Bestelling behandelen

Zo behandel je ontvangen bestellingen

Samen met jou willen we van elke klant een tevreden klant maken en daarom is het belangrijk om iedere bestelling goed af te handelen. Op deze pagina lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Wanneer een klant een bestelling bij je geplaatst heeft, gebeurt het volgende:

1. Ontvangst bestelbevestiging

Jij en de klant ontvangen allebei een bestelbevestiging per e-mail.

2. Controle bestelling

Voordat de bestelling in jouw verkoopaccount wordt getoond, controleren we de bestelling voor je. Is alles in orde? Dan verschijnt de bestelling in je verkoopaccount.

3. Openstaande bestellingen

Je vindt deze en ook eventuele andere openstaande bestellingen vervolgens onder de menuknop ‘Bestellingen’.

4. Bestelling behandelen

Heb je het artikel op voorraad? Behandel de bestelling dan zo snel mogelijk. Dit doe je in het verkoopaccount; selecteer bij je openstaande bestellingen voor een verzendwijze. Je kunt hier kiezen uit ‘Voordelig verzenden via bol.com’ en ‘Andere verzendwijze’.

5. Bestelling bevestigen

Bevestig de bestelling.

6. Bestelling versturen

Daarna kun je de bestelling daadwerkelijk gaan versturen!

Let op!

Het is belangrijk om je openstaande bestellingen goed bij te houden. Wanneer je de bestelling op de derde dag na de uiterste leverdatum nog niet bevestigd hebt, verloopt de bestelling namelijk en wordt deze automatisch geannuleerd. Na het annuleren van de bestelling is deze niet meer zichtbaar in je account en kun je hiervoor niet meer uitbetaald worden – ook al heb je de bestelling al geleverd. Wij kunnen je hierin ook niet verder helpen. Daarbij staat de voorraad van het betreffende artikel vanaf het moment van annuleren op ‘0’.

Voor gebruikers van de API is het belangrijk om via de process status na te gaan of de bevestiging van je bestelling succesvol verwerkt is. Wanneer dit niet het geval is zal de bestelling namelijk open blijven staan en uiteindelijk geannuleerd worden.

Geen tijd om te verkopen? Sluit dan tijdelijk je winkel. Dit kun je doen via:

Veelgestelde vragen

 • Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de klant. Dit kan via je verkoopaccount. Bij ‘Bestellingen’ vind je onder de tab ‘Openstaand’ of ‘Verzonden’ de betreffende bestelling. Bij de bestelling vind je onder ‘Details’ een versleuteld mailadres. Als je hierop klikt kun je direct een e-mail sturen naar de betreffende klant. Houd er wel rekening mee dat te laat leveren invloed kan hebben op de klanttevredenheid en daarmee op je prestatiescore.

 • Wanneer in Nederland een huishoudelijk apparaat geleverd wordt, dient de leverancier – in dit geval jij – het oude apparaat mee retour te nemen wanneer de klant dit wenst.

  Dit is de zogeheten oud-voor-nieuwregeling. Deze regeling geldt voor alle apparaten die stroom of batterijen nodig hebben, zoals wasmachines, koelkasten en televisies en ook boormachines en computers. De complete lijst van apparaten waarvoor deze regeling geldt, vind je hier.

  Bij apparaten die in aanmerking komen voor de oud-voor-nieuwregeling, kunnen klanten bij bol.com ook direct aangeven of zij een oud apparaat retour willen sturen.

 • Dit kan door het artikel direct mee terug te nemen, later apart op te halen of de klant een retouradres te geven. In elk van deze gevallen dient de klant hier geen kosten aan te hebben. De regeling geldt echter alleen voor soortgelijke apparaten. Bij de verkoop van een koelkast kan de klant dus aangeven dat de oude koelkast meegenomen dient te worden, maar kan in plaats hiervan geen oude tv meegeven. Meer informatie over deze regeling is hier te vinden.

  Tip!
  Lever je een apparaat dat onder de oud-voor-nieuwregeling valt? Neem dan contact op met de klant en vraag of er een oud artikel retour komt, zodat je af kunt stemmen hoe en wanneer dit geregeld wordt.

Gerelateerd