Feest- en vrije dagen in Nederland en België

Bij bol.com houden we voor bestel- en bezorgdagen rekening met de feestdagen. Omdat België en Nederland verschillende feestdagen hebben, zetten we op een rijtje wat dit voor jou betekent.

Leverbelofte feestdagen

In het overzicht hieronder zie je met welke feestdagen rekening gehouden wordt in de leverbelofte. Deze dagen worden gezien als een zondag en worden dus niet meegeteld in je leverbelofte. Dit wordt ook automatisch aangepast, zodat de klanten de juiste leverbelofte zien tijdens het bestellen.

Land Feestdag Datum
Nederland Nieuwjaar Woensdag, 1 januari 2020
Pasen Zondag, 12 april 2020
Paasmaandag Maandag, 13 april 2020
Koningsdag Maandag, 27 april 2020
Bevrijdingsdag Dinsdag, 5 mei 2020
O.H. Hemelvaart Donderdag, 21 mei 2020
Pinksteren Zondag, 31 mei 2020
Pinkstermaandag Maandag, 1 juni 2020
Kerstmis Vrijdag, 25 december 2020
Tweede kerstdag Zaterdag, 26 december 2020
België Nieuwjaar Woensdag, 1 januari 2020
Paasmaandag Maandag, 13 april 2020
Dag van de Arbeid Vrijdag, 1 mei 2020
O.H. Hemelvaart Donderdag, 21 mei 2020
Pinkstermaandag Maandag, 1 juni 2020
Nationale feestdag Dinsdag, 21 juli 2020
O.L.V. hemelvaart Zaterdag, 15 augustus 2020
Allerheiligen Zondag, 1 november 2020
Wapenstilstand Woensdag, 11 november 2020
Kerstmis Vrijdag, 25 december 2020

Wettelijke feestdagen

Of een feestdag invloed heeft op jouw leverbelofte is afhankelijk van het land vanuit waar je verzendt en het land waar je naartoe verzendt:

  • Verzending vanuit Nederland in eigen land: er wordt met de bestel- en bezorgdag rekening gehouden met Nederlandse feestdagen.
  • Verzending vanuit België in eigen land: er wordt met de bestel- en bezorgdag rekening gehouden met Belgische feestdagen.
  • Verzending vanuit Nederland naar België en andersom: bij feestdagen die we zowel in Nederland als België vieren, wordt rekening gehouden met zowel de bestel- als bezorgdag. Bij feestdagen die alleen in het land van bestemming gelden, wordt enkel rekening gehouden met de bezorgdag.

Kerst
In Nederland is zowel eerste kerstdag als tweede kerstdag een feestdag, in België is alleen eerste kerstdag een feestdag. In België worden pakketten dus gewoon geleverd op 26 december.

Wat gebeurt er dan met een bestelling die op donderdag 24 december om 12:00 uur is geplaatst met de leverbelofte ‘vandaag besteld voor 17:00 morgen in huis’?

  • Verzending vanuit Nederland naar België: omdat 26 december in België geen feestdag is, wordt het pakket gewoon op 26 december geleverd.
  • Verzending vanuit België naar Nederland: omdat 26 december in Nederland een feestdag is, wordt er op deze dag niet geleverd. En de 27e valt dit jaar op een zondag. Het pakket wordt daarom drie dagen later geleverd.

Voorbeeld: een feestdag die alleen in Nederland of België geldt

Maandag 27 april viert Nederland Koningsdag. Op deze dag worden er in Nederland geen pakketten verzonden of afgeleverd. Op maandag 27 april met leverbelofte ‘vandaag besteld voor 17:00 morgen in huis’ betekent woensdag 29 april in huis.

  • Verzending vanuit Nederland naar België: omdat 27 april in België geen feestdag is, wordt het pakket gewoon 27 april geleverd.
  • Verzending vanuit België naar Nederland: omdat 27 april in Nederland een feestdag is, wordt er op deze dag niet geleverd. Het pakket wordt een dag later geleverd.

Voorbeeld: een feestdag die in beide landen geldt

Donderdag 21 mei is het Hemelvaartsdag in zowel Nederland als België. Besteld op woensdag 20 mei 12:00 met leverbelofte ‘vandaag besteld voor 17:00 uur morgen in huis’ betekent normaal vrijdag 22 mei in huis:

Verzending vanuit Nederland naar België en andersom: omdat Hemelvaart in zowel België als Nederland een feestdag is, wordt het pakket in beide situaties op vrijdag 22 mei geleverd.

Let op!

Tijdens de feestdagen hanteren de meeste bezorgdiensten aangepaste aanlever- en bezorgdagen. Dat kan zorgen voor extra drukte bij verzendpartijen, zowel in Nederland als België. Daarom is het rond deze dagen aan te raden om je levertijden in de gaten te houden en waar nodig te verruimen, zodat je je leverbelofte kunt blijven waarmaken. Dit geldt niet alleen voor de feestdag zelf, maar ook voor een brugdag – bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaartsdag.