Mijn winkelinstellingen

De laatste stap voor je je winkel kunt openen

Bij je winkelinstellingen vul je alle informatie in over jouw winkel. Zo vul je bijvoorbeeld je winkelomschrijving in, pas je je verkoopbereik aan wijzig je je retourinstellingen. Ook vind je hier de mogelijkheid je winkel tijdelijk te sluiten.

Wil je meer weten over account-, contact- of inloggegevens? Meer informatie vind je hier.

Je past je winkelinstellingen aan door rechtsboven in je verkoopaccount te klikken op je verkoopnaam. Kies vervolgens voor ‘Instellingen’ en klik daarna op ‘Mijn winkel’.

Winkeldetails

 • Wil je jouw verkoopaccount tijdelijk sluiten? Via de winkelstatus vind je de optie je verkoopaccount tijdelijk te sluiten. Jouw aanbod wordt dan tijdelijke offline gehaald, waardoor klanten geen nieuwe bestellingen kunnen plaatsen. Je artikelen worden niet uit je verkoopaccount verwijderd en blijven zichtbaar in ‘Mijn aanbod’. Er gaat dus geen offer- of productinformatie verloren.

  • Er zit een verwerkingstijd van maximaal 24 uur op het offline zetten van je aanbod. Tot de tijd dat je aanbod offline staat kunnen er nog bestellingen worden geplaatst. Zorg er dus voor dat je je winkel ruim op tijd sluit.

  • Ook wanneer je winkel gesloten is blijven de servicenormen en voorwaarden gelden. Klanten rekenen er namelijk nog steeds op dat hun vragen en retourverzoeken vlot worden afgehandeld. Zorg er daarom altijd voor dat dit dan nog steeds opgepakt wordt.

 • In het veld ‘winkelnaam’ geef je aan onder welke verkoopnaam jij op bol.com wil verkopen. Standaard wordt hier jouw bedrijfsnaam weergegeven. Wil jij onder een andere naam verkopen? Kies dan voor ‘anders’.

  • Het is niet toegestaan om iconen of emoticons in je winkelnaam op te nemen. Ook mag je in je winkelnaam niet naar bol.com verwijzen.

 • Beschrijf bij ‘Winkelomschrijving’ kort en krachtig jouw winkel. Omschrijf bijvoorbeeld het type assortiment dat jouw bedrijf verkoopt.
  Klanten lezen deze informatie op je persoonlijke bol.com winkelpagina.

  • Het is niet toegestaan iconen of emoticons in je winkelomschrijving te zetten. Ook is het niet toegestaan contactgegevens zoals telefoonnummers of e-mailadressen in de winkelomschrijving te noemen. Dit geldt ook voor het verwijzen naar andere webshops of websites.

 • Via deze optie upload je een winkellogo. Klanten zien het winkellogo op je winkelpagina.

  • Voeg een afbeelding toe van minimaal 1000 x 1000 pixels en 20 KB.
   Het logo krijgt uiteindelijk een formaat van 148 x 42 pixels.

  • Het kan enkele uren duren voordat je (gewijzigde) logo zichtbaar is.

  • 1. Controleer of je afbeelding aan de minimale formaateisen van 1000×1000 pixels en 20KB voldoet.
   2. Maak je gebruik van Internet Explorer of Safari? Probeer dan het uploaden van het logo in een andere browser, bij voorkeur in Google Chrome, Microsoft Edge of Firefox.

 • Voeg een (gratis) telefoonnummer toe waarop je bereikbaar bent voor de klant.

  • Klanten zien je telefoonnummer bij hun bestelling. Je telefoonnummer is niet zichtbaar op jouw winkelpagina.

Retouren

 • Je kunt je retourinstellingen toevoegen en beheren in je verkoopaccount; klik rechtsboven op ‘Instellingen’ en kies onder ‘Mijn winkel’ voor ‘Retouren’.
  De informatie die je hier invult wordt getoond op jouw persoonlijke winkelpagina en aan klanten die een retourverzoek indienen.

  Zorg ervoor dat deze informatie altijd up-to-date is – zo voorkom je misverstanden en onnodige kosten.

 • In dit veld voer je aanvullende retourvoorwaarden in. Klanten zien deze informatie op je winkelpagina en wanneer zij een artikel retourmelden.

  De volgende retourvoorwaarden gelden bij een aankoop via bol.com standaard voor alle klanten:
  1.     Een zichttermijn van 30 dagen. Lees hier meer informatie.
  2.     Gratis retourneren, ook bij grote artikelen. Lees hier meer informatie.

  • In je aanvullende retourvoorwaarden kan je aangeven of je artikelen in je assortiment hebt die om een wettelijke reden niet geretourneerd kunnen worden. Denk hierbij aan hygiëne-artikelen waarvan de verzegeling is verbroken.
   Kijk voor meer informatie in de gebruikersvoorwaarden.

 • Onder de tab ‘retourwijze’ kan je je retourservice selecteren. Je hebt hierbij keuze uit twee opties:

  1. Je maakt gebruik van de bol.com retourservice.
  Wanneer je gebruikt maakt van de bol.com retourservice kan je retourzegels tegen een gereduceerd tarief afnemen. De klant krijgt, na het aanmelden van een retour, automatisch een retourlabel in het klantaccount zodat hij of zij kosteloos kan retourneren. Meer weten over de bol.com retourservice? Lees hier meer.

  2. Je maakt gebruik van een eigen retourservice.
  Wanneer je gebruik maakt van een eigen retourservice regel jij zelf een retourproces in. Hierdoor kunnen klanten kosteloos hun bestelling naar jou retourneren.
  Leeshier meer over het hanteren van een eigen retourservice.

  • Alle informatie over de bol.com retourservice, inclusief de tarieven, lees je hier.

  • Meer weten over het retourproces voor de klant? Meer informatie lees je hier.

 • Onder ‘retouradres’ geef je aan op welk adres je klantretouren in ontvangst neemt. Dit dient een adres in Nederland of België te zijn.

  Let op!

  Wanneer je over de grens verkoopt is het niet mogelijk een antwoordnummer of postbus als retouradres te hanteren.

  Maak je gebruik van de bol.com retourservice? Dan wordt het adres dat je hier hebt ingevuld gebruikt voor het aanmaken van een retourlabel voor de klant.

  Maak je gebruik van Logistiek via bol.com? Dan worden klantretouren niet naar dit retouradres gestuurd. Hier lees je hoe het retourproces voor Logistiek via bol bestellingen werkt

  • Controleer je adres. Verkoop je over de grens? Dan is het niet mogelijk een postbus of antwoordnummer als retouradres in te stellen. Volg na het ontvangen van een foutmelding de instructies uit de foutmelding. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Partnerservice.

 • Wanneer de klant een retour aanmeldt via bol.com, krijgt hij standaard de retourinstructies van bol.com te zien.
  Wil je de standaard retourinstructies aanvullen of aanpassen? Kies in je verkoopaccount onder ‘Retourinstructies’ voor ‘Ik stel zelf instructies op’.

  • Klanten zien je retourinstructies in hun klantaccount na het aanmelden van een retour. Ook ontvangen klanten na een retourmelding een automatische e-mail met daarin je retourinstructies.

  • Wanneer de standaard bol.com retourinstructies niet dekkend zijn voor jouw retourproces, kan je eventuele extra instructies aan de klant tonen door te kiezen voor ‘ik stel zelf instructies op’.

   Denk hierbij aan verschillende retouradressen voor verschillend assortiment of het telefonisch inplannen van een afspraak voor het ophalen van XL-artikelen.

   Let er wel op dat jouw retourinstructies niet in strijd zijn met het retourrecht van de klant en/of de algemene voorwaarden.

 • Verkoop jij grote of zware artikelen die je via een bezorgafspraak levert? Wanneer deze artikelen niet via de reguliere pakketpost geretourneerd kunnen worden, dien je deze artikelen middels een gratis ophaalservice bij de klant op te (laten) halen.

  Kies, wanneer je dergelijk assortiment aanbiedt, onder ‘Ophaalservice’ voor ‘Ik haal retouren op bij de klant’. Klanten zien, wanneer ze een retourmelding doen in hun klantaccount, de optie gebruik te maken van de ophaalservice.

  Indien gewenst kan je aanvullende instructies opstellen, specifiek voor het retourneren middels een ophaalafspraak.

  Zoek je meer informatie over de verschillende retourprocessen en -opties? Kijk dan hier.

  • Nee, de bol.com retourservice biedt geen opties voor het inregelen van een ophaalafspraak. Het retourneren middels een ophaalafspraak dien jij via een zelf ingericht proces te faciliteren.

  • Nee, bol.com kan je hier helaas niet bij helpen.

  • Nee, dit is niet toegestaan. Wanneer klanten een aankoop via bol.com doen, mogen zij hun artikelen gratis retourneren. Ook als het gaat om grote en/of zware artikelen, die niet via de normale pakketpost geretourneerd kunnen worden.

  • Kun je geen proces inrichten voor een ophaalafspraak? Dan raden we je aan om enkel assortiment aan te bieden dat via de reguliere pakketpost kan worden verzonden en geretourneerd.

Garantie & Repartatie

 • Door vooraf garantie- en reparatievoorwaarden op te stellen, weet zowel jij als de klant wat te doen wanneer er onverhoopt iets mis blijkt te zijn met een artikel.

  Informatie over garantie en reparatie zien klanten in hun account, nadat de retourtermijn verstreken is. De informatie is als volgt:

  • Op je persoonlijke winkelpagina staat: ‘Deze verkoper hanteert geen aanvullende voorwaarden’.
  • In het account van de klant staat na de retourtermijn: ‘Is het artikel defect of wil je informatie over de garantie? Neem dan direct contact op met de verkoper’ – gevolgd door jouw algemene contactinformatie.

  Heb je aanvullende voorwaarden of instructies voor garantie en reparatie? Vul deze dan in. Indien je een apart reparatieadres hebt geef je dit ook aan. Die doe je via ‘Instellingen’ en ‘Mijn winkel’ door te klikken op ‘Garantie & reparatie’.

  fabrieksgarantie

  Wil je informatie met de klanten delen over fabrieksgarantie? Voeg dit dan toe bij de productinformatie van het betreffende artikel.
  Met name bij elektronische artikelen vinden klanten het belangrijk om meer te weten over de fabrieksgarantie. Daarbij geldt dan ook: hoe meer informatie hierover beschikbaar is, hoe beter. Controleer daarom waar je informatie over fabrieksgarantie voor jouw aanbod toevoegt. Meer informatie over het toevoegen en aanpassen van productinformatie vind je hier.

Klantenservice

 • Onder ‘klantenservice’ kan je aangeven hoe en wanneer jij telefonisch bereikbaar bent voor klanten. Zo kan je aangeven of jij ook buiten de standaard openingstijden bereikbaar bent voor klantvragen. Dit wordt vaak erg gewaardeerd door klanten en kan een positief effect op je klantbeoordelingen hebben.

  Let op

  Zoals vastgelegd in de servicenormen, dien je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar te zijn voor klantvragen. Meer uitleg over deze servicenormen vind je hier.

  • Ja, deze telen alsnog mee voor je servicenormen score. Kijk hier voor meer informatie over de precieze berekening van deze servicenormen.

  • Op deze deze pagina lees je alle tips en tricks voor het bieden van goede service

Over de grens

 • Via ‘over de grens’ kan je je verkoopbereik aanpassen. Zo kan je er voor kiezen om enkel in Nederland of België te verkopen, of om je assortiment in beide landen aan te bieden. Wanneer je met een verkoopaccount in beide landen verkoopt, spreken we van een ‘combi-account’. Je assortiment is dan zichtbaar voor zowel Nederlandse als Belgische klanten.

  Benieuwd naar de voor- en nadelen van de verschillende accounttypes? Of wil je meer weten over het verkoopbereik? Meer informatie hierover vind je hier.

  Verkoop jij ook via Logistiek via bol.com? Dan vind je in je verkoopaccount onder ‘over de grens’ ook de mogelijkheid om het verkoopbereik van je Logistiek via bol assortiment aan te passen. Meer informatie over Logistiek via bol.com vind je hier.

  Let op!

  Zorg er altijd voor dat je assortiment voldoet aan de Nederlandse en/of Belgische wet- en regelgeving.

  • Nee, dit is op het moment helaas niet mogelijk. Alle informatie over het aanbieden van artikelen via de verschillende accounttypes vind je hier.

  • Ja, dit kan. Meer informatie over het voeren van twee of meer accounts vind je hier. Meer informatie over het aanmaken van een verkoopaccount vind je hier.
   Let er wel op dat het voeren van dubbel aanbod niet is toegestaan. Wanneer je meerdere verkoopaccounts bezit, dient het assortiment of het land van verkoop per account te verschillen. Op deze pagina lees je hier meer informatie over.

  • Controleer je retouradres. Als je je verkoopbereik aanpast naar verkoop over de grens, vul dan onder ‘Retouradres’ eerst een adres in dat geen antwoordnummer of postbus is. Het is namelijk niet mogelijk om over de grens te verkopen met een postbus of antwoordnummer als retouradres.