Feest- en vrije dagen in Nederland en België

Bij bol.com houden we voor bestel- en bezorgdagen rekening met de feestdagen. Omdat België en Nederland verschillende feestdagen hebben, zetten we op een rijtje wat dit voor jou betekent.

Update kerst 2018

In Nederland is zowel eerste kerstdag als tweede kerstdag een feestdag, in België is alleen eerste kerstdag een feestdag. In België worden pakketten dus gewoon geleverd op 26 december.

Wat gebeurt er dan met een bestelling die op maandag 24 december om 12:00 uur is geplaatst met de leverbelofte ‘vandaag besteld voor 17:00 morgen in huis’?

  • Verzending vanuit Nederland naar België: omdat 26 december in België geen feestdag is, wordt het pakket gewoon op 26 december geleverd.
  • Verzending vanuit België naar Nederland: omdat 26 december in Nederland een feestdag is, wordt er op deze dag niet geleverd. Het pakket wordt twee dagen later geleverd.

Wettelijke feestdagen

Alle wettelijke feestdagen worden bij bol.com gezien als een zondag. Deze dagen worden dus niet meegeteld in je leverbelofte en dit wordt ook automatisch aangepast. Of een feestdag invloed heeft op jouw leverbelofte is afhankelijk van het land vanuit waar je verzendt en het land waar je naartoe verzendt:

  • Verzending vanuit Nederland in eigen land: er wordt met de bestel- en bezorgdag rekening gehouden met Nederlandse feestdagen.
  • Verzending vanuit België in eigen land: er wordt met de bestel- en bezorgdag rekening gehouden met Belgische feestdagen.
  • Verzending vanuit Nederland naar België en andersom: bij feestdagen die we zowel in Nederland als België vieren, wordt rekening gehouden met zowel de bestel- als bezorgdag. Bij feestdagen die alleen in het land van bestemming gelden, wordt enkel rekening gehouden met de bezorgdag.

Voorbeeld: een feestdag die in alleen in Nederland of België geldt

Vrijdag 27 april viert Nederland Koningsdag. Besteld op donderdag 26 april 12:00 met leverbelofte ‘vandaag besteld voor 17:00 uur morgen in huis’ betekent normaal gesproken dat een pakketje vrijdag 27
april in huis is:

  • Verzending vanuit Nederland naar België: omdat 27 april in België geen feestdag is, wordt het pakket gewoon 27 april geleverd.
  • Verzending vanuit België naar Nederland: omdat 27 april in Nederland een feestdag is, wordt er op deze dag niet geleverd. Het pakket wordt een dag later geleverd.
Besteldatum Leverbelofte Leverplicht
Donderdag 26 april 12:00 Vandaag besteld voor 17:00 morgen in huis Maandag 30 april in huis
Donderdag 26 april 12:00 Vandaag besteld voor 17:00 morgen in huis maar aangegeven dat je op zaterdag kunt leveren Zaterdag 28 april in huis

Voorbeeld: een feestdag die in beide landen geldt

Donderdag 30 mei is het Hemelvaartsdag in zowel Nederland als België. Besteld op woensdag 29 mei 12:00 met leverbelofte ‘vandaag besteld voor 17:00 uur morgen in huis’ betekent normaal vrijdag 31 mei in huis:

Verzending vanuit Nederland naar België en andersom: omdat Hemelvaart in zowel België als Nederland een feestdag is, wordt het pakket in beide situaties op vrijdag 31 mei geleverd.