pakketten niet meer snel genoeg kunnen verwerken en vertragingen in de leveringen ontstaan, kan het voorkomen dat delen van het assortiment tijdelijk op ‘Niet leverbaar’ worden gezet.

 

Zodra het offline halen van assortiment nodig blijkt te zijn, wordt op basis van de actualiteit en klantvraag de volgende prioritering gebruikt:

 1. Essentieel assortiment met betrekking tot corona, bijvoorbeeld zeep, schoonmaakmiddelen en babyartikelen zoals luiers en doekjes
 2. Assortiment ten behoeve van tijdsbesteding, bijvoorbeeld voor thuissport, thuiswerken, leren en speelgoed
 3. Overig assortiment

 

Dit betekent dat eerst assortiment uit de derde categorie tijdelijk offline gehaald zal worden. Daarna volgt indien nodig het assortiment uit de tweede categorie.

We doen dit in eerste instantie eerst voor ons eigen assortiment, echter kan bovenstaande ook gaan gelden voor assortiment dat verstuurd wordt door partners zelf. Zo streven we ernaar om als platform betrouwbaar te blijven voor consumenten in levering, zodat ze ook in de toekomst blijven terugkomen.

Bovenal hopen we natuurlijk dat deze maatregelen niet nodig zullen zijn. Helaas vragen deze bijzondere tijden mogelijk om grote aanpassingen. Mocht dit alles gaan gebeuren, dan informeren we je zo goed mogelijk en vragen we om je begrip hiervoor.

 

Updates 23 maart 2020:

Pakketpunten

Met betrekking tot pakketpunten in Nederland en België is het volgende bij ons bekend:

In Nederland
Verstuur je je bestellingen via een DHL ServicePoint, dan is het belangrijk om te weten dat pakketten daar vanaf aanstaande woensdag slechts één keer per dag opgehaald en geleverd worden. Dit om de contactmomenten ter plaatse zoveel mogelijk te beperken.

Dat betekent dat jouw zending een dag langer onderweg kan zijn. Het kan immers zo zijn dat het transport al geweest is op het moment dat jij je bestellingen komt inleveren, waardoor deze pas een dag later opgehaald worden voor bezorging de dag daarna.

Het is aan te raden dit goed af te stemmen met jouw DHL ServicePoint en je leverbelofte waar nodig aan te passen.

Qua beschikbaarheid zien we verder bij de Nederlandse pakketpunten nog geen grote maatregelen, op een klein aantal pakketpunten dat zelf beslist de deuren te sluiten na.

In België
De beschikbaarheid van de Belgische pakketpunten verandert dagelijks. Veel pakketpunten zijn tijdelijk gesloten of hanteren kortere openingstijden en dat kan impact hebben op jouw verzendproces. We raden je aan dit in de gaten te houden bij jouw eigen pakketpunt.

Voor de klant betekent dit dat zij hun pakketten niet gemakkelijk kunnen ophalen of retourneren. Pakjes die nog in de pakketpunten liggen, zullen daar blijven tot de shops weer open gaan.

Overheidssteun

Ondernemen is in tijden als deze niet makkelijk – ook door de gesloten winkels in België en lege winkelstraten in Nederland. Om getroffen ondernemers te helpen heeft de overheid regelingen getroffen en wellicht kan dit ook jou steun geven. Hier lees je er meer over:

Updates 19 maart 2020:

Verkopen in België

De postbedrijven in België blijven doorwerken en de online verkoop kan dan ook door blijven gaan. Helaas kunnen klanten er nu niet voor kiezen hun pakket te laten bezorgen bij een afhaalpunt van Delhaize in België. Zodra deze weer open kunnen hoor je dit van ons.

Specifieke aanpassingen omtrent Logistiek via bol.com en Pakketpunten vind je elders op deze pagina.

 

Updates 18 maart 2020:

Klantenservice

De unieke tijden in onze landen hebben ook effect op de klantenservice. Hier is het nu namelijk erg druk. Voor klanten zijn daarom aanvullend deze veelgestelde vragen opgesteld.

 

Updates 17 maart 2020:

Richtlijnen bezoek

We houden uiteraard onverminderd contact met onze partners – dat blijven we belangrijk vinden. We kiezen hierbij wel voor een andere afspraakvorm dan een fysieke afspraak. Geplande gesprekken gaan dus door en jouw contactpersoon binnen bol.com zal contact met je opnemen in welke vorm de meeting door gaat. Bijvoorbeeld via Skype. 

Openingstijden Partnerservice

Voor Partnerservice gelden gewijzigde openingstijden. Alle antwoorden omtrent verkopen via bol.com zijn te vinden op het Partnerplatform. We willen je vragen om hier eerst naar te kijken. Kom je er echt niet uit? Onze collega’s zijn beperkt bereikbaar, van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur via de telefoon en chat. Op zaterdag is Partnerservice gesloten. 

 

Relevant nieuws zullen we direct met je communiceren. Houd het Partnerplatform en je verkoopaccount in de gaten voor de meest recente ontwikkelingen. 

We willen je daarnaast nogmaals veel sterkte toewensen in deze periode! Ook nu willen we als ondernemers samen blijven optrekken, om ervoor te zorgen dat klanten op ons kunnen blijven rekenen. Dank voor jouw begrip en flexibiliteit.