Mijn winkel-, garantie- en retourinstellingen

De laatste stap voor je je winkel kunt openen

Voordat je je winkel echt kunt openen en assortiment kunt gaan toevoegen, is het belangrijk om je winkel in te richten. Door details en informatie toe te voegen, kunnen klanten zich namelijk een beeld vormen van jouw winkel. En om ervoor te zorgen dat klanten weten waar ze aan toe zijn wanneer ze iets bij jou kopen, horen daar ook retourinstellingen en garantie- en reparatievoorwaarden bij.

Winkeldetails instellen

 • In je verkoopaccount kun je bij de winkelinstellingen informatie over jouw winkel toevoegen en beheren. Hoe, dat lees je in onderstaand stappenplan. De informatie die je invult bij winkeldetails is via bol.com zichtbaar voor klanten.

  Stappenplan winkeldetails instellen

  1. Ga naar instellingen

  Klik in je verkoopaccount rechtsboven op je bedrijfsnaam en kies voor ‘Instellingen’. Vervolgens vind je in het onderdeel ‘Mijn winkel’ de knop ‘Winkeldetails’.

  2. Vul je winkelnaam in

  Geef bij ‘Winkelnaam’ aan onder welke naam je je artikelen wil verkopen via bol.com – deze winkelnaam mag geen verwijzing naar bol.com bevatten.

  3. Vul je winkelomschrijving in

  Beschrijf bij ‘Winkelomschrijving’ kort en krachtig jouw winkel en overtuig de klant om zijn bestelling bij jou te plaatsen. Klanten kunnen deze informatie lezen op jouw persoonlijke bol.com winkelpagina.

  4. Voeg je winkellogo toe

  Bij ‘Winkellogo’ kun je via ‘Selecteer afbeelding’ je eigen logo toevoegen.

  Een aantal zaken om op te letten bij het toevoegen van jouw logo:

  • Voeg een afbeelding toe van minimaal 1000 x 1000 pixels en 20 KB.
  • Selecteer het formaat van je logo met de uitsnijdtool.
  • Het logo heeft uiteindelijk een formaat van 148 x 42 pixels.

  Het kan enkele uren duren voordat je logo zichtbaar is via bol.com.

  5. Vul je telefoonnummer in

  Voeg bij ‘Telefoonnummer’ een (gratis) telefoonnummer toe waarop je bereikbaar bent voor de klant. Klanten zien dit telefoonnummer terug bij hun bestellingen.

 • Wanneer je geen tijd hebt om te verkopen en bestellingen te bevestigen en verwerken, kun je je online winkel tijdelijk sluiten. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’, ‘Mijn winkel’ en ‘Winkeldetails’. Vervolgens zie je bovenaan deze pagina een ovale knop waarin ‘Open’ staat. Door hierop te klikken kun je de status van jouw winkel tijdelijk veranderen.

  Als dat gelukt is, verschijnt er bovenaan in je verkoopaccount een melding dat je winkel gesloten is.

  Let op!

  Het duurt maximaal 24 uur tot je aanbod offline staat. In die uren kunnen er nog bestellingen geplaatst worden.

  Belangrijk om te weten

  Ook wanneer je winkel gesloten is blijven de servicenormen en voorwaarden gelden, omdat klanten er nog steeds op rekenen dat hun vragen en retourverzoeken vlot worden afgehandeld. Zorg er daarom voor dat deze zaken nog steeds opgepakt worden.

Garantie & Repartatie

 • Door vooraf garantie- en reparatievoorwaarden op te stellen, weet zowel jij als de klant wat te doen wanneer er onverhoopt iets mis blijkt te zijn met een artikel. Je kunt deze informatie bewerken door via ‘Instellingen’ en ‘Mijn winkel’ te klikken op ‘Garantie & reparatie’.

  Klanten zien deze informatie in hun account, nadat de retourtermijn verstreken is. Standaard is deze informatie als volgt:

  • Op je persoonlijke winkelpagina staat: ‘Deze verkoper hanteert geen aanvullende voorwaarden’.
  • In het account van de klant staat na de retourtermijn: ‘Is het artikel defect of wil je informatie over de garantie? Neem dan direct contact op met deze verkoper’ – gevolgd door jouw algemene contactinformatie.

  Heb je aanvullende voorwaarden of instructies voor garantie en reparatie, dan kun je deze invullen in het menu ‘Garantie & reparatie’ in je verkoopaccount. Geef hier ook aan of je eventueel een apart reparatieadres hebt.

  Fabrieksgarantie

  Wil je informatie met de klanten delen omtrent fabrieksgarantie? Voeg dit dan toe bij de productinformatie van het betreffende artikel. Met name bij elektrische en elektronische artikelen vinden klanten het belangrijk om meer te weten over de fabrieksgarantie. Daarbij geldt dan ook: hoe meer informatie hierover beschikbaar is, hoe beter. Controleer daarom voor jouw aanbod waar je informatie over fabrieksgarantie kunt toevoegen.

Retouren

 • Om succesvol te kunnen verkopen via bol.com, is het belangrijk om goede, flexibele service te bieden zodat je tevreden klanten hebt. Vul je retourinstellingen daarom duidelijk in, zodat klanten weten waar ze aan toe zijn.

  Tips om je prestaties te verbeteren

  Lees meer

  Je kunt je retourinstellingen toevoegen en beheren in je verkoopaccount; klik rechtsboven op ‘Instellingen’ en kies onder ‘Mijn winkel’ voor ‘Retouren’. De informatie die je hier invult wordt getoond op jouw persoonlijke winkelpagina en aan klanten die een retourverzoek indienen. Zorg ervoor dat deze informatie altijd up-to-date is – dat voorkomt misverstanden.

  In je retourinstellingen kun je de volgende onderdelen bewerken:

 • Bij het invullen van je retourvoorwaarden dien je in ieder geval de volgende twee voorwaarden te hanteren:

  • Een retourtermijn van 30 dagen
  • Gratis retourneren voor klanten

  Klanten zien deze informatie op je winkelpagina en ook wanneer zij een artikel retourmelden. Je kunt de voorwaarden eventueel nog aanvullen.

  Geef bijvoorbeeld aan of je artikelen hebt die niet geretourneerd kunnen worden. Hierbij kun je denken aan artikelen met een houdbaarheidsdatum, artikelen die vanwege gezondheidsbescherming of hygiëne niet geretourneerd kunnen worden, verzegelde artikelen waarvan de zegel na levering verbroken is en kranten en tijdschriften. Kijk voor meer informatie over herroepingen in de gebruikersvoorwaarden.

 • Op deze pagina kun je kiezen uit twee retourwijzen:

  • Bol.com retourservice
   Je kunt gebruikmaken van standaard retourservice, waarbij je retourzegels tegen een gereduceerd tarief kunt kopen.
  • Eigen retourservice
   Je regelt zelf dat klanten kosteloos hun bestellingen naar je kunnen retourneren.

  Klanten ontvangen de retourinstructies die horen bij de door jou gekozen retourwijze wanneer zij een artikel willen retourneren.

 • Hier vul je je retouradres in. Handig om te weten met betrekking tot je retouradres is:

  • Om te kunnen verkopen via bol.com heb je een retouradres in Nederland of België
  • Wanneer je over de grens verkoopt, is het helaas niet mogelijk om een postbusnummer of antwoordnummer als retouradres te gebruiken.
  • Maak je gebruik van de bol.com retourservice en is je retouradres in Nederland, dan krijgt de klant een retourzegel om te retourneren binnen Nederland of vanuit België. Is je retouradres in België, dan werkt dit precies andersom.

  Klanten krijgen jouw retouradres te zien zodra zij een artikel retour melden.

 • Wanneer de klant een retour aanmeldt via bol.com, krijgt hij standaard de retourinstructies van bol.com te zien. Op de pagina ‘Instructies’ kun je deze eventueel overnemen en aanvullen of aanpassen. Wanneer je wijzigingen doorvoert in je verkoopaccount, vind je rechts van het invulveld tips om je hierbij te helpen

  Klanten zien jouw retourinstructies in hun account, onder ‘Rond je retourzending af’. Ook ontvangen zij deze automatisch per mail. Een aantal suggesties om toe te voegen aan je retourinstructies voor je klanten is:

  • Verstuur het artikel onder vermelding van…
  • Verstuur het artikel met een track & trace nummer en bewaar dit nummer goed.
  • Neem voor verzending eerst telefonisch contact met ons op.
  • Bij een bezorgafspraak nemen wij telefonisch contact met jou op, voor verdere instructies.
  • Let op het retouradres; er zijn verschillende retouradressen voor verschillende artikelen.
 • Hier kun je tekst en uitleg geven over het retourneren van (grote) artikelen met een ophaalservice. In de rechterkolom vind je nog een aantal tips die je kunnen helpen om duidelijke instructies te geven aan de klant.

  Belangrijk om te weten met betrekking tot een ophaalservice is:

  • De bol.com retourservice biedt geen retouropties voor grote artikelen. Deze retouren dien je daarom zelf te faciliteren met een ophaalservice.
  • Ook het retourneren met een ophaalservice dient gratis te zijn voor de klant.

  Klanten zien de optie om gebruik te maken van de ophaalservice in hun account, wanneer zij een retourmelding doen.

Mijn winkelpagina

 • Op je winkelpagina staat informatie over je winkel en ook contactgegevens en voorwaarden. Verder zien klanten hier hoe andere klanten jouw winkel beoordelen en vinden ze een overzicht van je aanbod. Zo kunnen klanten een beeld krijgen van jou als partner.

  Klanten kunnen jouw persoonlijke pagina bekijken door via bol.com op je naam of logo te klikken. Zelf kun je deze pagina ook bereiken vanuit je verkoopaccount, door rechtsboven op je bedrijfsnaam te klikken en te kiezen voor ‘Winkelpagina’.

  Hoe je de informatie op je winkelpagina kunt bewerken, wordt uitgelegd in het stappenplan hierboven. Hieronder zie je hoe dit eruit ziet voor klanten.

  Over de verkoper:

  Afbeelding met hotspots

  Beoordelingen:

  Afbeelding met hotspots

  Voorwaarden:

  Afbeelding met hotspots

  Aanbod:

  Afbeelding met hotspots

Veelgestelde vragen

 • De fabrieksgarantietermijn is de garantie die de fabrikant van het artikel geeft. Deze termijn geeft de periode aan waarin je nog beroep kunt doen op de garantie. Let hierbij ook op de garantievoorwaarden.

 • Dit geeft aan wat er met het artikel dient te gebeuren wanneer je gebruik wil maken van de fabrieksgarantie. Wil je deze informatie toevoegen, doe dit dan bij de productinformatie van het betreffende artikel.

  Er zijn drie reparatietypen:
  <ol>
  <li><u>Carry in</u>
  De klant stuurt het artikel op naar de verkopende partij en die stuurt het weer door naar de reparatiedienst van de fabrikant.</li>
  <li><u>On-site</u>
  De reparatiedienst (van jou of de fabrikant) komt naar de klant naar de klant.</li>
  <li><u>Pick-up and return</u>
  De fabrikant haalt het artikel op bij de klant en brengt het na reparatie weer bij de klant terug.</li>
  </ol>